Dona’m Espai, el mapa de cures del Poble-sec

El projecte neix fruit del procés d’indagar com s’organitzen les veïnes i veïns i el teixit comunitari del barri

Dona’m Espai, el mapa de cures del Poble-sec
Dona’m Espai, el mapa de cures del Poble-sec

El projecte Dona’m Espai neix fruit del procés de treball per indagar com s’organitzen les veïnes i veïns i el teixit comunitari, social i cooperatiu per a sostenir la vida al Poble-sec.  Una iniciativa de la mà de més que cures i Transductores, en el marc de la Xarxa Cooperasec.

Dona’m Espai és un mapa sobre les xarxes de cures del barri, Pablo de l’entitat Transductores explicava els inicis del procés: “va sorgir a partir d’una curiositat per resoldre els interrogants per part de l’associació Més que Cures. Per altra banda, Transductores va decidir fer un mapatge per vincular aquesta indagació i a partir d’aquí ens vam posar a treballar”.

El projecte es va gestar l’any 2020 i “ha estat totalment marcat per la pandèmia, el desenvolupament ha estat molt més pausat del que pensàvem al principi i la presentació del mapa va tenir lloc el desembre de 2021 i ara ens trobem en la fase de comunicació dels resultats” comentava Pablo.

El mapa de cures busca fer una reflexió sobre la desigual repartició de les cures i la càrrega que representa per a les dones, des de l’organització es creu que el més important d’aquest mapa és que “ha obert una conversa, és una eina que fa una mirada de conjunt de la sostenibilitat de la vida i la xarxa del barri” explicava el membre de Transuctores.

Els resultats d’aquest projecte giren al voltant de tres eixos, dos de caràcter més genèric com “la mancança de recursos i el reconeixementsocial del valor de les cures”, i com a tercer element que és una “especificitat del barri, és la mancança d’espai” confessava Pablo.

Pel que fa a l’anàlisi de l’organització de les veïnes i veïns del Poble-sec Pablo comenta que “és un barri que es caracteritza per tenir una vida comunitària molt forta com poden ser el projectes per fer front l’emergència social. És un barri amb una xarxa de grups de criança molt forta, tot i que els projectes són molt fràgils i apareixen amb molta felicitat” comentava un dels impulsors d’aquest mapa.

Aquest mapa s’ha exposat al Centre Cultural Albareda des del 3 de gener fins al 17 de gener i s’espera que en un futur es pugui fer servir per dignificar l’àmbitde les cures al barri.

Dona’m Espai, el mapa de cures del Poble-sec
Dona’m Espai, el mapa de cures del Poble-sec