Dolors Batlle i Sunyer ja és el nou nom de l’antic carrer d’Enric Bargés del barri de Sants

Dissabte es va fer la descoberta de la nova placa, que canvia el nom del capità general Enric Bargés pel de la mestra republicana, i que fou directora de l'escola santsenca Lluís Vives, Dolors Batlle.

L’antic carrer d’Enric Bargés ha passat a anomenar-se el carrer de Dolors Batlle i Sunyer, un canvi de nomenclàtor que va oficialitzar-se amb la descoberta de la nova placa biogràfica aquest passat dissabte. 

Un canvi de nom que esborra els honors al militar Enric Bargés i que suma més noms femenins i populars als carrers i les places dels nostres barris. En aquest acte han intervingut representants de la família de la mestra Dolors Batlle, la Taula de Memòria Democràtica de Sants-Montjuïc i la Coral Sant Medir.

Dolors Batlle va ser una “mestra d’escola, després va ser directora de l’Escola Lluís Vives des de 1931 fins al 26 de gener del 1939. Va ser una mestra que va exercir la seva tasca pedagògica en els nostres barris durant la república i la guerra” explicava Joan Sanromà membre de la Taula de Memòria Democràtica de Sants-Montjuïc, una de les entitats que ha impulsat aquest nom.

Xavier Teixidó, nebot  de la mestra Dolors Batlle, explicava que “tots els que la vam conèixer i vam tenir la sort de tractar-la guardem un record inesborrable d’ella”. El nebot recordava la seva etapa final, “com a mestra i pedagoga els seus alumnes l’adoraven, alguns hi van seguir en contacte durant tota la seva vida. Fou una persona franca i oberta que sabia escoltar els seus interlocutors” comentava Teixidó.

Neus Munté, la presidenta del Districte de Sants-Montjuïc, va voler repassar la trajectòria de Dolors Batlle, “una dona que va propulsora en la introducció de criteris en la renovació pedagògica a l’escola i per això se li va demanar que dirigís un dels principals grups escolars de la ciutat. També per això va ser represaliada i depurada de les seves responsabilitats després de 1939”.

Aquest canvi suposa la caiguda “d’algú que va ser repressor en benefici d’una dona que va lluitar per millorar l’ensenyament públic a la nostra ciutat i va contribuir a formar nens i nenes, nois i noies, amb esperit crític i lliures d’aquell moment” considerava Munté.

En el mateix sentit, Marc Serra, el regidor del Districte de Sants-Montjuïc, va voler posar èmfasi en el fet que s’ha realitzat un doble acte de reparació amb aquest canvi de nomenclàtor: “un acte sobretot per restituir la memòria de la mestra de la república, Dolors Batlle, una mestra que va patir la repressió franquista i la va patir d’una forma crua com la inhabilitació, se li va prohibir fer el que més li agradava, educar”.

L’altre acte de reparació és la retirada de la placa d’Enric Bargés, “un militar que va participar en les guerres carlistes i que va ser conegut als nostres barris perquè va ser un repressor de les vagues generals. En un moment com l’actual que veiem la invasió d’Ucraïna és més necessari que mai retirar l’honor cap a aquells militars que no només són còmplices de la guerra, sinó que també són cooperadors necessaris i que converteixen les banderes en escuts de guerra” confessava el regidor.