Així serà l’ampliació de l’Estació de Sants i la transformació dels seus entorns: més espais verds, reordenació del trànsit i obertura de l’estació als barris
El procés de transformació estarà dividit en dues fases i es preveu que estarà enllestit a partir del 2029, amb una inversió inicial de 410 milions d’euros.
L’Estació de Sants i els seus entorns tindran una transformació total que obrirà l’estació pels quatre costats, l’envoltarà d’espais verds i en reordenarà el trànsit. La primera fase es preveu que pugui estar enllestida el 2026, sota una inversió de 410 milions d’euros, la xifra més elevada destinada a una inversió al districte de Sants Montjuïc fins ara.
La nova Estació de Sants es presenta com una estació sostenible, integrada en el nou model urbà i orientada als ciutadans i a la vida social. La transformació es dividirà en dues fases, la primera, que s’estendrà entre 2023 i 2026 i que afectarà tots els canvis en l’edifici de l’estació i l’ampliació de la mateixa, i la segona fase, que no començarà fins, com a mínim, 2026, i s’allargarà fins al 2029, que serà la que transformi els entorns de l’estació.
Pel que fa a l’interior de l’estació, que serà el que es modifiqui en la primera fase, aquesta s’ampliarà i passarà a tenir 72.000 m2 de superfície comercial. També s’incrementa l’espai destinat a l’activitat ferroviària, que es duplica i tindrà fins a 36.000 m2, per tal de complir amb una previsió de 58 milions de passatgers al 2030, 12 milions més que al 2019.
Una altra afectació essencial dins l’estació serà que aquesta pujarà un pis més amunt, generant que els accessos des de l’exterior puguin portar directament al primer pis, a més a més de la creació d’un nou vestíbul de l’estació del Metro que comuniqui amb l’eix transversal (que anirà del passeig de Viriat al parc de l’Espanya Industrial), per tal de comunicar-se amb més facilitat amb Rodalies i Alta Velocitat. També es destaca que a l’Estació de Sants s’hi afegirà un nou equipament municipal per al veïnat dels barris de Sants Montjuïc, una ludoteca pública ubicada al costat que toca al passeig de Viriat.
Pel que fa als entorns de l’Estació de Sants, aquest també pateixen una transformació total pels quatre costats, tant en el trànsit com en la incorporació de nous espais verds. Aquestes modificacions són les que es preveuen en la segona fase del projecte, a excepció de la plaça dels Països Catalans que sí que s’inclourà en aquesta primera fase.
El més important és que s’obren els accessos per ambdós laterals, pel que l’estació comptarà amb un eix transversal i que facilita que l’estació no sigui una barrera entre els diferents barris. Començant per la plaça dels Països Catalans, que serà la zona que pateixi menys modificacions, en aquesta s’hi inclouran noves zones verdes, sobretot al costat del passeig de Viriat, on s’hi introduirà un nou bosc urbà.
Seguint la ruta a la nova estació de Sants, de la plaça dels països Catalans avancem al passeig de Viriat, que es convertirà en el Bosc de Viriat, amb una zona totalment verda, i on també hi haurà un dels quatre accessos exteriors amb una rampa que conduirà al primer pis. Tot el lateral nord de l’estació comptarà amb el bosc de Viriat i serà una zona que es podrà travessar a peu, i que comptarà també amb el carril bici fins al nou accés de l’estació que connectarà el costat mar amb el costat muntanya. En aquest lateral hi haurà també l’aparcament de bicicletes i la ludoteca pública. El carril bici arribarà fins a la plaça de Joan Peiró, destacant que pel passeig de Viriat ja no hi podrà circular el trànsit, i que l’estació d’autobusos que hi ha actualment es traslladarà a plaça Espanya.
La plaça de Joan Peiró és la que es sotmetrà a una transformació més radical. Serà una plaça totalment oberta al barri, on s’hi podran desenvolupar activitats socioculturals i a través de la qual es podrà seguir accedint a l’estació a través de l’eix longitudinal, el que ja existeix actualment. La plaça guanyarà molts espais verds i estarà orientada a l’ús per als vianants, amb accessos també en rampa per arribar al primer pis de l’estació.
Seguint el recorregut al voltant de l’estació de Sants, s’arriba al lateral del parc de l’Espanya Industrial. En aquest tram és on s’hi concentrarà el trànsit, ja que s’hi faran quatre carrils, dos en cada sentit de la marxa, per la qual cosa els cotxes només podran circular pel lateral del Parc de l’Espanya Industrial.
L’estació estarà també enfocada a un ús sostenible de l’energia, amb una previsió inicial de reduir en un 50% la despesa energètica en relació amb el que seria la despesa d’un edifici convencional. Un mantell cobrirà l’edifici, captarà la llum natural i comptarà amb 14.000 m2 de plaques fotovoltaiques. També s’utilitzaran materials de baix impacte ambiental i sistemes de recuperació del calor residual.
Aquest projecte resol, molts anys després, un deute històric amb els veïns i veïnes dels barris del voltant de l’estació, que tenen ja com a reivindicació històrica aquesta remodelació de l’estació que divideix els barris. El projecte conclou després d’un procés participatiu en què hi han participat entitats dels barris i les associacions veïnals i comercials de Sants i Hostafrancs.