El sentit de les paraules

La presentació fa uns dies del festival més important de l'Estat de Cançó d'Autor Barnasants amb un lema com La pàtria és el poble m'ha fetpensar sobre l'ús que es fa de les paraules en alguns partits polítics i en concret els adscrits a la dreta d'ací, d'allà i de més enllà. Aquesta dreta s'apropia de mots per canviar el seu sentit i a més els  manipula per treure discurs a l'enemic. En la frase de Barnasants, els autors fan recaure el patriotisme en el poble, tothom sense exclusions i és clar que una de les maneres d'exercir el patriotisme és el poder votar i poder participar i dir el que es pense en els afers que ens afecten a tothom.

És un lema encertat en aquests moments històrics ja que una dreta curta de mires i els seus aliats ( naturals o no),  no ens deixen decidir com a persones i com a demòcrates mitjançant les urnes i ens aboquen a succedanis per anar fent bullir l'olla que en realitat només tenen valor testimonial.

És un lema brillant per què també posa en qüestió una altra dreta excloent que es presenta com la representació màxima de Catalunya, i tot aquell que no pensa igual en el seu pensament únic, no estima prou el país.

Crec en canvi que les esquerres d'aquest país han estat sempre més obertes, no han fet servir el maniqueisme barroer de bons i dolents, amb mí o contra mí, ells i nosaltres ...  Les esquerres han tingut una concepció del món diferent i han estat protagonistes de la defensa de la Llibertat( no limitada a la lliure empresa o a la llibertat d'Educació),  de la Igualtat ( de tracte , de drets i de responsabilitats) i Fraternitat i la Solidaritat ( no transformada en Caritat). Avui també les esquerres han actualitzat conceptes en la defensa de la Sostenibilitat  ( que no té res a veure amb la contenció restrictiva i discriminatòria de pressupostos). Respecte a l'austeritat ( avui plantejada per la dreta neoliberal com l'excusa per a retallar drets socials)  hi ha una esquerra austera en actituds, en comportaments i que no ha tingut cap relació amb casos de corrupció i ostentació que ha afectat significativament a la dreta.

Per acabar voldria agrair  els organitzadors de Barnasants per fer-me pensar sobre el sentit de les paraules i també per la tasca que estan fent de difusió d'un altra tipus de música i per portar el nom del barri a tot el món. Acabo amb un dels versos de La Internacional que sempre m'ha agradat per clarificador i que ha de servir per reflexionar “La internacional serà la pàtria dels humans”