Sobre l’informe de cessió d’espais al Districte

En l'últim Consell Plenari de juliol des del govern del Districte de Sants-Montjuïc vam presentar un informe en el qual es detallava l'estat de les cessions d'espais municipals a les entitats del districte, així com accions específiques que havíem fet per a què algunes entitats puguessin accedir a locals privats.

Fou una acció de transparència precedida d'una àrdua tasca d'ordenació de totes les col·laboracions que el Districte de Sants-Montjuïc havia iniciat en les tres dècades anteriors i encara eren vigents.

L'informe pretenia explicar el treball fet en aquest sentit en dues línies clares:

1.- La revisió i manteniment de les cessions signades o compromeses tots aquests anys.

2.- L'ampliació del nombre de cessions d'espais municipals a les entitats.

En aquests 3 anys, i després de parlar amb les entitats beneficiades i fer-ne un seguiment, hem mantingut de moment la totalitat de les cessions existents. En aquests 3 anys, gairebé hem doblat el nombre total de cessions d'espais i/o el recolzament per a obtenir-ne. Les noves cessions, representen avui un 40% del total de cessions realitzades al Districte.

Són xifres contundents, que demostren la voluntat d'aquest govern municipal d'afavorir al màxim la dinamització de les activitats socials i culturals de les entitats que treballen dia sí dia també, sobretot en caps de setmana. Conscients que el valor que aporten als barris és molt més important que la contraprestació econòmica que el Districte en pugui obtenir.

Era necessari posar ordre, i n'hem posat, per a conèixer de què disposava realment el Districte. Era necessari per a poder obrir les portes a més entitats i donar estabilitat a projectes que malgrat la gran tasca social, no ho tenien fàcil per seguir endavant.

En el passat Consell Plenari el PSC es va posar la medalla ràpidament al veure el llistat de cessions. Un fet que era d'esperar, i que és en certa manera lògic, ja que com he explicat, un 60% de les cessions existents són iniciades entre fa tres i trenta anys. Malament rai si en tres anys el nombre de cessions noves hagués superat amb escreix les antigues. Diria molt poc dels governs del PSC i ICV. Cessions que són principalments vers entitats transversals que fan una gran tasca de cohesió social amb les que qualsevol govern, sigui del color que sigui, hauria d'intentar col·laborar per a resoldre les seves necessitats.

Però si el PSC havia de posar-se una medalla, aquesta era la medalla al desordre. Primer de tot perquè no va deixar al Districte cap relació de les cessions d'espais a entitats. És el que hem fet i explicat. En segon lloc per les cessions d'espais de fa dues dècades sense actualitzar; per les cessions d'espais municipals compromeses sense cap tipus de conveni (!!!); per les cessions desfasades i que en alguns casos no representaven l'actualitat de la relació amb l'Ajuntament... Aquesta és l'altra medalla del PSC i ICV que no han explicat.

Tanmateix, hi ha quelcom més greu en tot plegat. La sensació que un assumpte tan important com aquest ni el coneguessin, ni s'haguessin preocupat en revisar-lo. La desídia de qui creu que no ha de retre comptes a ningú: ni als ciutadans, ni, fins i tot, amb ells mateixos.