La Comunal de Sants celebra l’acte d’inauguració de l’espai cooperatiu que agrupa una desena de projectes

La Comunal va començar a funcionar a principis de 2020, però a causa de la pandèmia va anar aplaçant la festa d'inauguració oberta al veïnat.

Dissabte es va inaugurar La Comunal de Sants, al carrer Riera d’Escuder, 38. La Comunal és un espai cultural cooperatiu que neix de l’aliança entre diferents projectes de l’Economia Social i Solidària, i que està en marxa des de principis del 2020, però a causa de la pandèmia s'havia anat aplaçant la festa d'inauguració pel veïnat.

Aquesta és la tercera vegada que s’ha intentat dur a terme la inauguració de l’espai, tal com explica Yolanda Chalé, de la Comunal de Sants: “Vam posar data com a mínim dos cops, però venia una nova onada de Covid que ens impedia fer-la, i la frustració va ser tremenda, però avui ho hem aconseguit. Ja som aquí”.

La Comunal és un espai cultural cooperatiu que la Yolanda defineix com “una agrupació de bones persones i bones iniciatives”. Actualment, hi ha vuit iniciatives funcionant a l’espai, tot i que asseguren que aviat en seran deu. “Serem set cooperatives, dues associacions i una fundació molt diverses. Els uneix l’esperit, els ideals, però cadascuna es dedica a quelcom ben diferent.”, explica la Yolanda.

Les entitats que ara mateix formen part de La Comunal són ben diverses i la Yolanda ho resumeix com un “pol cooperatiu, que a més a més acull un parell d’associacions molt important i una fundació molt maca”. Les entitats, per ara, són: La Deskomunal, l’Aula d’Idiomes, La Directa, Quesoni, Irídia, Lacol, La Ciutat Invisible i Jamgo.

Malgrat que l’espai no s’ha inaugurat fins aquest cap de setmana ja fa temps que està en funcionament. El procés fins ara “ha estat molt positiu, tot i que ha estat molt costós i molt lent, perquè de normalitat encara no en podem parlar”, assegura la Yolanda, qui afegeix que “les vibracions són molt bones” i que “la gent s’hi ha apropat”, però explica que és un projecte nou i que no tenen funcionament previ per poder-ho comparar.

En Marc, de La Ciutat Invisible, una de les entitats que formen La Comunal, assegura que “en una triple crisi, pandèmica energètica i econòmica”, els projectes com aquest són “un bri d’esperança”. En Marc afegeix que “ja era hora que al barri disposem d’un pol cooperatiu com aquest, en què hi hagi una potència econòmica i cooperativa que un altre món també és possible”.

Una de les funcions principals de la creació d’aquest espai és que les diferents entitats puguin cooperar i crear sinergies entre elles. Fins al moment, això sembla estar-se complint, ja que gairebé totes les entitats han tingut ja alguna cooperació entre elles. “Més enllà de generar-nos feina, és investigar què podem fer i com pot quedar més dins de les xarxes de l’Economia Social i Solidària”, explica Eliseu Arrufat, membre de LaCol.