El barri de Sants acull el lliurament de la 2a edició dels Premis 1 d'Octubre a la trajectòria per la defensa de la llengua i la cultura catalanes

Quim Torra, la Coral Sant Medir o Rosa Vidiella han estat alguns dels guardonats a les Cotxeres de Sants, en uns premis organitzats per l'associació santsenca Més+MésLLuny.

Dijous al vespre es va celebrar el lliurament de guardons de la segona edició dels Premis 1 d'Octubre a la trajectòria a l'auditori de les Cotxeres de Sants. Organitzats per l'Associació Més+MésLluny, del barri de Sants, aquests premis reconeixen a entitats, associacions, col•lectius o persones vinculades amb la defensa de la llengua i la cultura catalanes.

Aquesta és la segona edició d'aquest lliurament de premis que se celebra el barri de Sants, premis que en la primera edició van estar dedicats als presos polítics. L'Associació Més+MésLluny detalla que els premis distingeixen la trajectòria "en la defensa d'una societat més justa, més democràtica i més lliure, treballant per la llengua catalana, la independència del nostre país i la unitat d'acció".

Entre els guardonats hi ha estat l'expresident de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, a qui li ha lliurat el premi Albert Forcades, president de l'Associació Més+MésLluny. Torra ha volgut posar en el centre del seu discurs la paraula fraternitat. "Crec que és bo, enmig de les turbulències que estem vivint aquests dies, que siguem capaços de retornar aquesta paraula. Penso que la independència serà fraternal o no serà, i, per tant, permeteu-me que avui faci aquest cant a la fraternitat, que sempre va lligada a l'esperança", ha expressat l'expresident de la Generalitat.

Seguidament, Georgina Lázaro, veïna del barri i membre del consell assessor de l'Associació Més+MésLluny ha lliurat el premi a Rosa Vidiella, veïna i activista del barri. Rosa Vidiella ha remarcat que el seu lema sempre ha estat "vull fer-ho i puc fer-ho", i que sempre ha militat en allò que ha cregut. "He tornat a anar recuperant aquesta possibilitat de compartir amb tanta gent amiga per anar cap a un món millor, perquè jo sóc de les que m'ho crec", ha afegit la premiada.

El següent premi l'ha lliurat Raquel Puig, qui va ser secretaria general del Sindicat d'Estalvi de Catalunya, i també membre del consell assessor de l'associació organitzadora. Aquest premi ha estat per a la Coral Sant Medir, per la trajectòria sòlida amb la llengua i amb la cultura catalanes i amb el barri de Sants. Des de la Coral han expressat que "rebre un premi vol dir reconeixement de la feina feta, i pel qui el rep vol dir agraïment, però sobretot, vol dir responsabilitat i compromís per seguir fent la tasca per la qual s'ha rebut el premi, amb més afany, amb més ganes i amb més empenta".

Tot seguit, Pep Ribas, expresident de la CAL i també membre del consell assessor de l'Associació Més+MésLluny ha lliurat el premi a Joan Font, director general del Grup Bon Preu, per la seva voluntat de fer país i la defensa del català. Joan Font ha volgut parlar d'un element "tan senzill que no pot ser-ho més". "Nosaltres hem d'atendre als ciutadans en la seva llengua. A tot el món mundial, no es plantejarien no poder atendre als clients, als ciutadans en la seva llengua. Doncs això és el que hem de fer també", ha expressat el director general de Bon Preu.

Lluïsa Erill, presidenta del Secretariat d'Entitats de Sants Hostafrancs i la Bordeta ha lliurat el cinquè premi, dirigit a la Coordinadora d'Associacions per la Llengua, per la feina en defensa del català i de la seva normalització. Jaume Marfany, president de la CAL, ha recollit el guardó i ha posat especial èmfasi en la necessitat de l'existència "d'entitats que treballen per la unitat d'acció en la defensa de la llengua, la cultura i les llibertats". Marfany també ha reconegut el guardó "a molta gent, perquè aquells que són mereixedors d'aquest premi no hi cabrien en tota aquesta sala, que són tots els que durant 25 anys han treballat al costat nostre per la llengua la cultura i la llibertat".

Mercè Velilla, la pregonera de la Festa Major d'Hostafrancs, mestra de l'escola Joan Pelegrí, i membre també del consell assessor de l'Associació Més+MésLluny, ha lliurat el Premi 1 d'Octubre a Josep Guia, líder del Partit Socialista d'Alliberament Nacional dels Països Catalans. Josep Guia ha posat sobre la taula la problemàtica amb la defensa de la llengua catalana, que atribueix a l'aprovació de la Constitució: "Estem en una situació, sota el règim del 78, en la qual després dels anys del franquisme que volia exterminar la llengua catalana, van arribar uns moments en què el franquisme s'afeblia, els moviments populars creixien i venia el postfranquisme, la democràcia i una constitució. En aquesta Constitució pactaren respecte a la llengua una barbaritat tan gran, com que és obligatori als Països Catalans conèixer la llengua forastera, i no és obligatori conèixer la llengua pròpia".

Finalment, Josep Chalmeta, membre del consell assessor de l'Associació Més+MésLluny i exvicepresident del Districte, ha atorgat el Premi 1 d'Octubre a la Trajectòria a Margarida Muset i Joaquim Arenas, ambdós pedagogs a l'Institut d'Estudis Catalans, que des de fa 40 anys han treballat en pro de la llengua catalana. Margarida Muset ha expressat que "l'1 d'octubre és molt més que un símbol, molt més que una data, és la gesta solemne d'un poble que avança, camina donant-se les mans, que s'obre pas a l'ample camí de l'esperança, d'esdevenir lliures i sobirans. Gràcies pel premi, però sobretot gràcies per ser cada vegada més un poble tossudament alçat".