L’Associació de Veïns de Badal, Brasil i la Bordeta celebra el seu 52è aniversari, després de dos anys de pandèmia

El 1970 es va fundar l’associació i des d’aleshores ha lluitat al costat del veïnat amb l’objectiu de millorar el barri. Amb l'Alfredo Martínez i en Pepo Mediavilla, president i secretari, repassem la seva història.

L’Associació de Veïns Badal Brasil i la Bordeta celebra el seu 52è aniversari
L’Associació de Veïns Badal Brasil i la Bordeta celebra el seu 52è aniversari

Alfredo Martínez i Pepo Mediavilla, president i secretari de l’Associació de Veïns de Badal, Brasil i la Bordeta respectivament, han fet un repàs al llarg dels 52 anys d’història que té l’associació i què ha estat el més important que han aconseguit per al barri. També han comentat el present i futur de l’associació badalenca i quins són els projectes que avui dia estan per fer.

Com va començar tot això? Quins són els inicis de l’associació?

L’associació sorgeix per culpa del primer cinturó de ronda, és a dir, a finals dels anys 60 es va fer el primer cinturó de ronda. Pretenia ser una autopista ràpida de connexió de l’entrada de Barcelona per la Plaça Cerdà fins a la part alta de Barcelona. Aleshores van fer una autopista urbana, amb tres carrils per banda, que va ser una agressió molt forta al barri, dividia molt al barri. Els veïns es van sentir malament perquè van expropiar molts habitatges. Els donaven 125 mil pessetes, que no eren suficients per comprar un habitatge al barri i van haver de marxar a Hospitalet, Santa Coloma, Badalona... Aleshores un grup de comerciants i de veïns van fundar aquesta associació amb l’objectiu de millorar la destrossa que va fer al barri el primer cinturó de ronda. Ho vam aconseguir, però més de vint anys més tard.

52 anys donen per molta història... Què ha estat el més important que ha fet l’associació en tot aquest temps?

A més a més del cobriment del cinturó, s’han aconseguit bastantes històries aquí al barri. La primera un CAP nou, que van ser vint anys anant al darrere perquè ens fessin un CAP nou, ja que el que teníem era molt precari. Vam aconseguir la plaça Olivereta, que està en fase de renovació. És una plaça multicultural que ha donat molt de si, no hi ha hagut mai cap problema. Una altra de les lluites que vam fer va ser intentar recuperar el “Serra i Ballet”, que és on està el Club Esportiu Mediterrani. Va ser una lluita molt consensuada amb els treballadors que tenien la fàbrica, que tenien un deute amb la seguretat social els antics propietaris que la regien. Van seguir els treballadors i aquests van poder pactar amb l’Ajuntament que es pogués pagar el deute i recuperar el club. Lluites cada dos per tres en van sortint. 

Hem fet una mica un repàs de la història de l’Associació, quina és d’ara endavant la missió i quins projectes teniu al cap?

Projectes de futur de l’Associació de veïns doncs els que vagin venint a demandes dels veïns. Ara hem pogut arreglar el nostre local, al qual ara hi assisteix el Grup de Teatre de Sant Medir, que han tingut problemes d’estructura i han vingut aquí a assajar. Estem aquí pel que faci falta. Futur de coses? Doncs tot el que pugui sortir, hi hauria tantes històries per arreglar aquí al barri que anem definint. El poder reestructurar bé els carrers i redefinir-los bé, que tenim problemes de definició d’estructura de carrer.

Què destaqueu ara que feu 52 anys?

Bé, no volem fer res especial. Simplement que la gent se n’assabenti que estem aquí.  Molta gent ens coneix, que pensin que estem aquí fa 52 anys portant totes les idees, queixes o mancances del barri cap a l’Ajuntament de Barcelona, que és l’administració més propera al ciutadà... nosaltres som una corretja de transmissió entre els veïns i l’Ajuntament. Portem tots els neguits de la gent, les necessitats i els dubtes que tinguin, i procurar solucionar-los com és aviat millor. Aquí hi ha hagut de tot, som una entitat de serveis al barri. 

L’Associació de Veïns Badal Brasil i la Bordeta celebra el seu 52è aniversari
L’Associació de Veïns Badal Brasil i la Bordeta celebra el seu 52è aniversari