Mariona Quadrada i Adela Blasi presenten el llibre "Essències. Cuina i sentiments a taula" al Mercat de Sants

La periodista Tana Collados va ser l’encarregada de dirigir la presentació del llibre, que posa èmfasi en el poder evocador, comunicador i social del bon menjar.

Mariona Quadrada i Adela Blasi presenten el llibre "Essències. Cuina i sentiments a taula" al Mercat de Sants
Mariona Quadrada i Adela Blasi presenten el llibre "Essències. Cuina i sentiments a taula" al Mercat de Sants

Mariona Quadrada i Adela Blasi han presentat el llibre “Essències. Cuina i Sentiments a Taula” aquest dissabte a l’Aula de Cuina del Mercat de Sants. La periodista Tana Collados ha estat l’encarregada de dirigir la presentació del llibre, que posa èmfasi en el poder evocador, comunicador i social del bon menjar.

Un plat ens pot transportar a un moment, un record, un lloc, una vivència... Això ho sap molt bé la Mariona Quadrada, que fa molts anys que es dedica a la cuina, tant a ensenyar-la, com a parlar-ne, a escriure’n, i a promocionar-la de totes les maneres possibles. Des dels anys vuitanta ha estat col·laborant amb l’Adela Blasi, qui ha il·lustrat molts dels seus llibres de receptes.

Aquesta última col·laboració, però, és quelcom diferent, ja que Essències. Cuina i sentiments a taula no és un receptari, sinó que és un recull de relats, il·lustracions, i també inclou les vint receptes que són l’origen d’aquests relats. Els suggeriments de la Rosa Pagès, que ha escrit el pròleg, va ajudar-les a cristal·litzar les seves idees i a donar-li una perspectiva diferent.

La Mariona Quadrada i l’Adela Blasi van parlar de la seva col·laboració, del món de la cuina i la cultura, i van compartir la seva experiència a l’hora de crear aquest llibre. “És un llibre de petites narracions, una mica de la meva vivència, de la meva experiència, com a persona vinculada a la cuina, des de molt petita i fins ara, i és un repàs de les estacions de l’any, dels productes de la terra, i també de quina manera les transformem perquè passin al plat”, va explicar la Mariona.

“L’elaboració del llibre ha estat un procés de creació en paral·lel i amb entesa, encara que cadascuna en el seu terreny, perquè hi ha coses que la Mariona i jo no ens les hem d’explicar, perquè jo sé el que ella vol dir, i ella sap el que vull dir jo,” va afegir l’Adela, que va dir que el Mercat de Sants era un lloc de presentació “ideal.” “Venir aquí a Sants va ser un regal, ens hi hem trobat com a casa. Jo crec que estem molt en el nostre lloc”, comentava.

Durant la presentació, es va passar un vídeo amb imatges del Baix Camp, els seus conreus, els productes i les il·lustracions que apareixen al llibre. La Tana Collados va llegir un parell de relats del llibre, que va descriure com a “deliciós”, i va dialogar amb les autores sobre el seu procés creatiu, la seva història, tot parlant de les reivindicacions contingudes en el llibre, com la del temps que s’ha de dedicar a la cuina, la llengua, i l’homenatge a les dones, que han ajudat a preservar aquesta cultura gastronòmica. Més de 50 persones van assistir a la presentació, que van poder comprar exemplars del llibre signats per les autores, de la mà de la llibreria santsenca La Inexplicable.

Tana Collados també va parlar de l’obra: “Ens parla de memòria, ens parla de llegat històric, de tradició, ens parla de cultura. Perquè la cuina és cultura, és economia, i la Mariona Quadrada sempre ho ha defensat, com a professora de cuina, com a escriptora, i com a cuinera de casa, que el seu és la cuina de casa. I els dibuixos de l’Adela Blasi ens acosten a un món que elles han sabut traslladar, ple d’olors i de sabors. És un llibre fascinant, delicat, i que es fa curt.” La periodista va tenir també unes paraules per al Mercat de Sants: “El Mercat de Sants, per mi, és un exemple. Una catedral dels mercats, d’aquests mercats modernistes, tan ben recuperat i que fa goig. I també és un exemple per la integració al barri, perquè dona vida al barri”.

Mariona Quadrada i Adela Blasi presenten el llibre "Essències. Cuina i sentiments a taula" al Mercat de Sants
Mariona Quadrada i Adela Blasi presenten el llibre "Essències. Cuina i sentiments a taula" al Mercat de Sants
Mariona Quadrada i Adela Blasi presenten el llibre "Essències. Cuina i sentiments a taula" al Mercat de Sants
Mariona Quadrada i Adela Blasi presenten el llibre "Essències. Cuina i sentiments a taula" al Mercat de Sants
Mariona Quadrada i Adela Blasi presenten el llibre "Essències. Cuina i sentiments a taula" al Mercat de Sants
Mariona Quadrada i Adela Blasi presenten el llibre "Essències. Cuina i sentiments a taula" al Mercat de Sants
Mariona Quadrada i Adela Blasi presenten el llibre "Essències. Cuina i sentiments a taula" al Mercat de Sants
Mariona Quadrada i Adela Blasi presenten el llibre "Essències. Cuina i sentiments a taula" al Mercat de Sants
Mariona Quadrada i Adela Blasi presenten el llibre "Essències. Cuina i sentiments a taula" al Mercat de Sants