Rècord amb més de 750 participants a l'Open Internacional d'Escacs de Sants, Hostafrancs i la Bordeta

El campionat, que se celebra a les Cotxeres de Sants coincidint amb la Festa Major, assoleix un nou rècord de participació, convertint-se en el més gran que s'ha disputat en la història dels escacs a l'estat espanyol, i en un dels cinc torneigs més grans de tot el món.

Més de 750 persones participen aquesta setmana a la 19a edició de l'Open Internacional d'Escacs, que se celebra a l'auditori de les Cotxeres de Sants. D'aquesta manera, s'assoleix un nou rècord de participació, "és el campionat més gran que s'ha disputat en la història dels escacs a Espanya, i estem situats en un dels cinc torneigs més grans de tot el món", assegura Toni Ayza de la direcció de Cotxeres-Casinet. "Hem arribat a la capacitat màxima que té les Cotxeres de Sants, aquí no podem créixer més", destaca Ayza. Així, davant l'èxit d'assistència, l'organització es planteja trobar altres espais més amplis per acollir les pròximes edicions, i en uns anys pugui ser el més gran del món. La xifra de participació d'enguany podria haver estat superior si no s'hagués produït l'atemptat terrorista de dijous, "hi ha uns 40 jugadors d'altres països que per por s'han quedat a casa i no han vingut".

Aquests dies, a les instal·lacions on es desenvolupa el torneig, hi ha un constat degoteig de participants i persones que s'apropen a seguir les partides d'escacs. Els jugadors que hi participen procedeixen de més d'una cinquantena de països diferents d'arreu del món. Els participants de la resta d'Espanya, França, Alemanya i l'Índia són els que més presència tenen en aquest esdeveniment anual. Ayza considera que l'èxit d'aquest torneig es dóna perquè està ben organitzat, és popular i se celebrà a la ciutat de Barcelona. També creu que aquest campionat ha crescut després de fer-se coincidir amb la Festa Major de Sants.

El perfil dels jugadors és molt variat. Hi ha tres grups de competició: El grup A on hi ha 170 participants titulats internacionals. El grup B format per jugadors de preferents i el grup C que acull a debutants i els més joves que tot just comencen a enfrontar-se als escacs. "Aquest any no tenim cap jugador del top 100 però si del top 200", diu Ayza, per bé que reconeix que "el nivell és molt important", ja que hi ha un jugador noruec que és l'entrenador del campió d'escacs de tot el món: "Ens ha sortit un torneig de grans escoles que han vingut a competir amb els grans mestres". El torneig està homologat per la Federació Catalana d'Escacs i la FIDE. Aquest també puntuarà per al Circuit Català d'oberts d'estiu dins de diferents categories.

Les partides d'escacs tenen una durada de quatre hores i mitja, per bé que les més llargues poden arribar a no finalitzar fins passades les cinc hores i mitja. Així, durant tot el torneig, un jugador juga durant 45 hores. Això implica un desgast físic i mental. És per aquest motiu, que des de l'organització es posen a l'abast molts serveis per garantir la comoditat dels participants.

L'any vinent, l'Open Internacional d'Escacs arribarà a la vintena edició. És per això, que Ayza avança que ja es contemplen idees per fer un torneig especial que "es pugui vincular, encara més, al barri, i el guanyador del campionat s'identifiqui molt amb Sants".

 

Clicant al reproductor podeu escoltar el reportatge sencer:openescacscotxeresdesantshostafrancsbordetaagost2017-02

openescacscotxeresdesantshostafrancsbordetaagost2017-03

openescacscotxeresdesantshostafrancsbordetaagost2017-04

openescacscotxeresdesantshostafrancsbordetaagost2017-05

openescacscotxeresdesantshostafrancsbordetaagost2017-06

openescacscotxeresdesantshostafrancsbordetaagost2017-07