En resposta al senyor Vicenç Larrotcha

En referència a l'article publicat pel sr Vicenç Larrotcha sobre el nom de l'espai anomenat fins ara Portal Firal, m'agradaria fer unes consideracions.

En cap moment en les Comissions Consultives es va dir que el nom de Plaça del Moviment Obrer corresponia a una demanda de les entitats de la Marina. En aquell òrgan participatiu s'informà que el nom va ser proposat per Nomenclàtor de la ciutat de Barcelona segons els criteris que actualment se segueixen per a donar nom a places, vies o carrers. Un d'aquests criteris és donar noms més globals i defugir de la concreció de personalitats rellevants per la seva trajectòria o activitat. El nom de plaça Moviment obrer va ser informat a l'entitat , Memorial Seat, que feia la petició inicial d'anomenar per aquell espai plaça d'Antonio Ruíz Villalba, obrer assessinat per la policia el 18 d'octubre de 1971 davant la fàbrica SEAT. L'entitat va considerar que la proposta era assumible si es mantenia la possibilitat de posar el nom del treballador a un dels carrers de la zona.

Des de Nomenclàtor també es proposava donar el nom d'Antonio Ruíz Villalba al passatge que va a l'Escola Seat des del Carrer Mecànica, i a l'entitat també li va semblar bé, ja que desprès de molts anys de peticions no resoltes, es complia amb l'objectiu de recuperar la memòria de les lluites obreres i les seves víctimes durant el franquisme.

Creiem que és tot un encert per part del Nomenclàtor que una de les zones recuperades per la ciutadania i pel seu gaudi, en un lloc tant significatiu com és la Zona Franca, tingui un nom, Plaça del Moviment Obrer, que ens recordi que els treballadors i treballadores de les fàbriques foren els motors principals de les transformacions socials i econòmiques que varen viure els nostres barris i la ciutat de Barcelona.