Els familiars de la residència de gent gran Mossèn Vidal i Aunòs de la Bordeta en peu de guerra contra l’empresa gestora

Denuncien les retallades de personal que es volen aplicar en aquesta residència pública i insten a la Generalitat i l'Ajuntament a posar-se del costat de les famílies del barri.

Els familiars dels usuaris de la residència santsenca Mossèn Vidal i Aunòs en peu de guerra contra l’empresa gestora l’Onada Serveis
Els familiars dels usuaris de la residència santsenca Mossèn Vidal i Aunòs en peu de guerra contra l’empresa gestora l’Onada Serveis

Familiars dels usuaris de la residència de gent gran Mossén Vidal i Aunòs del barri de la Bordeta segueixen en peu de guerra en contra de l’empresa gestora del centre des del passat mes de març, l’Onada Serveis. Segons expliquen els familiars, l’empresa vol retallar personal i posar només un gericultor per cada 14 usuaris, suplint la falta de personal amb els fisioterapeutes, psicòlegs o treballadors socials actuant com a auxiliars dels gericultors.

Dimarts van convocar una jornada de protesta que va començar al matí i es va allargar durant tot el dia, i on van instar a l'Ajuntament i la Generalitat a escoltar-los i a posar-se del costat de les famílies del barri. Els familiars dels usuaris de la residència s’han reunit per decidir quines són les actuacions que prendran d’ara endavant i asseguren que “no ens aturarem perquè pensem que per sobre de tot està la vida i l’atenció i la dignitat dels nostres familiars”.

El passat 23 de maig es van reunir amb la Generalitat per exposar-los la problemàtica, però des de la Coordinadora de Famílies de Residències 5+1 asseguren que no està havent-hi solució. “El dia 30 ens han enviat una resposta en què diuen que l’empresa està complint les ràtios i que en els dies que hi ha menys personal pugen els tècnics a ajudar”, explica Maria José Carcelén, portaveu de la Coordinadora. Carcelén assegura que els psicòlegs, els fisioterapeutes i, fins i tot, la sotsdirectora estan assumint funcions d’auxiliars de gericultors i no entén que la Generalitat estigui avalant això.

Les ràtios de personal són 3 gericultors per planta, 1 per cada 10 usuaris, que són gericultors. En el cas de la Residència Mossèn Vidal i Aunós es vol posar només un gericultor per cada 14 usuaris i se supleix la falta de personal amb els tècnics actuant d’auxiliars dels gericultors. “La sotsdirectora és personal de gestió i els tècnics són tècnics i fan la seva feina. Algú pot entendre que la Generalitat estigui avalant això?”, reclama Carcelén.

Des de la Coordinadora de Famílies de Residències 5+1 asseguren que “els partits del govern li hauran d’explicar a la ciutadania què estan fent, i els hauran d’explicar què els pensen oferir als ciutadans de Barcelona”, i afegeixen que demanen a Ada Colau que es torni a posar al costat de les famílies, com ho va fer el 2017 en què obertament va dir que “això no podia ser i que s’havien de complir les ràtios”, segons assegura Maria José Carcelén.

José Luis Olivé, membre de la Plataforma de Familiars de la Residència Mossén Vidal i Aunòs, explica que “han plantejat l’expedient de modificació de condicions” i que “això té un termini i quan acabi el termini, tant si hi ha acord o no n’hi ha, l’empresa tirarà endavant”. Olivé afegeix que no entenen que la Generalitat permeti que el 10% de la plantilla vagi al carrer. “. Com podem pagar acomiadaments d’un lloc on estem demanant que contractin més gent. Això és una vergonya”, acaba apuntant José Luis Olivé.

La setmana vinent hi haurà una assemblea amb les entitats i organitzacions del barri per explicar com està la situació. Això serà el dia 13 de juny cap a les set de la tarda, a la Plaça de Sants. Allà també s’aprofitarà per convocar al veïnat a la concentració que faran el dia 15 de juny a les sis de la tarda a la Plaça Sant Jaume.

Els familiars dels usuaris de la residència santsenca Mossèn Vidal i Aunòs en peu de guerra contra l’empresa gestora l’Onada Serveis