“L’educació s’ha d’actualitzar perquè realment avanci al mateix ritme que ho fa la societat”

El professor hostafranquí Cristian Olivé ha escrit el llibre “Una Educació Rebel”, en què explica el poder que té l’educació per transformar la societat

“L’educació s’ha d’actualitzar perquè realment avanci al mateix ritme que ho fa la societat”
“L’educació s’ha d’actualitzar perquè realment avanci al mateix ritme que ho fa la societat”

“Una Educació Rebel” és el llibre que ha escrit el professor de l'Escola Joan Pelegrí del barri d'Hostafrancs, Cristian Olivé, un volum on pretén transmetre a través de les seves pròpies vivències a l’aula les eines per canviar la societat. Al llarg del llibre explica la necessitat que té de posar sobre la taula el fet que en l’educació s’hi ha de fer alguna cosa. Hem parlat amb ell perquè ens expliqui com és aquesta “educació rebel” i com s’aplica a les aules.

Pregunta: Com és una educació rebel?

Resposta: Per mi una educació rebel és aquella on a l’escola no només s’hi va a aprendre. Una escola on s’hi va a créixer com a persona, a què et remoguin, en definitiva. Per mi, l’educació és aquella eina que permet saber com és la societat. Al final és aquella radiografia que podem fer del present per poder canviar el futur i millorar-lo. Per tant, sempre reivindico una educació que vagi més enllà dels continguts.

P: Què et va portar a escriure aquest llibre?

R: Aquest va sorgir justament en un moment en què estàvem tancats a casa, les classes eren a distància, que jo ho vaig viure això d’una forma molt frustrant. Pels estudiants, per les famílies, pels docents, jo crec que va ser realment esgotador. Aquest llibre sorgeix de la necessitat de posar sobre la taula una evidència que tots sabíem i que a vegades no se’n vol parlar que es que a l’educació s’ha de fer alguna cosa. S’ha de canviar, s’ha d’intentar actualitzar perquè al final l’educació avanci al mateix ritme que avança la societat. És una cosa que sovint es diu, però que molt poques vegades es compleix.

P: Què transmet el llibre?

R: En aquest llibre he donat com una sèrie d’eines que a mi em serveixen. La base de l’educació és tenir en compte els estudiants, tenir en compte els seus interessos, allò que realment volen aportar, i fer-los partícips d’aquest procés d’aprenentatge. Jo sempre reivindico que l’escola sigui un espai de refugi, perquè els estudiants se sentin en un lloc segur, lliure d’atacs entre persones, un lloc on ells puguin decidir i actuar.

P: Com s’aplica tot això en el dia a dia en una aula?

R: Al final, hem de fer un exercici d’intentar oblidar-nos de com ho vam viure com a estudiants, i intentar entendre que l’educació ha de canviar. Ara ja un professor no arriba a classe i es posa davant dels estudiants i llença el rotllo, ara podem anar una mica més enllà, és necessari fer-ho perquè els estudiants no només siguin persones que estan de forma passiva escoltant i mirant endavant, sinó que puguin utilitzar els aprenentatges.

P: Quins són els canvis necessaris en l’educació per adaptar-se al ritme de la societat?

R: Per començar, cal portar a l’aula temes socials, que s’han posat ara sobre la taula i són d’una gran sensibilitat, i crec que els alumnes també en volen parlar. No volen només escoltar-los a la premsa o veure-ho a les xarxes, sinó que volen tenir l’oportunitat de reflexionar a l’aula, i per tant, nosaltres des de qualsevol disciplina podem aprofitar qualsevol cosa d’actualitat o que veiem a l’aula per pensar sobre la igualtat entre persones, la tolerància, i tots aquests temes que estan en el dia a dia. Després també portar a l’aula tot el món digital. I això no vol dir necessàriament, fer servir les xarxes socials, sinó reflexionar sobre quin ús n’estem fent.

P: Hem parlat de com fer que l’educació s’adapti a la societat; a la societat li falta posar el focus en l’educació?

R: Sí, de fet, només cal veure els debats polítics. No és que siguin una garantia de res, però només cal veure que no hi ha la voluntat de posar-se d’acord quan es tracta del tema de l’educació. Darrerament, he observat, i crec que hi ha hagut un exercici de determinats sectors de desprestigiar la feina dels docents. Jo crec que cal recuperar-ne aquest valor, si realment creiem que l’educació és allò que ens pot ajudar a millorar com a societat.  

“L’educació s’ha d’actualitzar perquè realment avanci al mateix ritme que ho fa la societat”