La Casa del Rellotge parla de la seva història “Abans de Can Farrero”

“Abans de Can Farrero” és el títol de l’exposició que ha presentat aquesta setmana el Centre d’Estudis de Montjuïc a la Casa del Rellotge, on s'explica des de 1855 la història del que és actualment aquest centre cívic dels barris de la Marina. << Vegeu reportatge fotogràfic >>


“Abans de Can Farrero” és el títol de l’exposició que ha presentat aquesta setmana el Centre d’Estudis de Montjuïc a la Casa del Rellotge dels barris de la Marina. “És la primera d’una sèrie que vol explicar la història del que és actualment el centre cívic Casa del Rellotge”, explica Oriol Granados, president del CEM. Granados comenta que la gent recorda Can Farrero però l’edifici és molt més antic, per això la primera mostra es diu “Abans de Can Farrero”.


El primer edifici que hi havia hagut “és un edifici industrial” que acollia l’Auxiliar de la Industria construït per Oriol Mestres el 1855. Era una fàbrica que es dedicava a la preparació dels teixits per a les fàbriques d’estampats. Però Oriol Granados explica que l’edifici “és hereu d’un gran solar que era el prat d’indianes d’Erasme de Gònima”, també relacionat amb la indústria tèxtil.


La mostra, que es podrà visitar fins al 25 d’octubre, recull aquesta història a partir d’uns panells explicatius on també s’hi reprodueixen dibuixos de la primera època i imatges del projecte d’Oriol Mestres. “Va ser un símbol d’un gran edifici industrial i va ser una gran pèrdua patrimonial en el moment en què es va enderrocar”, comenta Granados.


Va ser als anys 20 quan l’edifici es converteix en la fàbrica de galvanitzats de Can Farrero; però aquesta part de la història s’explicarà en mostres posteriors, en què es parlarà de Can Farrero en si, de la seva desaparició, de l’apropiació de l’espai per part de la ciutadania i finalment de la conversió en el centre cívic que hi ha actualment.EL 3EL 3EL 3EL 3EL 3EL 3EL 3EL 3EL 3EL 3EL 3EL 3EL 3EL 3EL 3EL 3EL 3EL 3Fotos: Ángel Rabaneda