“Esquerra Republicana ha de ser el nostre principal aliat per fer un govern de progrés i independentista a la ciutat de Barcelona”

Entrevistem a Jordi Martí, actual regidor-portaveu de Junts per Catalunya a l’Ajuntament de Barcelona i exregidor del Districte de Sants Montjuïc

“Esquerra Republicana ha de ser el nostre principal aliat per fer un govern de progrés i independentista a la ciutat de Barcelona”
“Esquerra Republicana ha de ser el nostre principal aliat per fer un govern de progrés i independentista a la ciutat de Barcelona”

Jordi Martí és l’actual regidor-portaveu de Junts per Catalunya a l’Ajuntament de Barcelona i va ser regidor del Districte de Sants Montjuïc durant el govern encapçalat per Xavier Trias. L’entrevistem per parlar sobre la gestió de l’actual regidor del districte i de l’alcaldessa de la ciutat, de les possibles candidatures del seu partit a l’alcaldia, si ell s’hi presentarà, i dels possibles pactes que es podrien donar en funció dels resultats electorals de les properes eleccions municipals. 

Pregunta: Com valora la gestió de l’actual regidor Marc Serra?

Resposta: La veritat és que, coma regidor portaveu del grup de Junts a l’Ajuntament de Barcelona, em toca seguir l’actualitat general de la ciutat, més dels dos districtes que tinc adscrits formalment. Sants Montjuïc també el segueixo, tot i que no és el meu Districte adscrit, però hi tinc un gran record. Jo no vull fer una valoració concreta ad personam del regidor Marc Serra, jo crec que m’he d’elevar i fer una valoració global de la gestió política del govern d’Ada Colau i Jaume Collboni. Tothom coneix l’opinió que fem des de Junts per Catalunya de la gestió global política del govern municipal a la ciutat, que és francament negativa. Som molt crítics amb la gestió que es porta a terme en aquests moments des del govern municipal. El que fem és un gran esforç per fer una proposta alternativa al model de governança d’Ada Colau i Jaume Collboni.

P: Quins són aquests grans projectes que han quedat per fer a la ciutat de Barcelona aquesta legislatura?

R: La ciutat en aquests moments, quan hi ha un 73% dels barcelonins, segons l’enquesta que publica avui un diari, que opina que el que volen és que hi hagi un canvi al capdavant de l’alcaldia, això és una dada demolidora. Això vol dir que hi ha un conjunt d’aspectes a la ciutat que no funcionen. Hi ha una situació de degradació general de la ciutat, hi ha els problemes clàssics de la ciutat. El primer és la inseguretat, el segon és el de la brutícia i la degradació de l’espai públic, el tercer pot ser el de la mala governança de l’Ajuntament, el de les dificultats d’accés a l’habitatge... hi ha moltes problemàtiques. Quins són aquests projectes que no tiren endavant? Hi ha un projecte que hauria de ser la principal prioritat de tot govern, que és que la ciutat funcioni, que es donin els serveis essencials en una alta qualitat.

P: A poc menys d’un any d’aquestes eleccions municipals, la candidata de Junts a l’alcaldia, Elsa Artadi, va anunciar que es retirava de la vida política. Com encaren aquesta elecció de l’alcaldable a les eleccions municipals?

R: Efectivament, la baixa de la companya Elsa Artadi ha estat un cop dur, no solament pel partit, sinó que també per l’Ajuntament. Junts per Catalunya hem engegat totes les accions que corresponen per substituir al capdavant del grup municipal Elsa Artadi. Això va lligat a la renovació de la direcció de Junts per Catalunya a nivell nacional. Estem fent els deures, s’han produït els canvis interns necessaris perquè el grup municipal funcioni amb total normalitat, i ara només ens falta la concreció de l’elecció de la persona que lideri el grup de Junts a l’Ajuntament de Barcelona per poder ser una alternativa real al govern d’Ada Colau i Jaume Collboni.

P: L’exalcalde de la ciutat, Xavier Trias, i diverses enquestes el situaven a vostè com a preferit per encapçalar aquesta candidatura de Junts a l’Ajuntament de Barcelona. Hi estaria disposat?

R: El primer que he de dir, és d’un agraïment profund a Xavier Trias per la confiança que sempre m’ha manifestat. Junts per Catalunya a Barcelona tenim un equip molt important, un equip de gent molt preparada, tant a dins del grup municipal com a fora del grup municipal. Som bastants noms i tots molt bons noms per poder encapçalar en un futur aquesta llista electoral. El fet que Xavier Trias hagi posat el meu nom sobre la taula, doncs és una gran satisfacció i jo ja he dit en les últimes setmanes que, no solament estic a disposició del projecte polític, com sempre he estat. Soc una persona d’equip, crec en els equips, he liderat equips i vull continuar liderant equips, i el que és molt important és tenir un equip potent, cohesionat, preparat i solvent. Coneixem la ciutat i els problemes que hi ha, i coneixem les possibles solucions. No fem propostes impossibles ni som una oposició populista, i, per tant, estem a disposició, jo mateix i altres companys i companyes de partit per donar el pas. Estem a disposició i el que farem és ser prudents. El que és més important en la fase de deliberació sobre quin ha de ser el futur cap de llista és que aquesta veu la tenen els militants de Junts. Junts per Catalunya farà els deures i, al final, la candidatura de la persona que encapçali aquesta llista futura de Junts a l’Ajuntament de Barcelona la votaran els afiliats de Junts a Barcelona.

P: Tal com estan les coses a dia d’avui, vostè s’hi presentaria?

R: En aquests moments no hi ha res decidit i, per tant, entenc que som alguns companys i companyes que estem a disposició, i que estem plenament compromesos. Més d’un, de dos i de tres, plenament compromesos a donar el pas si fos necessari. En aquest sentit, tenim unes normes i procediments que hem de seguir, hem de fer les coses bé, les hem de fer de comú acord, i hem de donar una bona imatge, que és el que la gent ens demana.

P: Més enllà del seu grup municipal, creu que pot haver-hi algun canvi d’alcaldable d’aquí a les eleccions municipals?

R: Jo crec que és possible. Hi ha partits que ja tenen decidit quin és el seu cap de llista i és difícil que aquests que ho han oficialitzat facin marxa enrere, però n’hi ha alguns que encara no ho han decidit. Hi ha rumors sobre la candidatura del partit socialista, aquí sí que hem de fer èmfasi en el fet que això fa mesos que dura. El fet que hi hagi un interrogant permanent sobre la candidatura de Jaume Collboni vol dir que és una candidatura feble, posada en qüestió per ells mateixos. La nostra primera prioritat és que Ada Colau deixi de ser alcaldessa de la ciutat, al juny de 2023, aquest és el primer objectiu de ciutat, àmpliament compartit.

P: Si Jordi Martí finalment és l’alcaldable i la seva formació té possibilitats d’entrar a govern de la ciutat, estaria disposat a repetir un pacte amb Esquerra Republicana?

R: En la meva opinió personal, jo crec que àmpliament compartida pel partit, és que Esquerra Republicana ha de ser el nostre principal aliat per fer govern, un govern de progrés i independentista a la ciutat de Barcelona. Això no és res estrany, té una lògica i una coherència política evident, tenint en compte que som socis al govern de la Generalitat de Catalunya, i això és el que hauria de ser. També és veritat que ERC aquests tres anys de mandat municipal ha estat el soci preferent d’Ada Colau, reiterat, confirmat i reivindicat pel mateix Ernest Maragall. En aquest sentit, des de Junts no podem estar més en contra, no podem entendre que Esquerra sigui la crossa permanentment d’Ada Colau. Ara, sembla ser, suposo que per interessos electorals, que es desmarquen, i es continuaran desmarcant a mesura que avanci la legislatura d’Ada Colau i dels comuns. Però la realitat és que els grans projectes de ciutat han estat compartits per ERC i Ada Colau, i Jaume Collboni. Per tant, tenim un tripartit de facto, que no ho és perquè Esquerra està formalment a l’oposició, però de facto és un tripartit. En aquest sentit, la nostra feina és la de proposar una alternativa molt millor per a la ciutat, i fer veure als companys d’Esquerra que anar lligats de mans i peus amb Ada Colau és un mal negoci.

P: Tenint en compte l’actual aritmètica municipal i el que dibuixen les enquestes, estarien disposats a pactar amb el PSC, en cas que no fos possible amb els republicans? Dibuixen línies vermelles?

R: Els pactes ja vindran, els que hagin de ser ja s’estudiaran. Jo crec que línies vermelles n’hi ha unes que són principalíssimes, que són totes aquelles formacions i grups polítics que estan a les antípodes des del punt de vista democràtic. El que haurem de veure és quines són les propostes que hi ha sobre la taula, quines són les majories i quins són els possibles pactes. Junts per Catalunya hem estat sempre oberts a dialogar i a consensuar amb gairebé totes les forces de l’Ajuntament actual. Línies vermelles les tenim molt clares, i els pactes seran els que seran i ara és prematur parlar-ne.

P: Les anteriors eleccions municipals van estar marcades per la política nacional, amb la sentència del referèndum de l’1 d’octubre, pel mig hi ha hagut una pandèmia de dos anys i un canvi de govern a l’estat també, creu que en aquestes eleccions municipals es parlarà molt més de les polítiques locals?

R: L’esdevenidor ningú el coneix. Jo tinc la sensació que en els propers mesos l’ambient general s’escalfarà. No cal ser un analista polític ni un politòleg, ni un expert. Crec que l’ambient general es complicarà, tenim una crisi econòmica que ens ve a sobre molt important, a nivell internacional. Tindrem la ressaca de la victòria del PP a Andalusia, les amenaces que pugui tenir el govern actual de l’estat, tindrem molts elements que afectaran en el debat polític de les eleccions municipals. Per tant, és una mica naïf pretendre que només parlarem de polítiques municipals i només parlarem de les realitats del món local. També és evident que a Catalunya passaran coses, no podem estar-ne al marge, i Barcelona és la capital de Catalunya, té una gran responsabilitat de lideratge del país, al qual Ada Colau ha renunciat. Per tant, nosaltres entenem que la política municipal ha d’ocupar el tronc central del debat polític de la ciutat, però evidentment tindrem molt en compte situacions que es produeixen a nivell de país i que ens afecten directament.

P: Doncs Jordi Martí, actual regidor portaveu de Junts per Catalunya a l’Ajuntament de Barcelona, gràcies com sempre per acompanyar-nos als micròfons de Sants3Ràdio i, com desitgem a tothom molta sort de cara als propers mesos. Si finalment acaba sent candidat també molta sort de cara a les eleccions, i esperem tenir-lo al debat de les Cotxeres de Sants que farem com sempre per les eleccions municipals. Aquest compromís el podem treure?

R: Tot el que em demaneu de Sants3Ràdio, el barri de Sants i el Districte de Sants Montjuïc, sabeu que m’hi tindreu sempre perquè us estimo. I això, com a regidor que he estat quatre anys aquí, m’ha marcat la vida i sempre seré un amic dels barris del vostre Districte.

“Esquerra Republicana ha de ser el nostre principal aliat per fer un govern de progrés i independentista a la ciutat de Barcelona”
“Esquerra Republicana ha de ser el nostre principal aliat per fer un govern de progrés i independentista a la ciutat de Barcelona”
“Esquerra Republicana ha de ser el nostre principal aliat per fer un govern de progrés i independentista a la ciutat de Barcelona”
“Esquerra Republicana ha de ser el nostre principal aliat per fer un govern de progrés i independentista a la ciutat de Barcelona”
“Esquerra Republicana ha de ser el nostre principal aliat per fer un govern de progrés i independentista a la ciutat de Barcelona”
“Esquerra Republicana ha de ser el nostre principal aliat per fer un govern de progrés i independentista a la ciutat de Barcelona”