El pati del centre cívic El Sortidor del Poble-sec acull per primera vegada l'ou com balla i la catifa de flors de Corpus

El Consell de Cultura Tradicional i Popular del Poble-sec va recuperar l'any passat la catifa de flors i enguany s'ha atrevit amb una font i l'ou com balla.

El pati del centre cívic El Sortidor va acollir el passat dissabte el primer ou com balla del barri del Poble-sec. El Consell de Cultura Tradicional i Popular del Poble-sec va organitzar aquest acte obert al barri en què també es va presentar la catifa floral, que és el segon any que es fa. Javier Velasco, del Consell de Cultura, ha explicat com va ser aquest primer ou com balla poblesequí i també com s’està preparant el barri per la seva Festa Major.

Pregunta: Avui heu repetit per segon any consecutiu la catifa de flors, enguany al Sortidor...

Resposta: Ho hem fet al Sortidor per un motiu, aquest any pensàvem fer l’ou com balla i per inventar-se una font en un lloc on no existeix, el pati del Sortidor era el més adequat.

P: Heu incorporat l’ou com balla, una tradició que és la primera vegada que es fa al barri?

R: Que nosaltres tinguem notícia, és la primera vegada que es fa, a Sants Montjuïc, que sapiguem, ni catifes florals ni ous com balla, és la primera vegada que es fa.

P: Aquesta catifa deu portar feina...

R: Nosaltres hem estat guiats per l’Associació de Catifaires de Catalunya i ells ens han donat la classe de com es feia una catifa, quina era la seva tècnica. Una part és pellofa d’arròs, una altra són serradures amb pintura, i una altra són flors naturals, normalment clavells, i aquests tres elements conformen la catifa sencera.

P: Aquest any heu suat l’ou com balla, això també és tot un art, heu hagut de fer un sortidor d’aigua.

R: Sí, hem hagut de fer una font amb un sortidor d’aigua tenint en compte que a casa no podíem fer les proves, o sigui que les proves les vam fer ahir a la tarda al mateix pati d’El Sortidor, improvisant tot el que faltava per fer. Però l’ou balla.

P: La idea és repetir altres anys aquesta tradició al barri?

R: Sí, el Consell de Cultura dona la catifa per institucional. La font ja no ho sé, però la catifa es continuarà fent cada any.

P: En menys d’un mes arriba la Festa Major del Poble-sec, ja esteu de ple amb els preparatius?

R: Estem ja amb els preparatius del que nosaltres diem toca la festa, que és l’inici de la festa amb el pregó. Precisament avui he acabat de parlar amb el mossèn i com anys anteriors a la pandèmia, sortirem de dins l’Església de Santa Madrona i farem un passa carrers fins a la plaça de les Navas, on farem uns balls populars i després el pregó.

P: Aquest any ja tornem a la normalitat a la Festa Major del Poble-sec?

R: Per part de gegants, diables i castellers donem per fet una vida normal dins del barri. Aquest any també inaugurarem, amb la col·laboració de l’associació de veïns, la festa acabarà l’últim diumenge a les deu de la nit amb un castell de focs artificials al parc de les Tres Xemeneies.