El barri del Poble-sec acull el tret de sortida de la multitudinària manifestació per la Diada Nacional de Catalunya

La manifestació convocada per l’Assemblea Nacional Catalana ha començat a l’avinguda del Paral·lel i ha comptat amb set-centes mil persones segons l’entitat organitzadora.

El barri del Poble-sec ha estat el lloc d’inici de la manifestació multitudinària per la Diada de Catalunya de l’onze de setembre, organitzada per l’Assemblea Nacional Catalana. El punt d’inici ha estat l’avinguda del Paral·lel, i segons l’entitat organitzadora hi ha assistit més de set-centes mil persones. A la cantonada amb el carrer Ricart, s'hi ha concentrat l'assemblea territorial de l'ANC de Sants-Montjuïc, acompanyada de nombroses veïnes i entitats del barri que s'han volgut sumar a la convocatòria santsenca.

La manifestació organitzada per l’ANC ha comptat també amb el suport d’Òmnium Cultural i de l’Associació de Municipis per la Independència. La Guàrdia Urbana, però, ha comptabilitzat l’assistència en cent cinquanta mil persones, molt per sota de la xifra fixada per l’ANC. Això sí, ambdues xifres coincideixen en el fet que la manifestació ha tingut millor rebuda que la que es va celebrar ara fa un any, l’onze de setembre de 2021.

La diada d’enguany, a dues setmanes del cinquè aniversari del referèndum del primer d’Octubre, ha recorregut l’avinguda Marquès d’Argentera i ha finalitzat a l’Estació de França, on s’hi han fet els parlaments. La jornada va acabar amb els posteriors concerts de la diada, que són ja tot un clàssic cada onze de setembre.

Ha obert l’acte el vicepresident de l’Assemblea Nacional Catalana, Jordi Pesarrodona, que ha destacat que “els nostres partits sobiranistes podrien haver vehiculat el procés cap a la independència, però van decidir que els importa més gestionar l’autonomia”, i ha animat a tothom a no “perdre el temps amb baralles i crítiques als partits”.

També hi ha intervingut Jordi Gaseni, president de l’Associació de Municipis per la Independència. Gaseni ha recordat que “ara fa 5 anys del primer d’octubre, de la preparació del referèndum i de les lleis del 6 i 7 de setembre, de les grans manifestacions i mobilitzacions a tot el país”. El president de l’AMI assegura que ho “vam tenir a tocar”, tot i que o va ser possible, i ha exclamat que “no cal lamentar-se més ni buscar culpables, sinó que cal treballar per una nova oportunitat, des de la unitat”.

El president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, també ha intervingut en els parlaments de la diada, en la mateixa direcció que Gaseni: “Mai no havíem arribat tan lluny com l’octubre del 2017, qui vol que ens n’oblidem, que passem pàgina? I ho vam aconseguir gràcies a la força de la gent, el valor més gran que té aquest país”. Xavier Antich també ha fet referència a la necessitat d’unitat, expressant que “l’octubre del disset ho vam aconseguir, perquè sabíem on anàvem i perquè hi anàvem plegats”.

Finalment, ha intervingut la presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana, Dolors Feliu, que ha estat contundent amb els polítics independentistes. “Si els partits actuals no volen fer la independència, depèn de nosaltres aconseguir-ho, i sempre ha estat així. Que les institucions estiguin bloquejades no és una opció, no tingueu cap dubte que l’Assemblea posarà tots els mitjans per sortir d’aquesta situació d’immobilisme”, ha acabat la presidenta de l’ANC.