La cantatriu Núria Feliu ja descansa al nou columbari de l’Església Santa Maria de Sants

A la placa s'hi pot llegir "El meu poble Sants, el meu país Catalunya". Es tracta del primer enterrament a Sants des de fa més de 140 anys, quan es va traslladar l'antic cementiri de Sants al terme municipal de l'Hospitalet al 1880.

Aquest matí s'ha inaugurat el nou columbari a la capella de la Immaculada de l’església Santa Maria de Sants, on ja hi descansa Núria Feliu. A les sis de la tarda s’ha celebrat una missa breu amb familiars i persones properes per enterrar a la cantant santsenca Núria Feliu en aquest nou columbari, que havia estat beneït aquest mateix migdia. La cantant és, per tant, la primera persona a ser enterrada a Sants des de fa, com a mínim, 140 anys, tot i que en podrien ser més.

El cementiri primigeni de Sants es trobava situat al fossar de l’església de Santa Maria de Sants, on ara hi ha l’equipament de les Cotxeres de Sants. Amb el temps però, i emmarcat en un procés general de desmantellament dels cementiris parroquials entre els segles XVIII i XIX, en ple procés de creixement industrial, el consistori santsenc va decidir dotar-se d’un nou cementiri allunyat del nucli poblacional. Concretament, el 1880 el cementiri de Sants es va traslladar al terme municipal veí de l’Hospitalet del Llobregat.

142 anys després torna a haver-hi un lloc on poder-hi fer enterraments a Sants. Amb capacitat per a més de 650 urnes, el columbari està ubicat al costat de la nau central.

El columbari ha entrat en funcionament ja avui mateix amb la incorporació de les cendres de Núria Feliu, amb una placa on s’hi pot llegir la inscripció “Núria Feliu mestre / 21 de setembre de 1941 -  22 de juliol de 2022 / El meu poble és Sants, el meu país és Catalunya”.

Amb l’urna de la cantant santsenca s’hi ha col·locat també un mocador dels Castellers de Sants, ja que la Núria és la padrina dels castellers. Albert Feliu, germà de la Núria, ha explicat “l’estima que ella tenia cap a ells”, i que quan els castellers tot just començaven i no tenien diners per comprar les camises va ser la Núria qui va fer gestions amb la Generalitat per aconseguir que el conseller pagués les primeres camises dels Castellers de Sants.

Albert Feliu també ha interpretat la cançó “La vall del riu vermell” amb l’harmònica durant l’acte de comiat. “He considerat que l’harmònica era un instrument molt íntim i melodiós per l’acte i li hem fet la de “trobarem a faltar el teu somriure”, perquè ella era una persona molt riallera i per això li hem dedicat aquesta cançó”, ha explicat el germà de Núria Feliu.

Tot i que l’urna de Núria Feliu es trobarà al columbari de l’església Santa Maria de Sants, no és l’únic lloc on arribaran les cendres de la cantant. “La Núria tenia el desig de ser enterrada a Sants, però no solament a Sants”, comenta l’Albert. Núria Feliu tenia també el desig que s’escampessin les cendres a cinc punts dels països catalans: Montserrat, Ciutadella, el País Valencià i la Catalunya Nord.

El Rector de la parròquia de Santa Maria de Sants i de Sant Medir, Ramon Batlle, ha assegurat que Núria Feliu “és un referent al barri”, i que d’aquesta manera “tots els santsencs podrem venir a visitar-la aquí a Santa Maria”.

Batlle també ha detallat que el columbari es troba a la capella de la Immaculada . “Mirant l’altar a l’esquerra hi ha una gran capella que estava molt deteriorada, des de fa 30 o 40 anys no s’hi havia fet cap actuació. Hem refet tota la capella, hem canviat el terra, l’hem pintada i tornat a il·luminar”, explica el rector de les parròquies santsenques. Als laterals d’aquesta capella hi ha col·locat el columbari on podran descansar les cendres de les persones estimades, des d’avui, les de Núria Feliu.