Eduard Olesti guanyador del 58è Premi de Poesia Amadeu Oller per a joves poetes inèdits amb l'obra "Sarcop"

La Parròquia de Sant Medir del barri de la Bordeta va acollir l'acte de lliurament d'aquest històric premi que ha publicat ja 58 poemaris en català.

El LVIII Premi de Poesia Amadeu Oller per a Poetes Inèdits s’ha celebrat aquest dimecres a dos quarts de set de la tarda al pati de l’Escola Sant Medir. El guardonat d’enguany ha estat l’escriptor Eduard Olesti, pel recull de poemes “Sarcop”.

L’autor del llibre guanyador del Premi Amadeu Oller ha expressat el seu agraïment al jurat per haver seleccionat el seu poemari i ha volgut fer la següent reflexió: “A mesura que m’allunyo de la meva adolescència romàntica me n’adono que la forma que tenim d’entendre els autors com si fossin individus, éssers únics i aïllats, és una mentida editorial. Un autor està fet de la boira que l’envolta, aquest fenomen, la multiplicitat d’autors dins d’un autor s’esdevé en els grans autors però també en els poetes mediocres. El que vull dir és que donar-li un premi a algú és donar-li un premi a algú i a les seves circumstàncies, cosa que implica que de tants autors que hi ha dins d’un autor se li dona un premi a una multitud d’autors tan expansiva, que pràcticament és donar-li un premi al no-res, o a un no ningú com és el cas”.

En l’acte hi ha intervingut la presidenta del Secretariat d’Entitats de Sants Hostafrancs i la Bordeta, Lluïsa Erill, que ha comentat que “són molts anys de premis de poesia, per tant, jo crec que és un èxit”. Lluïsa Erill ha afegit que “a vegades costa la poesia, tot i que és molt bonica, i a vegades és la germana petita de la literatura, i aquí a La Bordeta és la gran i la protagonista”.

També hi ha participat Izarkun Arretxe, directora de la Institució de les Lletres Catalanes, qui ha expressat que “els Països Catalans són països de poetes, perquè tenim una tradició poètica molt rica, que ve de molt lluny”. Arretxe ha afegit que “ara mateix, no només som un país de poetes, sinó que som un país de festivals de poesia; allà on vagis, i això és molt important per la vigència de la poesia i de la literatura, hi ha un festival de poesia”.  

Per part de les institucions polítiques, el regidor del Districte de Sants Montjuïc, Marc Serra, ha comentat que cal “reivindicar aquesta cultura, en majúscules, que és la poesia, que ens emociona a tots i totes, i que ens agrada com es fa aquí, de forma col·lectiva, de forma popular. Als casals de barri, als centres cívics, a les biblioteques, a les parròquies, a la ràdio, als bars, a les places, als carrers... tenim molt a celebrar i molt a fer per poder cuidar i preservar aquesta cultura i certàmens com aquest”.

Finalment, ha estat Mossèn Enric Subirà l’encarregat de cloure l’acte expressant que “la poesia sempre la trobarem al nostre costat, amb la capacitat de no defallir mai, i sobretot, amb el sentit que la poesia sigui per tots una senyera ben arrelada a un poble, ben arrelada a una gent que mai no ha perdut l’esperança d’un nou demà. Visca la poesia”.

Retransmissió de tot l'acte de lliurament del premi: