Una necessària reparació històrica: Al 2023, un Espai per a Joves a la Casa de Mig

Aquesta última setmana s’ha fet pública una molt bona notícia pel barri d’Hostafrancs: la creació d’un institut-escola entre l’escola Miquel Bleach i l’institut Joan Coromines que conviurà fins al 2022 a l’espai de l’antiga escola de Sant Vicenç de Paül. Un fet que permetrà que el projecte educatiu innovador de l’escola Miquel Bleach, guanyador del premi Ciutat de Barcelona 2015 (1 , 2), pugui arribar a més infants i desenvolupar-se en millors condicions tot donant-li continuïtat a la ESO. I provocarà que gradualment i fins al 2022 es vagi alliberant l’espai que avui ocupa l’escola Miquel Bleach. Segons ha informat el Consorci d’Educació, el 2022-2023 tot l’institut-escola passaria a ocupar els espais de l’actual institut Joan Coromines.

L’edifici que ocupa l’escola Miquel Bleach està adossat a la seu del Districte de Sants-Montjuïc. I per tant, la seu del Districte de Sants-Montjuïc té amb aquest espai alliberat una oportunitat immillorable per implementar uns canvis necessaris en el seu dia a dia que alhora permetin reparar una ferida històrica.

Una nova OAC, uns serveis tècnics integrats de nou a la seu del Districte i una nova plaça de la Vila


La Oficina d’Atenció al Ciutadà (OAC) necessita un espai d’entrada i sortida ben separat del que seria estrictament la seu del Districte que permeti una millor regulació dels fluxos de les persones. Això fins a dia d’avui era impossible, però l’alliberament a 3 anys vista dels espais de l’escola Miquel Bleach obren una nova oportunitat per a fer-ho realitat amb una entrada a la OAC per la plaça Joan Pelegrí.

D’altra banda tenim el Departament de Llicències i Inspecció del Districte de Sants-Montjuïc, altrament dit els serveis tècnics del Districte, que va emigrar fa 20 anys a la Casa del Mig i que ara, si la seu del Districte incorporés els espais de l’escola Miquel Bleach, caldria fer el possible perquè hi tornessin. Aquest fet facilitaria la comunicació entre els funcionaris del Departament i la resta del Districte, així com a la ciutadania al no haver de dirigir-se a dos espais diferenciats per a fer els tràmits.

Una de les anomalies que té “l’alcaldia” de Sants-Montjuïc és el fet que davant del seu balcó no hi tingui una plaça com és habitual en totes les viles del país. Això fa que cada cop que es vol fer servir per alguna celebració calgui tallar el trànsit. L’ideal seria poder fer una plaça davant el Carrer Creu Coberta, entre el carrer Llobet i Moianès, però és una possibilitat utòpica i complexa si no es dissenya una alternativa ràpida i eficaç de mobilitat. Més enllà de que l’espai seria més aviat petit. L’altra opció que se’ns obre ara amb l’alliberament de l’espai de l’escola Miquel Bleach és la de poder refer íntegrament la seva façana per donar-li una continuïtat, tot i que adaptada als nous temps, respecte la resta de l’edifici de la seu del Districte. I, a més a més, afegir-li una balconada que ens permeti fer de la plaça Joan Pelegrí la nova plaça de la Vila de Sants-Montjuïc. Convertint-la en un nou punt de referència pel veïnat tant per a les celebracions com per a les reivindicacions.

 

Una necessària reparació històrica: Al 2023, un Espai per a Joves a la Casa de Mig


Tal i com ens explica l’Agus Giralt, el 1999, en l’època del govern tripartit PSC-ICV-ERC (1995-2007) a l’Ajuntament de Barcelona, el regidor socialista Pere Alcober va trencar un pacte entre les entitats juvenils, que fins aleshores feien ús de la Casa del Mig, i el Districte de Sants-Montjuïc. Fins a 20 entitats juvenils van quedar sense espai posant en el seu lloc, a una Casa del Mig remodelada, els serveis tècnics del Districte. Malauradament, la major part d’aquelles entitats juvenils van desaparèixer. Això passava 3 anys després de la okupació de la Fàbrica HAMSA (1996-2004) i 2 anys després de la okupació de Can Vies (1997).

Dir que aquest fet va ser la causa de les okupacions que van fer els joves dels barris de Sants i Hostafrancs a la HAMSA o Can Vies seria faltar a la veritat, ja que són anteriors. Però aquest trencament va donar arguments i legitimitat social a les okupacions perquè suposaven a la pràctica l’únic camí efectiu per a què els joves poguessin tenir espais on fer i pensar les seves activitats. Aquest trencament entre els joves inquiets, associats i organitzats dels barris i el Districte de Sants-Montjuïc l’hem arrossegat des de llavors. Fins i tot, en el passat mandat, durant les converses amb la plataforma de Can Vies per trobar una solució, previ al desallotjament, sempre es recordava l’engany a les entitats juvenils amb la Casa del Mig per fonamentar la desconfiança cap al Districte de Sants-Montjuïc respecte la proposta d’acord que vam formular llavors des del govern de Convergència. I és totalment comprensible.

Poder tornar a la Casa del Mig ha estat una reivindicació més ferma que mai des de fa 20 anys per parts de les entitats juvenils, de forma implícita amb la realització anual per part dels esplais i caus de l’AcampaSants. I és que el Parc de l’Espanya Industrial és un indret excel·lent pels joves. L’alliberament dels espais de l’escola Miquel Bleach ha de permetre poder guarir una ferida històrica i tornar aquest espai a les entitats juvenils de Sants i Hostafrancs. El 2023 ha de ser per tant el nostre horitzó per a fer realitat una vella i legítima reivindicació: un Espai per a Joves a la Casa del Mig.