L'historiador Agus Giralt, la Unió Esportiva de Sants, els projectes Postal Amiga i les Espigoladores guardonats als 30ens Premis Sants-Montjuïc

Aquests guardons són un reconeixement a persones, entitats i col·lectius de Sants Montjuïc per la seva tasca envers el veïnat

Aquest dimecres ha tingut lloc el lliurament dels Premis Sants Montjuïc en un acte celebrat a la sala de plens de la seu del Districte de Sants Montjuïc. Enguany aquests guardons arriben a la seva trentena edició i són un reconeixement a la promoció d’accions rellevants o d’interès de persones, entitats i col·lectius de Sants Montjuïc.

Els premis es divideixen en quatre categories diferents: el reconeixement a una persona rellevant del districte, el reconeixement a una entitat o col·lectiu, el premi especial a la Innovació, i, com a novetat d’aquesta edició, el premi especial a l’Alimentació Sostenible.

Pel que fa al premi al reconeixement personal, s’ha decidit guardonar Agus Giralt, per la seva tasca com a historiador, dinamitzador cultural i activista santsenc. L’Agus ha volgut dedicar unes paraules a totes les persones que l’han acompanyat al llarg dels anys: “Gràcies a totes les persones amb les quals he tingut la sort de compartir camí a la vida i a tots els projectes amb què he pogut participar fent barri”.

En la segona categoria, el reconeixement col·lectiu ha estat per a la Unió Esportiva Sants, com a club esportiu històric del barri i de Catalunya que aquest any celebra el centenari. Joan Forcadell, el president del club, ha recollit el guardó i en el discurs ha fet referència a una “reivindicació històrica”, el camp de Magòria. “Fins que no tornem a Magòria el Sants no tornarà a ser el Sants que tots coneixem, estem desterrats. Només volem donar forces a qui hagi de tirar endavant els projectes i tenim moltes ganes de tornar al barri per poder fer barri”, ha expressat el president del club.

En relació amb el premi a la Innovació, el reconeixement ha estat pel projecte Postal Amiga, un projecte conjunt de LaMarina Viva, Sants 3 Ràdio i les federacions d’Hostafrancs i la Bordeta per crear una xarxa de milers de felicitacions nadalenques entre el veïnat dels nostres barris. Dani Fernàndez, president de La Marina Viva, ha explicat que la idea d’aquest projecte va sorgir de “la necessitat clara d’ajudar a totes aquelles persones que durant el període de Nadal estan soles”. “Que millor que recuperar aquelles postals de paper que ens fèiem en format de felicitació per Nadal? Ens vam posar en marxa per dissenyar una postal única per barri; Sants, Hostafrancs, La Marina i La Bordeta”, ha explicat. “En total, més de 2.500 postals han arribat als seus destinataris, i això significa molts somriures", ha afegit el president de La Marina Viva.

Finalment, el premi Sants Montjuïc a l’Alimentació Sostenible, la categoria novetat d’aquest any, l’han rebut Les Espigoladores del Poble-sec, projecte impulsat per veïns i veïnes del barri contra el malbaratament alimentari i per promoure la cultura de l’aprofitament i l’economia circular. Una de les membres que ha rebut el premi ha explicat que el projecte va néixer “quasi per broma”, però que “ara és fantàstic”. “A part de poder recuperar menjar, el que fem és forjar amistats, fomentar el teixit veïnal, intercanviar receptes... El que volem és exportar aquest projecte a altres barris i altres persones”, ha afegit.

L'acte ha acabat amb una petita actuació musical amb dos alumnes de l'Escola de Música Jam Session de Font de la Guatlla i amb la tradicional foto de família dels premiats i representants polítics.