La Penya Blanc i Blava de Sants Hostafrancs es consolida al barri i ja supera el mig centenar de socis

Des del passat mes de setembre, els membres de la penya han pogut omplir d'espanyolisme la planta de dalt del bar Pereira, amb la confiança de poder fidelitzar més socis.

La Penya Blanc i Blava de Sants Hostafrancs es consolida al barri i ja supera el mig centenar de socis
La Penya Blanc i Blava de Sants Hostafrancs es consolida al barri i ja supera el mig centenar de socis

El 2010 va néixer al barri d'Hostafrancs la Penya Blanc i Blava de Sants Hostafrancs. Des d'aleshores, ha passat per quatre locals diferents, trepitjant els barris d'Hostafrancs, de Badal i de Sants. Ara ja fa sis anys que són al bar Pereira, al número 19 del carrer Alcolea, on des del passat mes de setembre han pogut fer-se una mica més seva la planta de dalt, omplint-la de decoració espanyolista. Amb tot això, la penya es consolida als barris i ara ja supera el mig centenar de socis. Per repassar la situació de la penya parlem amb Xavi López, president de la Penya Blanc i Blava de Sants Hostafrancs.

 

Pregunta: Quin és l'estat de la penya actualment?

Resposta: Doncs trobo que força bé, perquè malgrat totes les dificultats - com en tot el món de les penyes, no només de l'Espanyol, sinó de tots els equips – nosaltres som bastant actius. Penseu que les penyes, a les grans ciutats, no tenen tanta difusió. Normalment, una penya als pobles funciona més perquè és el punt de reunió, fan més identitat, i en canvi a les ciutats la gent es dispersa més. Aleshores, nosaltres crec que estem bastant actius.

P: Com va de gent la penya? Com és l'ambient aquí al bar Pereira?

R: Doncs molt bé. Pel que fa a socis som uns cinquanta socis, però la part bona és que som bastants que siguem actius. Veient els partits sempre som vint o trenta, que és un número considerable tal com van les coses. O sigui, el percentatge de gent que és molt activa i que realment ve a la penya, doncs és bastant alt i som bastant actius.

P: Com us ha acollit el bar Pereira, el vostre lloc de reunió?

R: Doncs bé, ja portem aquí uns 6 anys. Vam tenir un petit període que vam aturar i ara estem a la planta de dalt, però abans estàvem a la planta de baix. Ens va sorgir ara al setembre la possibilitat d'arreglar aquesta planta i tenim un espai molt privat, decorat i amb tots els recordatoris i trofeus que ha anat recollint la penya. La veritat és que és un luxe tenir un espai així per nosaltres.

P: Com heu ambientat aquest espai?

R: Per una banda, tenim tots els recordatoris, trofeus i premis que ha rebut la penya al llarg d'aquests anys, des del juny del 2010. Per una altra banda, tenim bufandes, samarretes signades com pots veure aquí la del Wu Lei, que ens en va dedicar una a la penya. Curiosament, l'amo del local, el seu fill juga a l'Espanyol i la veritat és que està molt implicat. A més a més, hi ha pòsters, calendaris, allà tenim llibres per poder llegir, el de la història de l'Espanyol, la bandera institucional de la penya. O sigui, és un espai que a mi m'agrada molt perquè, mentre no s'ha pogut fer això estava en caixes i ara complicat. El fet que la gent ve, i no només és anar a veure una televisió, i que no estigui ambientat, el fet que estigui tot decorat fa goig.

P: Amb tota aquesta decoració, és un espai que afavoreix que hi hagi ambient a l'hora de veure els partits...

R: Doncs sí, jo abans de ser president era el tresorer i jo deia sempre que a casa sol no m'agrada veure els partits. La veritat és que hi ha un ambient molt maco. Per recordar, el dia de Cap d'Any, que vam jugar contra el Barça, i amb el bon resultat que vam treure, aquí hi havia un ambient espectacular, hi havia unes trenta persones i va ser una festa. I la gent està fidelitzant, perquè aquest espai és relativament nou, i cada vegada s'està incorporant gent nova a la penya, gent del barri.

P: Com descriuríeu tot el que engloba a la penya i les activitats paral•leles als partits que hi feu?

R: Nosaltres, sempre dic, que som una penya gastronòmica. Sempre aprofitem per celebrar tot tipus d'esdeveniments gastronòmics. Per exemple, quan ve la castanyada la fem sempre, o les festes de Nadal. I al llarg de la història hem fet vàries coses, cap als volts dels principis d'octubre fèiem una botifarrada al carrer i hem anat fent campionats amb altres penyes... La penya intenta que sigui una petita festa cada vegada que hi ha un partit i quan s'apropen dates assenyalades o segons l'horari sempre s'organitza algun àpat o alguna cosa.

P: Quina és la història de la penya?

R: Doncs la penya és de Sants i Hostafrancs perquè la penya va néixer històricament al barri d'Hostafrancs, al carrer Béjar. Després el restaurant va tancar i vam canviar a un local de pla plaça Olivereta, i després vam estar uns anys a un bar històric del barri que és el bar Planas. I des de fa sis anys estem aquí, on hem aconseguit una mica d'estabilitat, que és el que interessa perquè és complicat. Quan estàs en un bar està a expenses del que pugui fer l'amo, llavors, ha tingut una evolució molt important, amb les botifarrades al carrer o col•laboracions a les festes majors. Som encara una penya jove, però la veritat és que ja tenim un tarannà important.

P: Tot això pel que fa al passat de la penya, si mirem la penya de cara en endavant, quin futur li veieu?

R: Doncs, a poc a poc, l'important és anar sumant. Per exemple, hem tingut quatre altes aquest any, i que la gent conegui que això és un espai d'espanyolisme, un espai de pericos a Sants. Recordem que Sants és el segon Districte que hi ha més socis de l'Espanyol, després de Sarrià - Sant Gervasi. Tothom que es vulgui sentir identificat amb aquests colors sap que aquí al carrer Alcolea 19 tenim un espai perico per seguir creixent i jo aspiro a continuar creixent a poc a poc.

La Penya Blanc i Blava de Sants Hostafrancs es consolida al barri i ja supera el mig centenar de socis
La Penya Blanc i Blava de Sants Hostafrancs es consolida al barri i ja supera el mig centenar de socis
La Penya Blanc i Blava de Sants Hostafrancs es consolida al barri i ja supera el mig centenar de socis
La Penya Blanc i Blava de Sants Hostafrancs es consolida al barri i ja supera el mig centenar de socis