Elies Campo, l’enginyer santsenc que ha destapat el Catalangate, serà el pregoner de la Festa Major de Sants 2022

El pregó serà el dissabte 20 d’agost al vespre al parc de l'Espanya Industrial, i donarà el tret de sortida de les festes santsenques en què enguany hi participen onze carrers guarnits.

Elies Campo, l’enginyer santsenc que ha destapat el Catalangate, ha estat escollit pregoner de la Festa Major de Sants d’enguany. Elies Campo va treballar a Silicon Valley en empreses com WhatsApp i Telegram i actualment és investigador del Citizen Lab, on la seva recerca actual es focalitza a investigar l’espionatge digital contra la societat civil. Format a l'Escola Proa del nostre barri, va participar del grup de joves que van impulsar Sants 3 Ràdio i va ser col·laborador del Secretariat d’Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta en temes digitals.

Ell serà l’encarregat de fer la lectura del pregó d’aquest 2022, que tindrà lloc el dissabte 20 d’agost i donarà el tret de sortida a les festes santsenques, que s’allargaran des d’aquest dia fins al 27 del mateix mes d’agost, i en què enguany hi participaran fins a 11 carrers. L’entrevistem per conèixer com encara aquest pregó de Festa Major i també com el bagatge santsenc que porta a l’esquena hi influirà.

Pregunta: Com vas rebre la notícia que series el pregoner i com vas reaccionar?

Resposta: La notícia la vaig rebre del Parisi a través de missatge per Signal. Primer em pensava que s’havia d’investigar a algú del barri, perquè va ser molt secret el missatge. Però després em va donar la notícia i va ser primer un xoc, perquè encara estic en tot el cicle mediàtic de tota aquesta investigació que hem estat fent a Citizen Lab, i després va ser una evolució cap a un honor. Aquestes coses van com venen i ho havia de fer i serà un honor ser reconegut d’aquesta manera al barri on he crescut

P: Què suposa per a tu haver estat escollit per a fer el pregó d’enguany?

R: Encara estic amb aquest procés de la investigació i tota la pressió mediàtica que hi ha. Aleshores, aquesta notícia et ve amb xoc i penses que no és el moment, però s’ha de fer. I per mi és un honor que hagin pensat en mi i poder fer el discurs d’aquestes festes.

P: Hi has començat a pensar? Sense desvelar res, en quina direcció anirà?

R: he començat a pensar en algunes idees, també he rebut suggerències d’algunes coses que s’hi poden incloure. Sens dubte penso que una part important és la importància crítica que ha tingut el barri en poder desenvolupar la meva vida i també els valors que després m’han servit en la meva vida professional. Sens dubte, tractarem alguns d’aquests temes i la importància del barri en certs moviments i com ha influït això en certes coses.

P: Clar, perquè com hi ha influït el teixit associatiu del barri de Sants en la teva carrera professional?

R: La principal influència ha estat el suport des de sempre, des de l’escola, l’agrupament escolta, les entitats, tot el conjunt de la comunitat, tot el suport que sempre hem tingut des de petits. Si tenim alguna inquietud, algun projecte que volem tirar endavant, per increïble o fantasiós que sigui, tenir l’oportunitat i el suport del teixit de la comunitat és una de les coses que t’apoderen com a nen i com a jove. Tots aquests valors et permeten tirar endavant i fer altres coses en un altre context global.

P: Abans de començar comentàvem la trajectòria que arrossegues al barri de Sants, com resumiries el teu pas pel teixit associatiu santsenc?

R: Crec que molt complet, amb molts aspectes d’una vida. Des de l’escola, l’agrupament escolta, Sant Medir, el Secretariat d’Entitats, els amics, la família. És un tot per una persona. Difícil de resumir però crític

P: Del barri de Sants vas fer tot un salt a Silicon Valley, com a anar tot això?

R: No és un salt tan directe, però va ser apoderat amb el sentiment que si tinc alguna cosa que vull crear o desenvolupar, si pico a les portes que em poden ajudar possiblement tindré recursos o ajuda per tirar-ho endavant. I amb aquestes eines vaig anar fent el camí cap allà i de moment tinc una vida professional també allà.

P: Com vas arribar a Citizen Lab i exactament quina és la teva funció allà?

R: Citizen Lab és un laboratori de la Universitat de Toronto, un laboratori pluridisciplinari on s’investiguen abusos de tecnologia i abusos digitals contra la societat civil. Principalment investiguem casos com el que s’ha trobat a Catalunya, on  presumptament hi ha agències d’un Govern que usen certes eines tecnològiques per espiar oposició política, dissidents, enginyers, activistes, advocats... Des de Citizen Lab ens dediquem a intentar detectar aquests casos arreu del món i documentar-los i explicar-los per ajudar al fet que es minimitzin o no passin amb tanta freqüència com els estem veient.

P: Els últims mesos ha estat molt sonat l’anomenat Catalangate, el cas d’espionatge a través de Pegasus, què en sabeu de tot això i com heu arribat fins aquí?

R: En tots aquests casos, normalment venen d’una persona o un grup de persones que detecten que alguna cosa no està funcionant correctament oi que sospiten d’alguna cosa. Els casos que descobrim a Citizen Lab venen del que podem anomenar una persona antivirus. A partir d’aquestes persones ens posem en contacte i comencem a investigar al seu voltant. En el cas català va ser a través d’un forat de seguretat que va descobrir WhatsApp, que ens va encarregar a Citizen Lab detectar quines persones havien estat víctimes d’aquest forat de seguretat. Aleshores Citizen Lab va contactar amb aquestes persones i algunes eren catalanes. A partir d’aquí es va anar descobrint tot el cas català.

P: Com funciona aquest forat de seguretat del que ens parles, i això de Pegasus que potser sona encara una mica estrany?

R: Pegasus és un software que s’instal·la en els dispositius mòbils, i un cop instal·lat en el dispositiu mòbil permet accedir a tot el contingut que hi ha en aquell dispositiu. Això vol dir fotos, emails, contrasenyes, tota aquella informació que l’usuari pugui tenir. Aleshores, la dificultat és instal·lar aquest saoftware, perquè per instal·lar-lo s’han de saltar les mesures de seguretat dels dispositius. La complexitat de les companyies que fabriquen aquest tipus de software és aconseguir instal·lar-lo. Principalment només es ven a  governs per casos de terrorisme i crims, i el que estem veient és que cada cop més hi ha governs que comencen a utilitzar aquesta eina tan poderosa per altres coses que no són els usos legítims d’aquest tipus de software.

P: Quines portes hi ha ara obertes en aquesta investigació? Penseu que hi pot haver més casos que no hàgiu detectat?

R: No puc comentar coses que encara no estan publicades, però la teoria que tenim és que probablement hi ha més casos dels que tenim detectats. Segurament en puguem trobar més.

P: Quina defensa hi ha contra això?

R: Un dels grans reptes és que, aquest tipus de tecnologies, no hi ha gaire res que es pugui fer a nivell de defensa. Són tan poderoses que permeten instal·lar aquest software i, per tant, és molt difícil que es pugui arreglar. Per tant, és molt important que els marcs legals de com s’han d’utilitzar aquestes eines i la transparència d’en quins casos es poden utilitzar i quin tipus de governs o institucions poden comprar i utilitzar aquest software. Des de Citizen Lab defensem que es requereix una regulació molt exhaustiva perquè el seu ús o la seva potència és molt gran i no es pot fer res.

P: Tot això que hem anat comentant són coses que van marcant-lo en el dia a dia i en el seu camí, com es veuran reflectides totes aquestes vivències en el que serà el pregó de festa major del barri de Sants?

R: Doncs segurament comentarem alguns d’aquests temes, considerant que és una de les raons per les quals se m’ha contactat per fer el pregó, però principalment la importància del barri de Sants, del poble de Sants, i de la comunitat i com aquesta permet aconseguir resultats i coses que són bones per la ciutadania.

P: Abans d’acabar, quelcom que pensis que no hi pot faltar en un pregó de Festa Major al barri de Sants?

R: El que no pot faltar és l’equilibri o la intersecció entre festivitat, missatge de reconeixement històric d’on ve el barri i, per altra banda, el reconeixement de les persones i els moviments que formen part d’aquest poble. Per tant, una intersecció de seriositat i també festiu per les festes que s’inicien.

Vegeu l'entrevista sencera en video: