Objectiu CAP: Final feliç

Ja ha arribat l’hora. Sí, si Déu vol el proper dia 9 entrarà en funcionament el nou CAP Bordeta –Magòria. Tocava. Després de molts anys reivindicat pels veïns de la Bordeta, aquest nou equipament ve a cobrir les necessitats assistencials a nivell d’usuaris i a fer més agradable i còmode el treball del personal sanitari que fins ara desenvolupava amb extraordinària dedicació, però amb mancances evidents.

Aquest nou equipament donarà servei a uns 30.000 usuaris, no tan sols del barri de la Bordeta sinó també als veïns del barri del Font de la Guatlla i alguns d’Hostrafrancs que fins ara eren atesos al CAP de Consell de Cent. Tindrà entre altres, 12 sales amb metges de família amb les corresponents altres 12 d’infermeria, i 4 sales de pediatria també amb les corresponents d’infermeria d’aquesta especialitat. També hi haurà una sala odontologia i un altra destinada a treballs d’aquesta especialitat, a més de 15 sales polivalents i altres dedicades a direcció, tallers, administració i magatzems. Fins aquí, i a grans trets, el com serà i que tindrà aquest nou equipament.

Ara, però, permeteu-me una mica d’història.

Fa un munt d’anys 14, 15, 16, ja no sé ben bé quants, des la Comissió de Veïns i Veïnes de la Bordeta vàrem començar a demanar aquest equipament i hauran estat  centenars de vegades que ens haurem reunit amb diferents estaments de l’administració, sobretot de l’àmbit soci-sanitari. Sempre la mateixa resposta, malgrat la bona predisposició del Doctor Altimira, coordinador dels centres mèdics, de que s’havia d’alliberar sòl de l’àmbit de Magòria (pertanyent a la Generalitat) que estava inclòs en el projecte de Can Batlló-Magòria i que malgrat tenir pressupost no es podia executar.

Per no allargar-me farem un salt en el temps i ens plantarem a mitjans del mes de juny del 2011. Mes i any clau pel barri de la Bordeta. El barri estava disposat, tal com va avisar, ha entrar a Can Batlló com fos si no se'ns obrien les portes i cedien algunes naus per a que els veïns poguéssim anar creant equipaments autogestionats. Com era en període d’eleccions municipals, al Centre Social de Sants, com és habitual en aquestes ocasions, rebíem la visita de gairebé tots els grups polítics per informar-se de quines eren, al nostre parer, les necessitats dels barri. No entraré en detall de les converses, ni de com va anar la que ens va portar a entrar a Can Batlló de manera pacífica i amb les claus a les mans. La gran majoria ja ho sap i ha participat. Al que anava, en una d’aquestes trobades amb els representants de CIU, que semblava obtindrien l’alcaldia de la ciutat, els varem arrencar el compromís de que prioritzarien la construcció d’aquest nou CAP.

Avui passats 4 anys d’aquell compromís i a 2 i mig de la posada de la primera pedra, podem dir que s’ha fet realitat. El 30 de juny del 2012 amb motiu de la posada de la primera pedra ja vaig mostrar la meva satisfacció, però  també vaig dir que aquesta no seria completa fins que es fiques la darrera pedra. I ja està, felicitem-nos.

Abans d’acabar aquest escrit voldria tenir un gran record i retre homenatge als molts veïns i veïnes que ens han ajudat en la reivindicació, en especial als que durant aquest temps ens han deixat i que no podran veure aquest joiós final.