La Fundació Randa de Sants-Badal presenta “Des de dins de mi”, la nova autobiografia de Lluís Maria Xirinacs

L'entitat badalenca ha recopilat els papers que Xirinacs havia deixat preparats per fer aquesta autobiografia durant el seu empresonament a Carabanchel

“Des de dins de mi” és la nova autobiografia de Lluís Maria Xirinacs
“Des de dins de mi” és la nova autobiografia de Lluís Maria Xirinacs

Des de dins de mi és la nova autobiografia de Lluís Maria Xirinacs, un llibre que s’ha fet a través de la recopilació dels papers que havia deixat Xirinacs durant el temps del seu empresonament a l’hospital penitenciari de Carabanchel l’any 1975. Des de la fundació que es troba al barri de Sants-Badal, la Fundació Randa-Lluís Maria Xirinacs, s’està fent una tasca d’arxiu de totes les feines, fotografies, manuscrits que va deixar Lluís M. Xirinacs i és per aquest motiu que neix aquesta nova autobiografia. Roser Veciana, exregidora de Drets Civils de l’Ajuntament de Barcelona i Tècnica de Projectes Socials, i, Eva Franquero, membre del grup d’arxiu de la fundació expliquen com s’ha recopilat tota la informació per fer el llibre i com seran les presentacions que tenen organitzades.

Pregunta: Com va ser la tasca de recopilació d’informació de fer el llibre?

Resposta: Ha estat una tasca apassionant i parteix de les feines que s’estan fent, perquè encara hi ha feina, en l’arxiu personal de Lluís Maria Xirinacs. Ell guardava molts papers, tant de la seva vida privada com de la seva vida pública. En aquest arxiu vam fer una digitalització de tots els documents, al cap d’un any d’estar treballant ens vam trobar una caixa on hi havia una carpeta blava on hi havia curosament preparat tot el material per fer aquesta autobiografia: hi havia un paquet de fotografies, un suport documental i la redacció d’unes memòries durant el període que va estar a la presó de Carabanchel. Hem pogut datar-ho tot a partir dels seus textos i també amb unes pistes marginals que ell va deixar en el manuscrit.

P: Com era aquest text que vau trobar?

R: Ens vam quedar molt meravellats quan vam llegir aquest text, tot i que no era inèdit del tot perquè ja havia estat utilitzat en una biografia que agafava tota la seva vida. Nosaltres hem transcrit el seu manuscrit des del seu manuscrit, hem hagut de fer un curs de paleografia de la lletra d’en Lluís. Hem sortit tota la colla de l’arxiu sent experts i ens vam torbar amb un text molt captivador. Primer, completava una cosa desconeguda, nosaltres coneixíem la seva activitat pública i tot això és abans. És com si el Lluís adolescent ens ensenyés totes les llavors del que després desenvoluparia el Lluís activista i rebel.

P: Quina és la peculiaritat d’aquesta autobiografia?

R: Aquesta autobiografia agafa únicament els seus records d’infantesa i joventut, s’acaba l’any 55 quan ell surt i comença a posicionar-se social i religiosament i comença la seva contestació i la seva vida pública. Aquest període agafa la infantesa amb alguns records molt feliços, com va passar la guerra... Va passar molta gana. Explica els vuit anys de formació religiosa que va fer a Catalunya i a Navarra o La Rioja.

P: El 31 de març es va fer la presentació de l’autobiografia a les Cotxeres de Sants, quin punt de vista vas donar, Roser, de Josep Maria Xirinacs?

R: Jo crec que qualsevol llibre té tantes interpretacions com persones que el llegeix. Jo (Roser), el llibre l’he volgut llegir amb ulls d’amiga, recordant totes les converses llargues que vam tenir, el llibre constantment m’hi portava. Per a mi Lluís Maria Xirinacs era el “Xiri”, aquell referent, aquell activista pels drets humans individuals i col·lectius... Llegint-lo he anat recordant molts moments, des del dia que el vaig conèixer. Les primeres vegades que el vaig veure va ser a l’Assemblea de Catalunya quan vaig anar en representació dels Comitès de Joves.

P: Quina és la tasca de la vostra fundació i com heu viscut la pandèmia?

R: La Fundació està al barri, després d’una itinerància per molts llocs de Barcelona i estem treballant a preservar, conservar i difondre l’obra d’en Lluís. Som molt poca gent, tots som grans i voldríem que hi hagués més activitat, però tot va lligat amb la figura del Lluís. Molts l’hem conegut i molts d’altres s’han sentit atrets per la seva postura cívica i a favor dels drets humans com la seva filosofia.

P: Quines són les properes activitats que teniu programades?

R: Ara ens estem centrant en totes les presentacions, la propera la tenim a Ripoll el 16 d’abril perquè hem anat buscant llocs on el Lluís hagués deixat una mena de caliu i ens han sortit una colla de llocs perquè volem complir amb el desig de retorn a Xiri a llocs on va ser. Hi haurà Vic, Manresa, Igualada, Lleida, Girona i l’últim acte que tenim preparat és el 9 de setembre al Fossar de les Moreres.

 

“Des de dins de mi” és la nova autobiografia de Lluís Maria Xirinacs
“Des de dins de mi” és la nova autobiografia de Lluís Maria Xirinacs
“Des de dins de mi” és la nova autobiografia de Lluís Maria Xirinacs
“Des de dins de mi” és la nova autobiografia de Lluís Maria Xirinacs