Aula Oberta de la Bordeta: federalisme

El passat 23 de gener va tenir lloc la xerrada sobre federalisme a càrrec del Sr.Botella, a la qual vaig assistir.

L’exposició teòrica em va semblar excel·lent; però quan de forma breu va passar a l’actual conjuntura política i més concretament del conflicte Catalunya-Espanya, crec sincerament que no només va relliscar, sinó que va prendre posicions clarament en el bàndol unionista.

Crec que cal matisar i aclarir coses. Per exemple, el Sr.Botella va dir que “és fals que a l’altre costat no hi hagi federalistes”, i el primer de tots que va citar va ser el PSOE. Home, només cal fer memòria i, de les moltes coses que podria dir en trio tres: la Loapa després del 23-F; el “cepillado” de l’Estatut de 2006 i el tracte que a voltes dóna el PSOE al PSC. Tot molt lluny del respecte als altres que requereix el federalisme. De fet, ja fa anys que Josep Pla ens va alertar: "el més semblant a un espanyol de dretes (PP) és un espanyol d’esquerres (PSOE)".

També va afirmar que mai no s’ha produït una separació en un Estat democràtic. Podria qüestionar el nivell democràtic espanyol, però no cal. La separació entre la República Txeca i Eslovàquia es va produir en un Estat, Txecoslovàquia, plenament democràtic. I recordo el president de llavors, Vàclac Hàvel, contrari a la separació, però que com a demòcrata la va saber respectar. I n’hi ha algun altre. En conseqüència Catalunya no seria el primer, però si fos així, tal cosa no és cap impediment: algú ha de ser el primer.

En relació al tema va citar enquestes. No ens en va dir les fonts, però no quadren amb les del CIS ni amb les del CEO. Són per tant, si més no, dubtoses. L’única enquesta vàlida seria el referèndum.

També algú del públic, amb l’assentiment del Sr.Botella va dir que a causa del procés sobiranista moltes empreses estan fugint de Catalunya. Això és una falsedat interessada i malèvola: només cal veure les estadístiques, que poden venir fins i tot del govern espanyol, i veurem que, si bé és veritat que algunes empreses han estat “baixa”, són moltes més les que han vingut i les que s’han creat de nou. Les inversions empresarials estrangeres a Catalunya no han parat d’augmentar els darrers anys.

Finalment, federar-se és quelcom que es fa entre iguals. Que Catalunya formi part d’una Federació Ibèrica –ja ho va intentar Francesc Macià- fa imprescindible la seva prèvia independència. Encara que crec que, si aquesta s’assumeix, gairebé cap català voldria aquesta federació.