El Casinet d’Hostafrancs inaugura un mural gegant per celebrar el seu 40è aniversari i recuperar la memòria històrica de l'antic recinte fabril

El mural ha estat fet per Roc BlackBlock, que ha titulat l’obra com a “El teixit del barri”, tot recordant que l'actual centre cívic va ser el menjador i espai de lleure de treballadors de la fàbrica tèxtil de l'Espanya Industrial.

Dijous el Casinet d’Hostafrancs va inaugurar un nou mural, al pati de l’actual centre cívic, per celebrar el 40è aniversari i recuperar la memòria històrica de l'antic recinte fabril. El Casinet va ser el menjador i espai de lleure de treballadors i treballadores de la fàbrica tèxtil de l'Espanya Industrial i es va inaugurar el 3 d’octubre de 1982.

El mural ha estat fet per l’artista Roc BlackBlock, qui ja ha fet altres obres al barri abans, i titula l’obra com a “El teixit del barri”. Roc BlackBlock ha assegurat durant la inauguració que té “un vincle molt fort amb Sants” i que aquest projecte ràpidament se li va fer “molt atractiu”.

Per inaugurar aquest espai al 1982, es va organitzar tota una jornada amb activitats de tota mena, incloent-hi una cercavila, competicions d’escacs i de dòmino, exhibicions de gimnàstica rítmica, dansa i karate, concert de la Banda Municipal, sardanes amb la Cobla Municipal, concert de jazz, teatre, ball, i tallers per als més menuts. 40 anys després, s’ha celebrat l’aniversari amb aquest acte, que ha inclòs l’actuació de La Companyia Juvenil de Ballet Clàssic de Catalunya, l’exhibició de l’Esbart Ciutat Comtal i la representació del grup Donar Veu a la Memòria.

L’any 1847, entre Sants i Hostafrancs, es va instal·lar l’Espanya Industrial, aleshores encara com a Sociedad Anónima Fabril y Mercantil. Els amos d’aquesta fàbrica tèxtil van posar al llarg del temps diferents serveis a disposició de la seva plantilla, com dos hospitals el 1865 per fer front a l’epidèmia de colera, o la creació de l’Obra Social de l’Espanya Industrial el 1929, després dels pitjors anys del pistolerisme i les lluites obreres en què s’havia intentat cremar la fàbrica. Aquest incloïa un menjador, un economat, pistes esportives, un centre mèdic i una casa-bressol que actualment és l’Escola Bressol Municipal Pau. L’edifici on hi havia el restaurant i menjador per als treballadors va esdevenir, anys més tard, en el que és l’actual Casinet d’Hostafrancs.

A més a més, en l’acte de celebració dels 40 anys d’aquest espai, s’ha fet un homenatge a les 30 persones que amb el seu testimoni han fet possible el projecte “Records de la fàbrica”, una iniciativa que recull l’experiència de persones treballadores de les antigues fàbriques del barri, no només l’Espanya Industrial sinó també Can Batlló, Balet i Vendrell i altres espais.