Canvi d'aires a l'Orfeó Atlàntida d'Hostafrancs amb la incorporació de Rodrigo Cob com a nou director

El jove director vol aportar noves visions i idees, com la renovació del repertori, les classes de cant, o el lligam entre els cors de l'Orfeó.

Canvi d'aires al cor de l'Orfeó Atlàntida, del barri d'Hostafrancs, amb la incorporació d'un nou director
Canvi d'aires al cor de l'Orfeó Atlàntida, del barri d'Hostafrancs, amb la incorporació d'un nou director

El cor de l'Orfeó Atlàntida, del barri d'Hostafrancs ja té un nou director. Des de principis de setembre, en Rodrigo Cob és al capdavant del cor i vol aportar noves visions i idees, com la renovació del repertori, les classes de cant, o el lligam entre els cors de l'Orfeó. En Rodrigo és un jove barceloní del barri de Camp de l'Arpa, que va iniciar-se en el món de la música de petit amb el saxofon. Ja més gran, ha estudiat direcció de cor i direcció d'orquestra a l'ESMUC, on ha descobert el món del cant coral. Ara, amb 28 anys, agafa el lideratge del centenari cor hostafranquí, i l'entrevistem per saber com afronta aquesta nova etapa.

Pregunta: Com hi arribes a l'Orfeó Atlàntida, com hi accedeixes?

Resposta: La primera notícia que vaig tenir de l'Orfeó Atlàntida va ser al mes de març. Em va arribar la notícia que buscaven director i vaig postular, vaig fer un assaig de prova amb ells i després ja em van cridar per dir-me que havia estat seleccionat per ser el nou director. Jo vaig acceptar i així va començar tot.

P: Vens de fora per entrar a ser el director, com és aquesta entrada i l'acollida de la gent de l'Orfeó?

R: L'acollida la veritat que va ser molt bona. Jo porto només un mes i mig amb ells, tot i que a l'estiu ja em vaig reunir amb la presidenta a l'estiu, per tractar alguns temes de perspectives de futur, de repertori i d'idees que jo tenia. El primer assaig va ser el dia u o dos de setembre, i la veritat que l'acollida va ser molt bona. Em vaig sentir molt acollit per tots els membres del cor i la veritat que molt bé. Pels membres, com pels altres directors, l'Arnau i la Mar, que són els directors del cor jove i el cor infantil.

P: Què és el que podràs aportar personalment a l'Orfeó? Quines idees noves portes?

R: Per començar, un dels temes que jo els vaig proposar va ser fer classes de cant, que m'agradaria que tots els cantants poguessin fer classe de cant. Aleshores, vam estar tractant el tema i el que farem serà fer classes de cant per cordes. Cada corda tindrà classes de cant cada setmana, tant per tractar temes tècnics de la veu, com perquè puguin treballar també el repertori amb una persona especialitzada en el cant. Una altra de les coses que els vagi dir va ser que m'agradaria fer una mica més de lligam entre els cors de l'orfeó, que es poguessin fer alguns projectes on hi poguessin participar els altres cors, perquè penso que és molt important que des de petits es pugui crear aquesta cantera perquè després la família pugui créixer. Si no hi ha cor de nens, no hi arriben joves, i els joves no fan el salt al cor gran. I aquesta és una de les altres coses que m'agradaria molt potenciar, potser amb el repertori.

P: Clar, per què quina era fins ara la dinàmica de repertori i quins canvis busques?

R: Amb els que ells havien fet abans que jo arribés tampoc m'hi fico. Sé que feien una obra gran cada any, que trobo que està molt bé, però a mi m'agradaria fer un repertori més variat. En comptes d'agafar una gran obra de la literatura i treballar-la durant un temps llarg, un any, m'agradaria fer obres de format més petit, però que puguin profunditzar en diferents estils i en diferents èpoques. Crec que pot ser també molt enriquidor per ells.

P: D'ara endavant, per tant, veurem més varietat en l'Orfeó Atlàntida?

R: Aquesta és la meva idea sí.

P: Cal també buscar més jovent per poder fer el relleu generacional dins l'Orfeó, és important que hi hagi gent a l'Atlàntida des de la base...

R: Jo crec que és fonamental. La importància és que si arriben a un cor des de petits poden descobrir com és de meravellós cantar. Perquè, per exemple, jo vaig descobrir aquest món molt tard. El meu primer instrument va ser el saxofon, des que tinc vuit anys, i vaig arribar al món del cor més tard, quan vaig arribar aquí a Barcelona per començar els estudis de direcció. Nosaltres vam ser la primera promoció que vam estudiar direcció de cor i direcció d'orquestra. Va ser realment quan jo vaig descobrir aquest món, perquè sí que havia cantat en cors abans, però no amb la profunditat de quan vaig arribar a Barcelona.

P: Acabem parlant de passat, present i futur de l'Orfeó Atlàntida, quin llegat deixa l'anterior direcció del cor i com podràs aprofitar com a nou director tot això que s'ha anat fent en aquesta nova etapa.

R: Jo crec que l'antic director va fer una feina molt bona, amb molta profunditat i amb molt de rigor. Crec que això és una cosa que es pot veure al cor. Ells van poder aprofundir en molta música búlgara i de l'est, que jo desconec, i va ser una cosa que ells s'emporten., molt repertori. I òbviament una feina molt ben feta.

P: Quin és el futur de l'Orfeó Atlàntida?

R: El futur espero que sigui bo, això depèn de mi, i depèn dels cantaires, del compromís. Això és quelcom molt important, que jo des del principi els vaig dir als cantaires que han de venir als assajos, estudiar a casa, que també és molt important tant per ells com per la resta de companys. El que pot passar si no és que si hi ha persones que no estan al mateix nivell o no tenen la mateixa preparació que la resta, el cor agafa unes diferències molt grans, i això fa que el cor no pugui créixer. El compromís, i sobretot, el rigor en la música. Intentar fer les coses de la millor manera possible.

P: Acabem amb un missatge, com a nou director, com animaries al veïnat a sumar-se a l'Orfeó Atlàntida?

R: Penso que cantar fa més feliç a la gent, a banda de la formació musical et fa millor persona, ho penso realment. I penso que és una manera molt maca i molt especial de fer música, el cant coral, i també conèixer gent estupenda.

Canvi d'aires al cor de l'Orfeó Atlàntida, del barri d'Hostafrancs, amb la incorporació d'un nou director
Canvi d'aires al cor de l'Orfeó Atlàntida, del barri d'Hostafrancs, amb la incorporació d'un nou director
Canvi d'aires al cor de l'Orfeó Atlàntida, del barri d'Hostafrancs, amb la incorporació d'un nou director
Canvi d'aires al cor de l'Orfeó Atlàntida, del barri d'Hostafrancs, amb la incorporació d'un nou director