Sobre el debat del dia 8 al congrés de Madrid

Felicitats d’entrada als tres demòcrates catalans que van representar el nostre Parlament en terra forana: J.Turull, M.Rovira i J.Herrera.

Només vull fer uns apunts saltejats en relació a algunes afirmacions fetes per part de polítics espanyols i sobretot pel seu president.

En conjunt, i abans de citar-ne detalls, considero que aquests portaveus espanyols, amb alguna lloable excepció, han fet un exercici d’ignorància històrica, de mentides i falsedats, i fins i tot de cinisme. Era previsible.

Diu Mariano Rajoy, però també d’altres, que cal complir les lleis i la constitució. Doncs que espera a complir la sentència del Tribunal Constitucional que ja fa uns anys diu que s’han de passar a la Generalitat els diners que en la declaració de l’IRPF els contribuents de Catalunya assignen a finalitats socials? No ho compleix el PP com tampoc ho va complir el PSOE. I per què no han pressupostat cada any, els últims set anys, com diu la llei, el 17% dels diners dedicats a infraestructures per fer-les a Catalunya? I no val a dir que falten diners, no parlem de quantitats absolutes, sinó d’un percentatge, i això es pot complir sigui quina sigui la quantitat de diners disponible. Però ells només exigeixen la llei per als altres, però són els primers de no complir-la. Podria citar molts més casos, però no és l’objecte d’aquest text.

I no entro en la discussió de si la consulta és o no legal, perquè juristes ben qualificats ja ho han dit, i han dit que sí.

Afirma M.Rajoy que no hi ha hagut mai opressió a Catalunya. I què és la llei Wert? O encara que no sigui a Catalunya, què són els atacs a la nostra llengua arreu dels Països Catalans? Si no és una llengua oprimida, per què no permeten que sigui oficial a Europa? Per què no figura mai en les explicacions dels medicaments? Per què no es pot fer servir al Congrés amb normalitat? La Història està farcida de moltes persecucions per raó de llengua, que no cal citar ara perquè necessitaria pàgines i pàgines. De fet hi ha llibres sencers: “La persecució política de la llengua catalana”, de Ferrer i Gironès, per exemple.

Arriben a l’extrem de dir que estimen Catalunya i defensen la seva llengua i els seus drets! Penso que ningú no trobarà ni un sol exemple de suport a tal afirmació. Posats a dir, no estimen ni tan sols als espanyols; mireu sinó les lleis del Gallardón (avortament, preus per anar a la Justícia) o les de Fernàndez Díaz (seguretat ciutadana) o la negativa a la dació per resoldre el greuge bestial dels desnonaments. De fet Rajoy va dir que no podia parlar de supressió de drets; és clar, com que intenten suprimir-los directament sense parlar amb ningú!

Se’ns diu que la Generalitat la tenim gràcies a la Constitució (Rubalcaba). Tenen Alzheimer?

La Constitució és de 1978 i el “restabliment” de la Generalitat amb el president Tarradelles és de 1977, per tant anterior; però a més cal dir que la Generalitat fou creada en el s.XIV, cessada per la força el 1714, i restablerta el 1931. Encara que a l’exili durant la dictadura, mai no va deixar d’existir; Tarradelles en fou president des de 1954.

La seva ignorància, o millor dit, el seu falsejament de la Història arriba a extrems tan ridículs com proclamar que España és la nació més antiga d’Europa (i del món). Només cal anar a Baviera, exactament a la ciutat d’Ulm, i veure els escuts de les principals nacions d’Europa l’any 1340: Catalunya hi figura; España, no. És clar que els ciutadans d’Ulm de 1340 devien ser d’ERC o de la CUP pel cap baix!

Es queixen quan alguns diuen “Espanya ens roba”; per ser exactes i això és demostrable només repassant els pressupostos de l’Estat i els seus incompliments, podem afirmar que Espanya ha deixat de pagar a Catalunya partides que legalment ens corresponien i fins i tot estaven en els seus pressupostos. Si no és robar, almenys és deixar de pagar els deutes.

I ens amenacen si ens independitzem amb moltes calamitats. Deixem d’entrada que en tot cas seria el nostre problema, no el seu, i estem disposats a afrontar-ho. Però algunes de les amenaces són ridícules i falses: quedarem fora de l’euro! Cada Estat pot tenir la moneda que vulgui; hi ha estats a la UE que no tenen l’euro, i d’altres que no són de la UE que sí que el tenen. El que no podríem fer és fabricar moneda. Però ara Espanya tampoc pot fer-ho; només el Banc Europeu té aquesta competència. Per tant, podríem tenir l’euro, el dòlar, el ien,... o una moneda pròpia. Quedarem fora de la UE! Molt bé, doncs cobrarem aranzels als transports espanyols que passin per la Jonquera. Si és el que volen...

Rajoy va arribar a dir que perdríem inversions i no podríem viatjar! És que ara hom no pot tenir inversions en qualsevol país si té els diners per fer-les? És que no viatgem si volem i podem a qualsevol lloc del món dins o fora de la UE?

L’intent d’espantar-nos és tan barroer que només ens fa riure!

Rubalcaba rebutja el dret a l’autodeterminació perquè no figura a la Constitució espanyola! Vaja demòcrata i ignorant! Aquest dret no figura a cap constitució, però és un dret reconegut a l’ONU i signat per molts estats, entre ells Espanya. Hi ha drets de la humanitat que estan per sobre de les constitucions.

Alguns també van preguntar-nos si respectaríem el resultat de la votació del Congrés. És clar que sí; però el dia 8 el Congrés només va votar sobre la delegació d’una competència, i no com alguns pretenen sobre la independència de Catalunya que, diguin el que diguin, és un afer només dels catalans.

De la intervenció de la Sra.Díez, crec que no val la pena fer-ne cap comentari; es desqualifica sola; era una reedició d’en Rouco Varela.

Després de seguir el debat vaig recordar que el nostre diccionari té unes belles paraules: democràcia, llibertat, votar, dignitat. I també alguna de més lletja, però que ahir veient la votació també vaig recordar: botifler.

Aquests últims ja s’ho faran; nosaltres no els molestarem gens; però ja no els esperarem més, no podem comptar-hi. Seguirem treballant per les altres paraules: democràcia, vot, llibertat, dignitat!

Vull acabar felicitant també la intervenció del nostre M.H.president, Artur Mas, per la seva declaració després del debat: el procés continua!

I el 9N votarem! I votarem sí+sí!