Un passeig per la lectura, una matinal per promoure la lectura al barri de Sants

La jornada organitzada pel Districte conjuntament amb les entitats dels nostres barris, ha comptat amb música, teatre, poesia, llibres i programa especial de ràdio en directe.

El carrer de Sants es va transformar dissabte en “Un Passeig per la Lectura”, una jornada que se celebra anualment per promoure la lectura entre els santsencs i les santsenques. L’activitat, que havia de tenir lloc la diada de Sant Jordi però es va ajornar a causa de la pluja, va reunir diverses entitats del barri que van fer difusió de la importància de mantenir la cultura del barri.

Aquest Passeig per la Lectura s’ha dividit en quatre espais diferents. L’espai Nosaltres Comuniquem, on Sants 3 Ràdio ha dinamitzat un programa d’entrevistes en les quals s’ha parlat amb escriptors, poetes, entitats culturals i artístiques del barri. El segon espai ha estat el Nosaltres Recomanem, en el qual Òmnium Cultural de Sants Montjuïc hi ha fet recomanacions de llibres a càrrec dels clubs de lectura, entitats i veïnat. També hi ha hagut el Nosaltres Recitem, espai dinamitzat pel Col·lectiu d’Artistes de Sants on artistes del barri hi han recitat les seves composicions i les d’altres autors. Finalment, s’hi ha trobat el Nosaltres Actuem, on hi ha hagut diverses actuacions teatrals i musicals al llarg del matí.

Durant el matí de dissabte, moltes persones van passar per la carpa de Sants 3 Ràdio, entre les quals la consellera de cultura del Districte de Sants Montjuïc, Marina Berruezo, qui ha volgut parlar sobre com introduir la lectura en les noves generacions: “Les noves tecnologies sabem que ocupen una gran part del temps dels nostres joves, però també allà llegeixen molt, els ebooks, els llibres interactius... La lectura jo crec que no s’ha perdut”.

També hi ha estat Neus Anglès, gerent del Secretariat d’Entitats de Sants Hostafrancs i la Bordeta. “El que s’està fent avui és això, "Un passeig per la lectura" on fomentar que la lectura és importantíssima, ens obre els ulls, la ment, la mirada, i, per tant, s’ha de reivindicar un dia com aquest”, ha assegurat la gerent del Secretariat.

Un dels altres espais que hi ha hagut en el "passeig per la lectura" ha estat el Nosaltres Recitem, on Òmnium Cultural hi ha muntat una carpa perquè gent del barri hi recomanés llibres. “Nosaltres ja fa diversos anys, excepte en la parada de la pandèmia, que organitzem això. Convidem a tothom que ens vingui a llegir algun poema o a recomanar-nos algun llibre”, ha explicat el president d’Òmnium de Sants Montjuïc.

També han passat per aquest "passeig per la lectura" escriptors del barri, que han compartit amb els oients experiències amb els seus llibres o vivències com a professionals de l’escriptura. “A mi m’impressiona molt quan alguna persona plora d’escoltar un poema meu, dic, ostres, estic arribant per dintre, i és molt maco”, ha confessat Josep Maria Pérez, escriptor del barri de la Marina.

També Eduard Reboll ha estat un dels escriptors santsencs en participar d’aquest "passeig per la lectura", qui ha parlat de com va començar a escriure i quins motius el van portar a dedicar-se a la poesia. Artur Balaux ha estat l’últim de la professió en compartir amb els oients la seva experiència com a escriptor, i ha parlat sobre l’últim llibre que ha publicat.

En el "passeig per la lectura" no hi ha faltat tampoc la representació política, i alguns d’ells s’han aturat als micròfons de l'emissora local per expressar el seu compromís amb la cultura. “Jo crec que Barcelona sempre s’ha estimat la seva cultura, la seva tradició literària. És una ciutat de cultura, d’art, d’arquitectura, i, per tant, tot això és cultura. Enriqueix la nostra ciutat i també dona aquesta diversitat que tenim a Barcelona”, ha afirmat Luz Guilarte, presidenta del grup municipal de Ciutadans a l’Ajuntament de Barcelona.

El Col·lectiu d’Artistes de Sants tampoc s’ha estat de fer-se veure en aquest "passeig per la lectura", i la seva presidenta, Anna Rodà, ha comentat que anima a tothom a formar-hi part “en el sentit que tant l’art com la literatura el que fa és enriquir-nos personalment”. “A més a més de conèixer coses que fan altres companys, el que és molt important és que l’art entra en diàleg amb nosaltres mateixos i això fa que les solituds que puguem tenir moltes vegades s’esvaeixen”, ha afegit.

També s’ha fet menció a la importància de donar suport al comerç del barri i el vincle que aquest té amb la cultura. Per fer-ho hem parlat amb Joan Galimany, president de Sants Establiments Units, i Lucía Reina, sots presidenta de projectes de la mateixa entitat. “Nosaltres tenim un projecte dins de Sants Establiments Units que és el comerç i la cultura, aquests dos aspectes van lligats, el comerç va lligat amb la cultura, amb la música, amb el disseny, amb la il·lustració...”, explicaven.

Finalment, durant la jornada de dissabte també s’ha pogut gaudir de diverses actuacions musicals. La Coral de Sant Medir ha interpretat quatre de les seves cançons, i en Gonçal, cantautor santsenc, també ha interpretat dues de les seves peces al carrer de Sants.

Escolteu el programa especial sencer: