El veïnat ja ha pogut visitar per dins l'antic refugi antiaeri de Juan de Sada

El tram obert va des de l'avinguda Madrid fins al carrer Roger -uns cent metres-, va ser un dels primers que es va construir a la ciutat per l'arquitecte Joan Muñoz i a dins hi cabien 1.200 persones. << Vegeu fotos i video de l'interior del refugi >>


El veïnat de l'entorn del carrer Juan de Sada, al barri de Sants-Badal, ha pogut accedir al refugi antiaeri situat sota aquest carrer després de molts anys reclamant l'obertura d'un accés que els permetés veure en quin estat es trobava. El tram obert va des de l'avinguda Madrid fins al carrer Roger -uns cent metres-, i forma part actualment de la xarxa de clavegueram de Barcelona. Gràcies a això, ha estat possible entrar-hi a través de les tapes de les clavegueres, ja que les portes originals estan tapiades.


L’experiència va ser "molt emocionant", segons explica Isabel Navarro, membre de l'Associació de Veïns i Veïnes de Badal, Brasil i Bordeta que ha estat investigant al respecte. Per a Isabel Navarro el moment de l'entrada va ser la culminació de la lluita duta a terme des del 2009 per aconseguir entrar al refugi. Un cop dins, van poder comprovar que l'espai està molt ben conservat: hi ha una gran quantitat de restes i marques que donen pistes de l'estat original del refugi, un dels primers que es va construir a la ciutat per l'arquitecte Joan Muñoz. A dins hi cabien 1.200 persones, i comptaven amb servei mèdic, segons han explicat persones del barri que el van haver d'utilitzar durant la Guerra Civil. "Està millor del que ens pensàvem", comenta Navarro, perquè l'anterior govern havia assegurat que el refugi no es trobaria en condicions per a ser visitat amb la intenció de dissuadir el veïnat.


Actualment s'estan duent a terme les tasques de reconeixement i documentació. Jordi Martí, regidor del Districte de Sants-Montjuic, explica que en aquesta primera fase de recuperació hi està treballant el Servei d'Arqueologia de l'Ajuntament de Barcelona i els Serveis Tècnics del districte, amb la col·laboració de la unitat de subsòl dels Mossos d'Esquadra. Es preveu que els resultats de l'estudi estiguin llestos a finals de juny, i a partir d'aquí s'hauran de traçar línies d'actuació al respecte.


Els membres de l'Associació de Veïns i Veïnes volen que el refugi antiaeri de Juan de Sada torni al barri. La seva demanda és que es conservi com a espai de memòria històrica, i també que s'habiliti com a sala polivalent per a que la gent del barri en faci ús. Per la seva banda, Jordi Martí diu que "de moment el Districte no es pot pronunciar", ja que per a que es pogués reobrir el refugi s'hauria de modificar el recorregut de la claveguera, i una intervenció en aquest sentit, assegura, "ha d'esperar al desenvolupament del pla urbanístic". Des de l'associació reivindiquen que es tiri enrere aquest projecte que l'ajuntament ha fet per al carrer, que com es queixa Navarro "beneficia a dues empreses immobiliàries i perjudica a tot el barri, és a dir: unes 3.000 persones".EL 3EL 3EL 3EL 3EL 3EL 3EL 3EL 3EL 3EL 3EL 3EL 3EL 3EL 3Fotos i video: Associació de Veïns i Veïnes de Badal, Brasil i Bordeta.Notícies relacionadesNoves esperances per a la recuperació del refugi de Juan de Sada (30/05/2013)