L’edifici de fusta cooperatiu La Borda del barri de la Bordeta rep el Premi d’Arquitectura Mies Van der Rohe 2022

Es tracta del premi més important en l’àmbit de l’arquitectura a la Unió Europea i La Borda ha hagut de competir contra més de 500 projectes.

L’edifici de La Borda rep el Premi d’Arquitectura Mies Van der Rohe 2022
L’edifici de La Borda rep el Premi d’Arquitectura Mies Van der Rohe 2022

La cooperativa d’habitatges La Borda ha rebut el Premi d’Arquitectura Mies Van der Rohe 2022, un guardó de caràcter biennal i que busca reconèixer i recompensar la qualitat de la producció arquitectònica a Europa. És un dels edificis de fusta més alts del país i el disseny permet que sigui molt sostenible, per tal que consumeixi la mínima energia possible. El guardó Mies Van der Rohe és el premi més important en l’àmbit de l’arquitectura a la Unió Europea i La Borda ha hagut de competir contra més de 500 projectes. Carles Baiges, arquitecte de Lacol i membre de la Cooperativa La Borda, assegura que rebre aquest premi “era quelcom realment impensable”.

La característica principal d’aquest edifici és el caràcter social que té, ja que no permet cap tipus d’especulació immobiliària. La Borda sempre serà habitatge social i assequible, quelcom que segons Carles Baiges li manca al districte. “Cada setmana ens arribem notícies de desnonaments, de gent propera que busca alternatives. Li falta habitatge assequible i que doni seguretat a la gent que hi viu”, explica l’arquitecte de Lacol.

La Borda és un edifici on la vida comunitària n’és l’eix. Es tracta de pisos més petits de l’habitual, però amb nombrosos espais comunitaris que comparteixen els veïns i veïnes de l’edifici, com una cuina-menjador, bugaderia, espai polivalent, i espais exteriors com el pati i els terrats. Un cop a la setmana també hi fan un sopar comunitari, que han pogut reprendre fa poc a causa de la pandèmia. No obstant, Carles Baiges té molt clar que aquest tipus d’habitatge ha fet el confinament molt més amè. “El fet de poder expandir l’habitatge i no quedar-te tancat, tenir aquests espais útils, i després poder-se trobar amb altres persones; vam poder socialitzar i donar-nos suport, fent coses que la majoria de la societat no podia estar fent tal com tenia organitzat el seu habitatge”, defensa l’arquitecte i alhora veí de La Borda.

L’edifici està dissenyat per ser sostenible i consumir el mínim d’energia possible, per tal de tenir el menor impacte ambiental. “Tenim una sostenibilitat molt forta, des de la construcció que es va fer amb materials sostenibles, és a dir, la fusta. El disseny que té fa que no es consumeixi quasi bé energia i la majoria de pisos no necessiten calefacció a l’hivern”, explica Carles Baiges.

L’edifici de La Borda rep el Premi d’Arquitectura Mies Van der Rohe 2022
L’edifici de La Borda rep el Premi d’Arquitectura Mies Van der Rohe 2022