Els premis Sants-Montjuïc 2015: un retrocés al segle passat en participació?

El nou govern del Districte de Sants-Montjuïc, com el govern de la ciutat, no para de repetir com un mantra que "volen obrir més la participació". S’ho han repetit tants i tants cops que és normal que al capdavall s’acabin creient que realment ho volen fer.

La participació serà una temàtica que ens donarà molt de què parlar aquest mandat. S’ha demonitzat el passat govern com si no hagués tingut en compte la gent per tirar endavant els projectes i sembla ser que el present govern no només dóna menys veu que abans a la ciutadania, sinó que a més instrumentalitza la participació ciutadana amb finalitats governamentals, no pas consultives. Un exemple recent és l’enquesta oberta sobre els horaris comercials a la ciutadania. És lògic que una consulta sobre l’hora i dies que els comerços han d’obrir s’ampliï a la ciutadania? És el comerç qui obrirà la persiana i qui sap quines hores i dies funcionen i quines no. És lògic que una persona, entitat o comerç mateix pugui opinar sobre altres barris que no siguin el seu? No ho és. Però la finalitat del govern de la ciutat és que la ciutadania els pugui fer la feina bruta davant una qüestió en que s’havien mostrat bel·ligerants en campanya i sobre la que ara governant no s’atreveixen a dir-hi la seva. Es volen, per tant, rentar-se les mans davant dels comerços de proximitat si la solució que cal adoptar i decideix “la ciutadania” va en contra del sentir majoritari del sector.

Però com he dit abans, ja tindrem temps de parlar-ne. Centrant-nos en els premis Sants-Montjuïc des de Convergència vam variar la seva dinàmica. Perquè després de 20 anys, crèiem necessari fer algun canvi. És per això que vam decidir obrir el procés a la part més important, la del jurat. I fer partícips d’aquesta decisió al centenar de persones que conformen el Consell Ciutadà del Districte perquè aquesta fos el més plural possible. Incloent, per tant, les entitats escollides des dels diferents àmbits sectorials, les escollides des de cada barri, els grups polítics, els ciutadans i entitats reconeguts amb la medalla d’honor i els ciutadans empadronats al districte escollits a l’atzar. Això, però, s’ha acabat.

La lògica, i el que hagués procurat fer Convergència al districte en el nou mandat que encetem, és seguir fent passos en la seva obertura amb l’objectiu d’ampliar de forma electrònica el nombre d’electors del premi. Els premis Sants-Montjuïc han de ser de la ciutadania. El nostre repte és i ha de ser que se’ls facin seus. Retrocedir en la participació com s’ha fet de manera que el 50% de la decisió recaigui en la gent que el govern decideixi és, justament, fer un flac favor al Premi i a la tant llorejada participació ara que s’acosten els vint-i-cinc anys de la seva creació.

Comencem a veure, doncs, la voluntat de controlar de nou institucionalment decisions que haurien de recaure cada cop més sobre la ciutadania. Una etapa què ja crèiem superada.