La Zona Franca comptarà amb la planta fotovoltaica d'autoconsum en coberta més gran de la península

Una inversió publicoprivada de 12 milions d'euros al recinte de Mercabarna del nostre districte, ajudarà a estalviar 6.000 tones de CO₂ a l'atmosfera gràcies a les plaques fotovoltaiques.

El recinte de la Zona Franca de Mercabarna estalviarà 6.000 tones de CO₂ a l'atmosfera anuals gràcies a la instal•lació de plaques fotovoltaiques
El recinte de la Zona Franca de Mercabarna estalviarà 6.000 tones de CO₂ a l'atmosfera anuals gràcies a la instal•lació de plaques fotovoltaiques

El recinte de la Zona Franca de Mercabarna estalviarà 6.000 tones de CO₂ a l'atmosfera anuals gràcies a la instal•lació de plaques fotovoltaiques. Una inversió publicoprivada de 12 milions d'euros convertirà aquest espai en la planta fotovoltaica d'autoconsum en coberta més gran de la península Ibèrica.

Aquesta inversió és possible gràcies a l'acord al qual s'ha arribat entre Mercabarna i les associacions de majoristes situades al polígon alimentari. En aquest, s'ha apostat per instal•lar plaques fotovoltaiques, en el marc del programa MESBarcelona (Mecanisme per a l'Energia Sostenible de Barcelona), impulsat per l'Ajuntament de la ciutat.

La instal•lació de la planta fotovoltaica es desenvoluparà en dues fases i suposarà "una inversió publicoprivada de 12 milions d'euros, una superfície de 360.000 m² i una potència instal•lada de 18 MWp". Marc Vilà, director d'Infraestructures, Energia i Economia Circular de Mercabarna explica que "sumant la primera fase i la segona estaríem parlant de cobrir un 25% de tota l'energia que es consumeix dintre de Mercabarna".

La primera fase es preveu que pugui iniciar-se a finals de 2022 i inclourà els espais públics propietat de Mercabarna, amb una inversió estimada de 4 milions d'euros. La segona fase no està previst que s'iniciï fins a finals de 2025, en aquest cas cobrint edificis propietat d'empreses situades a Mercabarna i amb una inversió estimada de 8,5 milions d'euros.

A més a més, pel que fa a la segona fase, Marc Vilà afegeix que està previst que "en el cas que una empresa de les majoristes s'adreci en aquest gran projecte, per promoure això, l'IPC que s'apliqui a les empreses serà el reduït, que exclou els components d'origen energètic o bé d'aliments no processats".

Amb aquest projecte el recinte de la Zona Franca esdevindrà un referent energètic, però Mercabarna no es tanca aquí les portes. El director d'Infraestructures, Energia i Economia Circular afegeix que "la mateixa licitació preveu una possible ampliació en alguns edificis més, fins i tot, en edificis que estan en futura construcció".

 

Fotos: Mercabarna

Foto 1 - Plaques fotovoltaiques ja instal·lades a Mercabarna.

Foto 2 -D’esquerra a dreta, J. Valls, director general de Mercabarna; B. Pons, Comissionada Agenda 2030; A. Marrugat, gerent AGEM; L. Bonet, tinenta d’Alcaldia Ajuntament Barcelona; J. Collboni, Tinent Alcaldia Ajuntament Barcelona; M. Ballarín, presidenta Mercabarna; A. Manzano, vicepresident ASOCOME i A. Màñez, president GMP.  

El recinte de la Zona Franca de Mercabarna estalviarà 6.000 tones de CO₂ a l'atmosfera anuals gràcies a la instal•lació de plaques fotovoltaiques