Una fàbrica d'armament a la Bordeta, la F2

Un cop iniciada la guerra el bàndol republicà es va trobar en una situació difícil: les principals fàbriques de material militar eren a Toledo, Trubia, Oviedo i Sevilla, ciutats que van caure ràpidament sota control rebel. Catalunya, que havia de cobrir el front d'Aragó, no disposava d'industria de guerra. Per aquest motiu algunes fàbriques, principalment dels sectors siderometal·lúrgic i químic, es van haver de reconvertir. La Generalitat se'n va voler assegurar el control i l'agost de 1937 va crear la Comissió d'Indústries de Guerra.
 
Algunes de les principals fàbriques que van ser reconvertides serien la Cros, La Maquinista Terrestre i Marítima, l'Electroquímica de Flix, la Fàbrica de Colorants i Explosius Elizalde, la Pirelli, la Hispano Suïssa i la Rivière, a Can Tunis. La Generalitat va agrupar aquestes fàbriques en tres grans grups: el siderometal·lúrgic, que produïa armament; el químic, on bàsicament es produïen explosius i detonadors; i el de l'aviació.
 
La fàbrica Hamsa, al carrer de Miquel Bleach, va produir armament, concretament peces de fusell. I segons alguns testimonis, fins i tot van fabricar torpedes antisubmarins. També es van produir fusells Labora als Tallers Confederals Número 1 -que la CNT tenia a Sants- i explosius a la fàbrica F2 -que era al carrer de Parcerisa, números 1 i 22-. En aquesta darrera fàbrica, l'antiga fàbrica Hermanos Cascante, es va produir natamina, un explosiu quasi tan potent com la dinamita, però més fàcil d'obtenir. Posteriorment, a l'inici de l'any 1937, s'hi instal·là una línia de fabricació de pólvores i càrregues per a cartutxus, granades de mà i metxes.

 

Moltes de les indústries que no van ser utilitzades per produir armament també van destinar gran part dels seus esforços al front, com les fàbriques tèxtils, que en molts casos van produir roba per tal d'equipar els soldats. A les fàbriques tèxtils de Sants hi ha molts exemples.