La inseguretat i la neteja les principals preocupacions entre el veïnat del districte de Sants Montjuïc

Segons les dades de l'Enquesta de Serveis Municipals, la preocupació per la inseguretat als barris del Poble-sec i la Marina és on més ha augmentat, arribant fins al 28%.

La inseguretat i la neteja són les principals preocupacions entre els veïns i veïnes del Districte de Sants Montjuïc
La inseguretat i la neteja són les principals preocupacions entre els veïns i veïnes del Districte de Sants Montjuïc

La inseguretat i la neteja s'ubiquen com a les principals preocupacions entre els veïns i veïnes de Sants Montjuïc, seguides de lluny pels sorolls i per la manca de civisme. Aquests resultats es mostren en l'Enquesta de Serveis Municipals 2022, que analitza aspectes com la satisfacció de viure al barri, les principals problemàtiques o la valoració de la gestió municipal.

La inseguretat al Districte de Sants Montjuïc s'ubica com el problema més greu al barri, segons un 21,9% dels enquestats. Aquesta xifra està lleugerament per sobre de la mitjana a la ciutat (19,7%) i situa Sants Montjuïc el quart districte de la ciutat pel que fa a la percepció d'inseguretat, lluny de Ciutat Vella on la xifra és del 41,1%, però també allunyada de Gràcia en què només un 7,8% dels enquestats han considerat la inseguretat com al problema més greu del barri.

La preocupació per la inseguretat a la ciutat de Barcelona s'ha multiplicat gairebé per quatre des del 2018, passant del 5,6% al 19,1%. Pel que fa als barris del Districte de Sants Montjuïc on més s'accentua aquesta preocupació, el Poble-sec i la Marina són els dos barris on la preocupació augmenta fins al 28%.

Enquesta de Serveis Municipals 2022 - Oficina Municipal de Dades

Enquesta de Serveis Municipals 2022 - Oficina Municipal de Dades

El segon problema més greu a Sants Montjuïc segons el veïnat és la neteja, que ha estat la resposta del 14,4% dels enquestats. Poc més d'un punt per sobre de la mitjana de la ciutat, aquest és el quart districte on la neteja més preocupa, tot i que des de les administracions asseguren que arran de la nova contracta de neteja això hauria de revertir-se i passar a ser una preocupació menor a tota la ciutat. Pel que fa a l'evolució, la preocupació per la neteja a la ciutat de Barcelona s'ha quasi triplicat des del 2018, en què es situava en un 4,6% i és ara la xifra més elevada dels últims 15 anys.

El tercer i el quart lloc en els problemes més greus al barri els ocupen, en el cas de Sants Montjuïc, els sorolls i la manca de civisme respectivament. La manca de civisme, que inclou valors socials negatius i manca d'educació, és també en la mitjana de Barcelona la quarta preocupació (4,4%), tot i que el Districte de Sants Montjuïc és el segon de la ciutat on més preocupa (5,9%), només per darrere de Nou Barris (7,7%).

Principal demanda per al barri

En relació amb la principal demanda per al barri, en aquest cas el primer i el segon lloc s'inverteixen. Un 16,8% del veïnat de Sants Montjuïc demana una millor neteja, mentre que millorar la seguretat ho fa un 14,6%. El tercer lloc entre les demandes dels veïns i veïnes santsenques és millorar i augmentar les zones verdes (9,8%), sent el segon Districte que més reclama l'augment d'espais verds només per darrere de Gràcia (13,4%). La quarta demanda és la de millorar l'urbanisme (6,1%), i és Sants Montjuïc el districte de la ciutat on més veïns han expressat aquesta demanda.

Enquesta de Serveis Municipals 2022 - Oficina Municipal de Dades

Problema més greu a Catalunya i a Espanya

Per altra banda, si s'obre el focus, pel que fa al problema més greu a Catalunya, aquest el lidera l'encaix de Catalunya a Espanya (17,1%), seguit dels aspectes polítics (15,2%), i dels problemes econòmics (7,5%). Pel que fa a Espanya, els enquestats han respost que el problema més greu al país són els aspectes polítics (27,2%), seguits dels problemes econòmics (12%) i, en tercer lloc, l'atur i les condicions de treball (10,9%).

Enquesta de Serveis Municipals 2022 - Oficina Municipal de Dades

Enquesta de Serveis Municipals 2022 - Oficina Municipal de Dades

Problema personal més greu

Aquestes dades responen a la preocupació que el veïnat dels diferents barris de la ciutat creuen que és més greu al barri, a la ciutat o a Catalunya i Espanya. Si ens fixem, en canvi, en quin és el problema personal més greu, els problemes econòmics passen a ser el primer problema per al 13,8% dels barcelonins. Aquest no era el problema personal més greu dels ciutadans de Barcelona des del 2008, quan la xifra es va situar en el 16,6%. Als problemes econòmics els segueixen l'atur i les condicions de treball (11,7%), la inseguretat (8,8%) i l'accés a l'habitatge (6%).

Enquesta de Serveis Municipals 2022 - Oficina Municipal de Dades

Satisfacció de viure al barri

Per altra banda, el veïnat de Sants Montjuïc puntua la satisfacció de viure al barri on viuen amb una nota mitjana de 7,5 punts. Tot i arribar al notable, Sants Montjuïc és el tercer Districte per la cua en la valoració de viure al barri, empatat amb Nou Barris i només sis dècimes per sobre de Ciutat Vella. Les Corts i Gràcia lideren la satisfacció de viure-hi amb una valoració de 8 punts, i, pel que fa als barris del Districte de Sants Montjuïc, Sants i Sants-Badal són els dos que obtenen una puntuació més alta, arribant als 8 punts.

Enquesta de Serveis Municipals 2022 - Oficina Municipal de Dades

Valoració de la gestió municipal

La valoració de la gestió municipal al barri ha aprovat en tots els Districtes de la ciutat i Sants Montjuïc ho ha fet amb una nota mitjana de 6,1, calcada a la mitjana de tots els districtes. La millor valoració se l'emporta la gestió municipal de l'Eixample (6,4) i la pitjor Sarrià-Sant Gervasi (5,7). Entre els barris de Sants Montjuïc, els que millor han valorat la gestió municipal han estat Sants-Badal, Sants, Hostafrancs, la Bordeta i Font de la Guatlla, i tots es troben en una nota entre 6 i 6,5. El Poble-sec i Montjuïc han donat una valoració d'entre 5,5 i 6 punts, i els que pitjor han valorat la gestió municipal al barri han estat La Marina i Zona Franca – Port, que ha donat una nota mitjana d'entre 5 i 5,5 punts.

Enquesta de Serveis Municipals 2022 - Oficina Municipal de Dades

També s'ha valorat la gestió municipal a la ciutat de Barcelona en diversos aspectes. Entre alguns, la recollida d'escombraries a la ciutat ha obtingut una puntuació de 6,9, la més baixa dels últims dotze anys. La gestió municipal en neteja de carrers ha obtingut una mitjana de 6 punts, i no n'obtenia una d'inferior des del 2006. La gestió del soroll a la ciutat ha estat valorada amb un 5,6, dues dècimes per sota del 2021, quan es va obtenir la millor valoració des que s'analitza.

En relació amb la gestió municipal relacionada al transport, la circulació a la ciutat ha obtingut 5,1 punts, mentre que l'aparcament suspèn amb un 4, tot i estar només a una dècima de la millor nota obtinguda. El transport públic, però, se situa molt per damunt. La gestió municipal de l'autobús ha estat valorada amb 7,3 punts, la millor nota d'aquest servei des que es valora, el 1989. La gestió del metro obté també un 7,3, a dues dècimes del 7,5 al que va arribar al 2018.

La inseguretat i la neteja són les principals preocupacions entre els veïns i veïnes del Districte de Sants Montjuïc