Julián Figueres s'acomiada de la Biblioteca del Vapor Vell de Sants després de 22 anys

El que fins avui ha estat el director del Vapor Vell, ha estat des dels inicis de la biblioteca al servei del veïnat i ara passa el relleu de la direcció a Mònica Medina.

Julián Figueres s'acomiada de la Biblioteca Vapor Vell després de 22 anys
Julián Figueres s'acomiada de la Biblioteca Vapor Vell després de 22 anys

Julián Figueres, el que fins avui ha estat el director de la Biblioteca Vapor Vell, marxa de la biblioteca i passa el relleu de la direcció a Mònica Medina. Després de 23 anys al servei del Vapor Vell, Julián repassa els inicis de l’equipament, la seva evolució i ens explica alguna anècdota.

Com van ser els teus inicis a la Biblioteca Vapor Vell?

Tot ha canviat molt, però en perspectiva no és tant de temps. Vam començar a treballar fa 23 anys i ara ja fa 22 anys que està oberta. Jo vaig començar a Sants en la Biblioteca Jacint Laporta i Mercader que estava a les Cotxeres de Sants i allà estava en una sala petita amb una sala infantil. Aquella biblioteca es va tancar i els seus fons van passar a la nova Biblioteca Vapor Vell, que era una reivindicació veïnal veterana. Una cosa molt santsenca, els veïns es mobilitzen, fan botifarrada, fan lectura de poemes i intenten influir en l’Ajuntament. Va ser obrir fa 22 anys una biblioteca nova amb un model molt obert on podien entrar més de 1.000 persones al dia que és el que ha estat passant.

Com han canviat els usuaris del Vapor Vell? S’ha reduït la presència dels usuaris que agafen llibres en el servei de préstec degut a la digitalització?

Tot va canviar, és part de l’encant dels centres públics. Tot el que passa al carrer i al món té una traducció immediata dintre. En els últims anys hi ha una transició cap a un model digital, un model híbrid dels centres culturals amb una part de fons d’arxius i una part de fons de préstec i es conviu i es treballa amb el que ofereix la xarxa. Els bibliotecaris pensàvem que l’emergència dels serveis digitals faria trontollar el model bibliotecari i la veritat és que no es així, la biblioteca està plena i els préstecs que han anat mudant del suport físic ara han passat als préstecs digitals. Segueix la vida de la difusió cultural per dos camins.

Com definiries la Biblioteca Vapor Vell?

Les biblioteques són un fòrum de la comunitat. Aquesta biblioteca té unes singularitats, la primera és la comunitat que dona forma a la biblioteca, hi ha un tipus d’usuari molt col·laboritu, exigent... en aquesta biblioteca hi ha cinc grups de lectura, es proposa una cosa i la gent respon. Després tenim la història que tenim al darrere, que és la història de l’edifici del Vapor Vell, el fet d’estar allotjats en un edifici així ens dona una responsabilitat històrica i civil. I com a tercera cosa, des del principi se’ns va encarregar desenvolupar un tipus d’especialització en música moderna.

Com us heu adaptat a la pandèmia i en quin moment us trobeu ara?

Les biblioteques han patit aquesta pandèmia igual que tothom, però potser amb un punt dolç. Des de bon començament, quan es va començar a considerar com es reiniciava tot, les biblioteques van ser considerades espais socials imprescindibles per a la ciutadania, i aquesta és la part dolça, hi ha un reconeixement social i estratègic.  Ens hem sentit molt ben considerats per l’Ajuntament i la gent, el primer any va servir per consolidar els serveis i ara estem gairebé com abans de pandèmia i amb una certa normalitat.

Amb quin moment et quedes d’aquests 22 anys a Vapor Vell?

Hi ha moltes... però si haig de triar una anècdota gairebé seria l’última de totes. És una anècdota que va començar fa deu anys i que va acabar el mes passat, tenim un petit club d’audició on ens reunim un cop al mes per parlar de música i vam convidar a Pau Riba i no va poder venir. Ens va saber molt greu i la cosa no va poder ser, ens vam quedar amb aquesta punteta que algun dia aconseguirem que vingui i han passat uns anys no aconseguíem tornar a connectar amb ell. L’anècdota acaba fa molt poc quan vaig veure una poetessa, Núria Martínez, a la biblioteca que li portava llibres a Pau Riba quan ja estava en un estat avançat de la seva malaltia. I vaig pensar, ja està, ja ho hem aconseguit, no ha vingut ell aquí sinó que la biblioteca ha anat directament a casa seva en un dels moments que més ho necessitava.

Julián Figueres s'acomiada de la Biblioteca Vapor Vell després de 22 anys
Julián Figueres s'acomiada de la Biblioteca Vapor Vell després de 22 anys