Presenten el llibre sobre Pere Blasi, qui fou mestre director depurat pel franquisme del grup escolar Lluís Vives de Sants

“Pere Blasi, mestre geògraf i diputat republicà”, és el títol de la biografia que s’ha presentat a la sala de plens del Districte i que ha escrit el santsenc Jordi Garcia Farrero

La sala de plens del Districte de Sants Montjuïc ha acollit la presentació del llibre de la biografia de Pere Blasi. Blasi va ser mestre director del grup escolar Lluís Vives, del barri de Sants-Badal, a més a més de geògraf i diputat al parlament de Catalunya per Esquerra Republicana. El llibre l’ha escrit Jordi Garcia Farrero, qui també és professor de pedagogia de la Universitat de Barcelona.

En l’acte de presentació del llibre hi va haver diversos parlaments que van resumir el que va ser la vida de Pere Blasi. Va començar presentant l’acte Marina Berruezo, consellera de cultura del Districte de Sants Montjuïc, que va explicar que “quan ens van comentar si podien fer la presentació d’aquest llibre al Saló vam veure que tot encaixava: el Pere Blasi és una persona del Districte, que va tenir una repercussió molt important, des de memòria, cultura i educació”.  

Seguidament, Joan Sanromà, exprofessor de l’Institut Lluís Vives i membre de la Taula de Memòria de Sants Montjuïc, va parlar de la vida de Pere Blasi. Sanromà va explicar que Blasi va incorporar una forma innovadora d’aprenentatge de les comarques catalanes a l’escola, donant a les diferents aules el nom d’una comarca. “És una forma de posar en valor aquestes comarques i una forma innovadora d’aprenentatge de les comarques quan s’estaven implantant. Aquest fet ens permet copsar les diferents facetes de Pere Blasi: mestre, pedagog, geògraf i una persona enamorada del seu país”, afirma Joan Sanromà.

També hi va assistir Josep Vall, director executiu de la Fundació Josep Irla, fundació la qual ha fet possible aquest llibre gràcies a les beques que ofereix. Vall assegurava que “hi ha 60 biografies de Macià i 80 biografies de Companys, però, la segona línia de gent, importantíssima i sense la qual no podríem parlar d’una generació, eren milers de persones anònimes”. Josep Vall ha afegit que no poden fer la biografia de dues-centes mil persones, però sí els més destacats, com Pere Blasi.

L’acte també va comptar amb l’assistència del nét de Blasi, Francesc Perenya, qui explica que a la família és tradició dedicar-se a l’educació i que espera que segueixi sent així. “La tradició pedagògica familiar l’ha heretat el meu fill, mestre de la Generalitat, i em fa feliç pensar que la tradició pedagògica de la família es mantindrà viva”, afirmava Francesc.

Finalment, va intervenir-hi Jordi Garcia Farrero, autor del llibre i professor de pedagogia de la Universitat de Barcelona, per explicar com va ser l’inici de la creació d’aquesta biografia. Garcia Farrero narrava que en les seves classes sempre hi havia un dia en què mencionava a Pere Blasi, i que aprofitava per explicar breument el que sabia de Blasi. “Quan vaig veure les beques de la Fundació Irla va ser una oportunitat d’estudi. Estudiar la vida i obra del mestre va ser una oportunitat, perquè aquells discursos pedagògics poguessin arribar a concretar-se”, explicava Jordi Garcia Farrero, autor del llibre.