Sants i Creu Coberta, zona de vianants permanent

Fa poques setmanes es tancaven els carrers de Sants i Creu Coberta al trànsit rodat des de Riera Blanca a la Plaça d'Espanya. Ahir, dia sis de juny, es va tornar a fer, en aquest cas d’una manera més reduïda, des de la plaça de Sants fins el carrer Moianès, per donar cabuda a la Firentitats, la mostra d'entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta,.catanitzada per la federació d'entitats dels nostres barris. En ambdós casos, visitar, passejar, gaudir d’uns carrers de Sants i Creu Coberta desmotoritzats, ens ha fet somiar, de nou, amb una situació que podria passar de ser eventual, a ser permanent.


Senyors de les associacions de comerciants: el nostre comerç es mort, esta ferit de mort, i no ara, ja fa anys. Segueixo les iniciatives que es prenen des de l'àmbit dels botiguers, i penso que sí, que tot està molt bé. Però no n’hi ha prou.


Les botigues de tota la vida van desapareixent, i van ocupant el seu lloc franquícies i clons d’altres botigues i cadenes que omplen els centres comercials com reiteratives fotocòpies fetes botiga. Es pot dir que és llei de vida que comerços passin a la història i vinguin empreses amb nous aires. Sí, però això no implica que els nous que vinguin portin la uniformització i colonització dels gustos i que, a sobre, imposin una política de salaris “global”, és a dir pagar poc als que hi treballen i amb alta rotació de personal, és a dir, amb acomiadament barat.


Per damunt de tot plegat, ens amenaça l’espasa de Damocles dels dos centres comercials que ens venen a sobre els propers anys: el primer, el de la plaça de les Arenes. Aquest serà el primer, però després vindrà el centre comercial de l’estació de Sants. El projecte ara mateix està adormit, mentre l’estació de Sants no sigui una veritable estació de tren d’alta velocitat, però un dia o un altre, la reforma de l’estació es durà a terme i acabarà amb les restes que quedin del comerç local.


Senyors de les associacions de botiguers: no sé si encara són a temps o no, però si us plau: reaccionin. Només una postura ferma, sobre tot davant l’Ajuntament i la resta d'institucions públiques faria, si encara es possible, que es giri la truita i la situació canviï. Potser una de les mesures seria que els carrers de Sants i Creu Coberta es convertissin en zona de vianants. Tampoc no ha de ser d’un dia per l’altre, ni les vint-i-quatre hores; és poden buscar moltes solucions. Tal vegada seria una bona pensada, per que en necessitem unes quantes. I de concessions, cap ni una.