El santsenc Xavier Pujol i Enric Domingo presenten el llibre “Les Hores Isardes”

Les Cotxeres de Sants van acollir la presentació d’aquest llibre que descriu alguns dels paisatges més bells del Pirineu Català

Les Cotxeres de Sants acullen la presentació de “Les Hores Isardes”
Les Cotxeres de Sants acullen la presentació de “Les Hores Isardes”

El centre cívic de les Cotxeres de Sants va acollir la presentació del llibre “Les Hores Isardes”, escrit pel veí de Sants Xavier Pujol i il·lustrat per Enric Domingo. El llibre és un dietari de la ruta que els autors han fet pels pirineus catalans, en què es narra el dia a dia de la travessa i s’acompanya de fotografies i aquarel·les fetes in situ. Hem parlat amb els dos protagonistes del llibre perquè ens expliquin com s’ha gestat aquest llibre i quina és l’acollida que ha tingut al barri de Sants.  

Pregunta: Què hi trobarem al llibre?

Resposta: El llibre és un llibre 210 pàgines i hi ha moltes fotografies i aquarel·les. És una mena de dietari, és el relat d’una travessa que vam fer l’estiu passat per uns cims i llacs del Pirineu que formen part dels Carros de Foc. Fem rutes diferents, agafem altres camins i en total passem per 7 o 8 refugis.

P: Com ha sorgit la idea de fer aquest llibre?

R: Fa tres anys vam fer la travessa de carros de foc i vam treure un dietari fotogràfic i personal. Aleshores, a l’any següent vam fer la travessa Cavalls del Vent i  l’Enric Domingo ja va participar molt activament amb les seves aquarel·les. Quan arribem a un refugi, la gent normalment reposa, l’Enric fa un aquarel·la dels refugis per on anàvem passant. Aquí va ser on vam començar a madurar la idea d’incorporar les aquarel·les, per incorporar un punt de vista més reflexiu, donar una visió més pròxima al paisatge. Hi ha una part d’il·lustració que és in situ, feta en el lloc, amb els inconvenients que això representa.

P: Què espereu el lector en tregui de “Les Hores Isardes”?

R: Justament el dia de la presentació va venir el Jordi Sans, i així fent broma ens va comparar amb el Josep Maria Espinàs. La comparació no és perquè l’Espinàs és un excel·lent escriptor, però ve a ser això. És un dietari a peu per aquesta sèrie de refugis, anar descrivint, amb la paraula i donant un protagonisme molt important a la fotografia. També hi ha un aspecte molt important que és que reivindiquem la visió relaxada, d’observació. Nosaltres ens posem a caminar i ens aturem per un núvol, un arbre que fa una forma curiosa, un llac, coses que no pots continuar caminant sense aturar-t’hi o fer-li una foto. La reivindicació de l’observació de la naturalesa en contradicció a entendre l’esport com una competició constant.

P: Com ha estat la impressió del llibre?

R: Format digital ja va 27 que es va obrir aquí a Sants. És un taller que està al barri i això ens ha permès fer una edició acurada, un treball de reproducció ben acabat, ben fet, ben imprès. És la possibilitat d’anar una mica enllà a l’hora d’editar el llibre. A més a més, David Cruz, que és el director d’aquesta impremta, és dissenyador també, i ens ha dissenyat aquesta portada que és més professional.

P: A quines llibreries del barri el podem trobar?

R: D’aquí de Sants hi ha la Barra/Llibre, a la plaça Osca, també la Llibreria Vicky, a la carretera de Sants, la Llibreria Montseny, al carrer Guadiana, i La Ciutat Invisible, al carrer de la Riera Escuder. A Barcelona només hi ha la llibreria Al Peu de la Lletra al carrer Calàbria.

Les Cotxeres de Sants acullen la presentació de “Les Hores Isardes”
Les Cotxeres de Sants acullen la presentació de “Les Hores Isardes”