El Ball de Rams de la Festa Major d'Hostafrancs torna a omplir la plaça Joan Pelegrí de parelles

Prop de quaranta parelles han omplert la plaça hostafranquina amb aquesta tradicional dansa de l'Esbart Ciutat Comtal, en què no hi ha faltat ni el ram ni el ventall.

La plaça Joan Pelegrí ha tornat a ser l'escenari de la celebració del Ball de Rams durant la Festa Major d'Hostafrancs batent el rècord de participació. Organitzat per l'Esbart Ciutat Comtal, s'ha omplert la plaça hostafranquina per acollir aquesta tradicional dansa en què no hi ha faltat ni el ram ni el ventall.

Durant dos anys, a causa de les restriccions per la pandèmia, aquesta dansa s'ha hagut de celebrar dins del centre cívic del Casinet d'Hostafrancs. Enguany, però, ja ha pogut tornar a traslladar-se a la plaça Joan Pelegrí, escenari tradicional d'aquesta dansa que des de ja fa vint-i-set edicions l'Esbart Ciutat Comtal organitza al barri d'Hostafrancs.

Després d'aquest impàs per la pandèmia el Ball de Rams ha pogut recuperar el format habitual i la presidenta de l'Esbart Ciutat Comtal, l' Eva Campabadal, assegura que ha anat "molt bé", i que de seguida van "notar l'escalf de molta gent, no només de l'Esbart, sinó gent d'altres esbarts i també del barri". En el primer passi del ball, s'ha batut rècord de participació, amb fins a 24 parelles participant-hi. Pel que fa al segon passi, l'obert al públic, en aquest hi ha participat prop d'una quarantena de parelles.

El Ball de Rams va ser recuperat per l'Esbart Ciutat Comtal al 1995, incloent-lo dins la programació de la Festa Major d'Hostafrancs. La presidenta de l'Esbart explica que "el ball de rams surt d'una recuperació que fa l'Esbart d'una documentació que hi havia de la celebració d'aquest ball a la parròquia del barri". Des d'aleshores, durant 27 anys s'ha celebrat de manera ininterrompuda fins a convertir-se en una tradició arrelada al barri que cada primer dissabte de Festa Major s'ofereix al veïnat.

Aquesta dansa tradicional hostafranquina sempre es balla dues vegades. El primer passi és el que s'anomena de lluïment, en el que hi han participat les persones que prèviament havien assistit als assajos que l'Esbart Ciutat Comtal havia organitzat. El segon passi, tal com comenta l'Eva, és el participatiu, "tothom que està a la plaça es pot apuntar, perquè és molt senzill".

El ball, sempre en parella, pren el nom de l'objecte que totes les balladores han de portar sempre a la mà, el ram. També duen un ventall, que l'Esbart dissenya cada any amb un element diferent, sempre relacionat amb la cultura hostafranquina o la Festa Major. El ventall d'aquest 2022 ha estat en homenatge del "Nuevo Cine Bohème", l'antic cinema del carrer Creu Coberta amb Béjar inaugurat el 1930 i que va omplir de vida cinematogràfica el barri fins al 1986.