Mercè Velilla dona el tret de sortida a la Festa Major d’Hostafrancs amb un pregó reivindicant els valors de l’educació i els joves

La mestra i exdirectora de l’escola Joan Pelegrí ha reivindicat la importància de donar oportunitats al jovent i d’apostar per l’educació.

La sala de plens de la seu del Districte de Sants Montjuïc ha estat l’escenari del pregó de la Festa Major d’Hostafrancs 2022. Mercè Velilla, mestra i exdirectora de l’Escola Joan Pelegrí ha estat l’encarregada del tret de sortida de les festes, amb un pregó enfocat a l’educació i al jovent.

Mercè Velilla és una persona amb una gran vinculació al barri hostafranquí i ha treballat colze a colze amb les entitats que el vertebren, com l’Orfeó Atlàntida, l’Esbart Ciutat Comtal i també la Federació d’Associacions, Entitats i Comissions d’Hostafrancs. Actualment, Velilla és mestra de l’Escola Joan Pelegrí, on n’havia estat la directora, i és jugadora del BAM, el club de bàsquet del barri.

La pregonera d’enguany ha posat en valor “la tasca de les escoles, dels mestres, dels educadors”, assegurant que no hi ha professió “més qüestionada” i que la seva feina requereix “una concentració i una dedicació molt superior a les hores que suposadament moltes persones creuen que fem”. Mercè Velilla ha acabat denunciant que sovint no se senten reconeguts des de “les nostres pròpies conselleries”.

Entre els moments destacats del pregó, la crítica de Velilla al blanquejament del feixisme ha provocat una ovació del públic. Fent referència a una piulada de Catalunya Ràdio en què es preguntaven que s’havia fet malament en l’educació perquè hi hagués aquest auge del feixisme entre el jovent, Velilla ha contestat que culpar a l’escola del que no es feia correctament a la societat era “equivocar-se de focus”, i més encara, “venint d’un mitjà de comunicació que ha contribuït a blanquejar aquest feixisme a base de donar veu als seus representants”.

La pregonera de la Festa Major d’Hostafrancs d’enguany no ha acabat sense destacar la importància de donar oportunitats als joves, criticant els missatges que com a societat se’ls envia: “Estereotips físics, cultura d’admiració a les celebritats, immediatesa, accés quasi impossible a l’habitatge, precarietat laboral extrema...”. Velilla demana que “no permetem que l’extrema dreta estengui els seus tentacles entre el descontentament dels nostres joves”, ja que assegura que aleshores estarem “perduts com a societat democràtica”. La pregonera aposta per creure en els joves, donar-los oportunitats, “als que seran els protagonistes de la nostra societat en els propers anys, ja que és “un procés inevitable”.

En l’acte també hi van intervenir Laura Pérez, tinenta d’alcaldia a l’Ajuntament de Barcelona, Josep Ortiz, president de l’Associació de Veïns d’Hostafrancs i Jaume Gaixas, conseller de govern del barri d’Hostafrancs. El Cor Jove de l’Orfeó Atlàntida va acabar l’acte amb un breu concert.

Clicant el reproductor podeu escoltar la retransmissió del pregó sencer (Sants 3 Ràdio)