"Volem un Sants combatiu com ho ha estat sempre, podem ser el viver de qualsevol idea o qualsevol lluita"

Entrevistem a Susanna Reigada, la nova presidenta del Centre Social de Sants, elegida conjuntament amb una nova junta que busca renovar la històrica associació veïnal, que enguany celebra el seu cinquantè aniversari.

"Volem un Sants combatiu com ho ha estat sempre, podem ser el viver de qualsevol idea o qualsevol lluita"
"Volem un Sants combatiu com ho ha estat sempre, podem ser el viver de qualsevol idea o qualsevol lluita"

Susanna Reigada és veïna del barri, filla de botiguera, i activista feminista i veïnal. Ha tingut relació amb el Centre Social de Sants des de ben petita, quan els seus pares hi anaven per uns papers del cànon de l'aigua, i d'adulta s'hi va acostar per aspectes com la lluita feminista o el procés constituent. Ara és al capdavant d'una nova junta, que busca renovar l'energia de la històrica entitat veïnal des d'un punt de vista més jove i més femení. Entrevistem a Susanna Reigada, nova presidenta del Centre Social de Sants, que explica que vol "un Sants combatiu, com ho ha estat sempre".

 

Pregunta: Nova presidenta del Centre Social de Sants, com hi arribes fins aquí?

Resposta: Jo feia uns quants anys que estava vinculada al centre social, com a usuària i activista, com tothom que fa ús del centre social. Fa cosa d'un any, amb companys de diferents lluites i amb amics i amistats em deien, "el centre social fa 50 anys, el centre social sembla que tindran l'edifici nou, però el centre social surt d'una crisi de covid molt justeta de forces, hauríem de ser-hi per donar un cop de mà, perquè una entitat com aquesta no vagi avall". Aleshores, em poso a participar de les trobades de junta dels dilluns, que són obertes sempre, a ajudar a preparar els 50 anys, i d'aquí anem rodant i apareix la demanda d'una renovació de la junta.

P: Amb tot això va anar girant la roda fins que vas adquirir la presidència. Abans d'entrar en detall amb el Centre Social de Sants, a títol personal, qui és qui hi serà al capdavant? Què és el que et mou per ser-hi?

R: Jo el Centre Social de Sants el recordo des de molt petita. Jo soc filla del barri, filla de botiguera i de tècnic electrònic, i jo ja amb els meus pares hi anava per entregar una cosa per al cànon de l'aigua. Per tant, jo el Centre Social sempre l'he vist de molt a prop. Més d'adulta, ja fa uns quinze anys, sí que per diverses qüestions, com l'espai feminista o el procés constituent, m'hi vaig anar apropant cada vegada més. M'hi vaig fer sòcia, perquè l'ús que en fèiem era gairebé setmanal. Hi vaig entrar per fer el meu activisme amb companys i companyes del barri.

P: Un Centre Social de Sants que, com deies, ha passat per una situació complicada. A setembre de 2022, com descriuries la situació del centre social?

R: Doncs sortim d'una situació molt complicada, i encara ho és. Però hi ha un ànim bastant potent ara mateix. L'entrada d'una nova junta, no només meva, hem fet un pas endavant un equip. Ens tocava ser-hi, hi érem i vam dir anem endavant. Això aporta nova energia, amb el factor positiu que l'antiga junta s'ha quedat, i això vol dir que som més i que estan els veterans i estem els nous i noves, i d'alguna manera faig la lectura que d'una crisi, li hem fet un tomb, i estem en una situació de molta energia, amb una certa il•lusió, amb una perspectiva d'un local nou que, trigarà un parell d'anys segurament a fer-se, però que el veiem com un espai pel barri amb moltes possibilitats. Estem cansats, estem fent moltes coses, no sabem quan tindrem el local, com farem el trasllat, estem celebrant els 50 anys... estem molt enfeinats, però hi ha un punt bastant potent d'ilusió, que també es respira fora del Centre Social

P: Un ànim d'aquesta nova junta que ha vingut per reforçar el Centre Social de Sants, què penseu que pot aportar la nova junta per generar aquest canvi?

R: Jo crec que nova energia, la il•lusió pels veterans de veure que gent nova, més jove, i que hi apareixen dones, entren, i el sol fet de ser més cervells, amb més múscul, múscul diferent, segur que ens aportarà idees diferents. Tenim molt clar que el Centre Social ha de mantenir la seva essència del que ha estat i és, però també hi ha d'haver canvis de model, coses noves que es poden fer. Aquest és el repte d'ara mateix a la nova junta.

P: No es pot passar per alt que hi apareixen dones en aquesta nova junta, hi ha més presència femenina ara al Centre Social de Sants...

R: Sí, no n'hi havia i ara tenim a la Mia, que està a la secretaria, i tenim una vocal que és la Maria Rivas. Per tant, som tres i està molt bé, amb edats diferents. És important perquè hi hem de ser, perquè el que és estrany és no ser-hi. Més difícil trobar dones a tot arreu, hi som molt com a activistes, però després en els càrrecs o a les juntes costa més trobar-nos, i són cinquanta anys d'una associació que no en tenia.

P: Quin és el suport del veïnat, tant del que ja està implicat al Centre Social, com la relació d'aquest amb la resta de veïnes i veïns?

R: El Centre Social és un espai, una entitat, molt coneguda. El que veig és que la gent li té un gran respecte al Centre Social, pel que és i pel que ha estat, sobretot pel que ha estat. Em trobo gent molt veterana que ara amb el canvi de junta mostren molta il•lusió. Cada dia n'hi ha una mica més a les taules rodones i és una entitat molt molt respectada i molt molt valorada. Però és cert que, en el públic més jove, no el coneix tant, coneix un Can Batlló o una Lleialtat.

P: Una entitat molt respectada, perquè és una entitat amb molta història, en l'activisme i en les lluites veïnals. Actualment, quines són les lluites on més hi sou en el Centre Social de Sants?

R: Actualment, una de les coses que encara està molt a l'aigüera és el PGM de Burgos, Riera de Tena i Jocs Florals, tot el bloc on continuem demanant una revisió de les afectacions, perquè creiem fermament que es pot revisar i desafectar. Si més no, s'ha de donar una sortida a un veïnat que fa molts anys que espera i no és justa la situació. Altres coses en què ens hem vinculat ha estat amb el procés participatiu dels entorns de l'Estació de Sants, que, des del nostre punt de vista, estem molt contents que sembla que arrenqui, però per la nostra part creiem que ha estat un procés participatiu una mica pobre, amb molt poc espai. Ens fa una mica de por perquè tota la inversió que s'ha publicitat ara depèn molt d'ADIF i tenim molt al cap la Sagrera, la qual cosa no ens anima gaire. I estem oberts sempre a qualsevol altra lluita veïnal. Aquests dies s'estava començant a plantejar si sortia alguna cosa de temes climàtics o ambientals, o l'altre dia estàvem reunits i ens van venir les veïnes de la rotonda maleïda de Constitució que s'ha reprogramat el semàfor d'una manera que no acaba d'anar bé.

P: Abans d'acabar, quin missatge envia la nova junta cap al veïnat?

R: Jo enviaria el missatge d'un Sants combatiu, com sempre ha estat, que com sempre mirin al Centre Social de Sants, que continuïn veient l'espai com l'espai d'acollida que no demana noms ni cognoms a ningú, que pot ser el viver de qualsevol idea o de qualsevol lluita. Gaudim d'aquest cinquantè aniversari, que vinguin el dia 26 a la festa final, si pots ser ens hem de fer socis, que hem de fidelitzar, i que s'apropin perquè necessitem idees i construir aquest nou Centre Social que, en essència, ha de tenir la mateixa base i el mateix cor que bategui, però ha de canviar i han de canviar certes coses, per tant, portes obertes a construir entre totes.

"Volem un Sants combatiu com ho ha estat sempre, podem ser el viver de qualsevol idea o qualsevol lluita"
"Volem un Sants combatiu com ho ha estat sempre, podem ser el viver de qualsevol idea o qualsevol lluita"
"Volem un Sants combatiu com ho ha estat sempre, podem ser el viver de qualsevol idea o qualsevol lluita"