El Banc del Temps de Sants, l’entitat que fomenta la cohesió veïnal

Les veïnes i veïns que formen part d’aquesta iniciativa ofereixen serveis i temps als altres usuaris de manera gratuïta

El banc del Temps de Sants, l’entitat que fomenta la cohesió veïnal
El banc del Temps de Sants, l’entitat que fomenta la cohesió veïnal

Tots els usuaris del Banc del Temps de Sants tenen el seu propi compte bancari, ara bé, el que s’hi troben no son diners, sinó temps, que guanyen i gasten en funció dels serveis que ofereixin a altres usuaris i dels que ells mateixos en facin ús. La Maite i la Teresa, membres de l’equip gestor de l’entitat, ens han explicat com funciona el mecanisme i quins són els beneficis de formar-ne part, així com els objectius a present i futur del Banc del Temps.

Pregunta:Què és el Banc del Temps i com funciona?

Resposta: el Banc del Temps serveix per fomentar la cohesió veïnal. Fem intercanvis de serveis, coneixements i habilitats. Una persona que està inscrita la banc del temps proposa uns serveis i en demana d’altres. Funciona com un compte bancari, cada persona té un perfil en una plataforma: quan demana un servei d’una hora té menys una hora i quan l’ofereix suma l’hora al compte.

P: Com es pot accedir al Banc del Temps? S’ha de complir algun requisit per formar-hi part?

R: Doncs Sí, s’han d’inscriure mitjançant una entrevista prèvia per conèixer-los i perquè coneguin bé què és el Banc del Temps. Llavors l’inscrivim a la plataforma i ja pot començar a funcionar. Ha de firmar unes normes que tenim, això sí.

P:Quins tipus de serveis oferiu?

R: Hi ha de tot! Des de poder pintar una paret, fer un trasllat, ajudar a arreglar una aixeta, fer la vora d’uns pantalons, tallar els cabells, cuidar mascotes, fer de cangur, ensenyar idiomes, fer un pastís... hi ha de tot...

P:Quin criteri hi ha per determinar el valor de cada servei?

R: Nosaltres no posem un criteri. El que cal és que les dues persones que van a fer aquest intercanvi s’entenguin i es posin d’acord. Si hi ha algun material que s’hagi de fer servir això es paga, ja que no forma part del temps, però el temps val el mateix d’una hora de lampista, que d’arreglar la vora d’uns pantalons, que d’una classe d’anglès. El temps és el temps i en això es posen d’acord les dues persones que fan l’intercanvi.

P:Parlaves abans d’una normativa perquè tot funcioni, quin és el contingut?

R: Primerament, és el tema de la confidencialitat de dades, és a dir, s’han de comprometre a no trametre les dades a ningú. Després respectar coses com ser puntual, no fumar a casa dels altres, contestar en un temps real. Normes bàsiques per al bon funcionament del Banc del Temps, però que les persones es comprometen a respectar. En cas que hi hagi algun mal funcionament aleshores sí que demanem que es posin en contacte amb l’equip gestor.

P:Quanta gent forma part del Banc del Temps?

R: Som uns 180 usuaris. Hem de dir que en el seu dia volíem que el Banc del Temps fos actiu, que la gent que hi forma part participi. A part dels intercanvis hi ha més coses per participar. Hi ha per exemple usuaris que, per la seva professió, colen muntar un taller. Aleshores l’usuari proposa el taller, i l’equip gestor busca un espai on fer-lo i ho comunica a la resta d’usuaris. També fem reunions d’usuaris cada mes i mig o dos mesos, on ens presentem, expliquem novetats i projectes i quan acabem tots portem alguna cosa de picar i així ens coneixem més.

P:Teniu algun objectiu a llarg termini?

R: Estem fomentant ara la relació amb altres entitats del barri, per crear xarxa i aportar-nos coses mútuament. Sempre on hi hagi un projecte on el Banc del Temps hi pugui aportar – en immigració, dones, voluntariats – hi estem sempre oberts.

El banc del Temps de Sants, l’entitat que fomenta la cohesió veïnal
El banc del Temps de Sants, l’entitat que fomenta la cohesió veïnal