Breu història dels caus i esplais a Sants, Hostafrancs i la Bordeta

Els esplais, caus i agrupaments de Sants tenen una llarga trajectoria històrica. En ple franquisme, un moment en que la societat civil catalana havia estat plenament derrotada, aquests moviments van trobar l’aixopluc de l’església, l’únic espai que va quedar per a l’associacionisme, al marge de la clandestinitat. A Catalunya l’escoltisme té molta tradició. Des de els anys 20 s’havien creat grups inspirats en els Boys Scouts, segons els principis de Robert Baden- Powell. De fet a Hostafrancs encara funciona un dels més antics dels creats a Catalunya, l'Agrupament escolta Montserrat-Xavier, creat als anys 30, entre d'altres, per Joan Pelegrí amb el nom de Follets de Sant Jordi.

Cap als anys 60 van començar a aparèixer al barri la majoria dels altres grups, per exemple agrupaments com el Puig i Moliner (entitat que enguany ha celebrat els cinquanta anys), el Joan Maragall o el Cassià Maria Just, agrupament que posteriorment es convertirà en els Skues. Aquests grups es van anar completant amb els esplais que, amb uns objectius molt similars als agrupaments tot i que de vegades amb mètodes diferents, es van anar multiplicant. L’any 1967 es va crear l’esplai Sant Medir i uns quants anys després apareixia a la Parròquia dels Dolors un dels esplais històrics de Sants, l’esplai Picarol. Posteriorment van aparèixer d’altres esplais tan importants com l’Espurna, l’any 1975, l'esplai Turons, l'any 1981 (que enguany celebra el seu 30è aniversari) o el Xiroia, el 1983. Però aquests són només alguns dels molts esplais i caus que han funcionat a Sants, també podriem destacar d’altres entitats com el MIJAC Sant Medir o l’esplai la Lluna.

En tots aquests anys els esplais i agrupaments han treballat educant en el temps de lleure i convertint-se en un model proper d’autogestió per als més joves. A Sants des de fa uns anys totes les entitats treballen conjuntament a la plataforma Esplais i Caus de Sants per promocionar les seves activitats, compartir experiències i recursos. I d’aquest treball en conjunt han aparegut experiencies tan enriquidores com l’AcampaSants. Però cal dir que no és una feina fàcil, tenint en compte que la duen a terme grups de gent molt jove i que periòdicament es van renovant. Al llarg del temps han desaparegut diversos grups a Sants, com el Picarol o el MIJAC Sant Medir. A més molts també han patit l'especulació immobiliària, com és el cas de l’Esplai Turons, que avui en dia, per sort, i després de molts anys de mobilitzacions i de la solidaritat de les altres entitats de Sants, han trobat una nova seu.