El barri de Plus Ultra de la Marina celebra la 36a edició de la Trepitjada de Raïm coincidint amb la jubilació de mossèn Hortet

El barri mariner ha celebrat la tradicional trepitjada i la degustació del most, l’actuació de dansa catalana i el ball de bastons i, finalment, la paella popular.

Aquest cap de setmana s’han celebrat les festes del barri de Plus Ultra de la Marina, amb la 36a Trepitjada de Raïm al carrer com a acte principal. La trepitjada de raïm és tradició inequívoca d'aquest barri mariner, i ha començat amb la benedicció de la verema, a càrrec del mossèn Josep Hortet, que enguany es jubila.

Les festes, celebrades el 17 i 18 de setembre, han comptat amb tot d’actes per a totes les edats, incloent-hi xocolatada, actuacions i concerts, la paella popular, o el correfoc. Tot seguit hi ha hagut la trepitjada i la degustació del most, l’actuació de dansa catalana i el ball de bastons i, finalment, la paella popular.

Aquesta és una festa tradicional en aquest barri mariner, que va començar fa trenta-set anys entre alguns veïns i veïnes. Abdó Florencio, de l’Associació de Veïns de Plus Ultra, explica que els iniciadors d’aquesta festa ho van fer com si fos un berenar, al seu celler, i que els veïns “es van animar i van fer una gran festa”. “A l’any següent van decidir tornar-ho a fer i sempre ho feien en diumenge. Quan la junta es va encarregar de fer-ho ja ho van fer divendres a la nit, tot un dissabte i un diumenge”, comenta l’Abdó sobre els inicis de la trepitjada de raïm, que assegura que és “l’única a la ciutat”.

Enguany la trepitjada de raïm ha coincidit amb la jubilació del mossèn, qui ha estat durant tots aquests anys l’encarregat de dur a terme la benedicció de la verema. Mn. Josep Hortet ha fet “unes trenta-dues” benediccions, ja que hi ha hagut algun any en què ell no ha pogut ser-hi. Mn. Hortet explica així com va començar la tradició: “Jo vivia aquí i els de la comissió em van dir, hem vist que la història diu que aquest tipus de trepitjada de raïm començava amb una benedicció del rector del lloc, i ens agradaria introduir aquest costum. Els primers anys de les autoritats no parlava ningú, l’únic que parlava era jo quan feia la benedicció”.

Neus Munté, presidenta del Districte de Sants Montjuïc, hi ha estat i ha valorat que el sector de la cultura popular ha superat la pandèmia “perquè ho necessitava per poder treballar i realitzar les seves activitats amb major llibertat”. Munté espera que això sigui “la sortida definitiva d’aquesta situació de pandèmia”.

Jordi Castellana, regidor adscrit per Esquerra Republicana a l'Ajuntament de Barcelona, ha comentat que “quan parlem del concepte de resiliència em sembla que aquesta festa n’és una mostra, perquè trenta-sisena edició, amb tot el que ha passat els últims trenta-set anys, la veritat és que és un plaer”. Castellana ha parlat de la trepitjada de raïm com “una festa molt maca”, on “s’hi aboca tot el barri” i en la que hi ha “moltes mostres de cultura popular”.

Les festes del barri de Plus Ultra, del barri de la Marina, han acabat després de la tradicional trepitjada de raïm amb la paella popular, i al llarg de la tarda hi ha hagut l’actuació del grup de ball de La Vinya, havaneres amb rom cremat i finalment el correfoc per cloure les festes.