Les entitats dels nostres barris sumen forces per la Marató de TV3

El Secretariat d’Entitats va organitzar una jornada solidària que va durar tot el matí de diumenge que va servir com a acte unitari per recaptar fons per la salut mental

Les entitats dels nostres barris sumen forces per la Marató de TV3
Les entitats dels nostres barris sumen forces per la Marató de TV3

Les entitats que formen part del Secretariat d’Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta van ajuntar forces per fer un acte unitari per recollir fons per la Marató de TV3 d’enguany. Una jornada repleta d’activitats que es va fer al carrer de Sants, just davant de Cotxeres de Sants, aprofitant la iniciativa de l’Obrim Carrers.

La Marató de TV3 enguany ha arribat a la trentena edició i ha anat dedicada a la salut mental. Sota el lema “La Marató que trenca murs” es van fer tot un seguit d’activitats de divulgació sobre la salut mental, una temàtica que està molt present en l’actualitat i sembla ser que ha deixat de ser un tema tabú per la societat.

La web de la Marató ens recorda que l’edició d’aquest any es dedica a “un grup de problemes de salut molt comuns que afecten una de cada quatre persones en algun moment de la vida, amb un elevat impacte social, sanitari i de la qualitat de vida de les persones afectades i del seu entorn.” Una de cada quatre persones adultes tindrà un problema mental en algun moment de la seva vida, i per això és encara més important que aquests trastorns es donin a conèixer i que tots els que els pateixen puguin trobar l’ajuda i el suport que necessiten i es mereixen.

Com cada any, les entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta no han faltat a la cita per fer que tot el veïnat pugui participar amb les seves activitats solidàries i donatius a la Marató, i van organitzar, el mateix diumenge 19, de les 11 a les 15 hores, un programa molt variat i per tots els gustos.

Els assistents van poder visitar una fira d’artesania organitzada per Artesans de Sants; l’Associació Fotogràfica de Sants Afosants acceptava donatius per fotografies; el AVCI El Triangle de Sants va muntar una tómbola solidària; el Col·lectiu d’Artistes de Sants va oferir un taller de plàstica per a infants, feien un sorteig d’obres d’art original, i van participar en les actuacions amb un recital poètic; el Grup d’Opinió Àmfora va estar venent fermalls i imants de ganxet; Psicòlegs de Sants-Montjuïc per la Independència ANC va organitzar un joc de preguntes  perquè els assistents descobrisin: Què sabem sobre les malalties mentals?, i Santa Cruz Cambalanes va aportar un taller lúdic de dibuix.

També es va poder gaudir i en alguns casos participar d’actuacions com les dels Tabalers i Diables de Sants; la ballada de country del Country Triangle de Sants; el recital poètic ja esmentat; la Masterclass d’Atles Esports; la Dansa tribal presentada per l’Associació Shedam Tribal; l’espectacle d’actuacions burlesque de l’Escola Barcelona Burlesque Experience; una mostra de Capoeria per l’Associació Cultural Amazones, i la Coral Sant Medir va tancar la jornada amb un concert de nadales.

Altres associacions i entitats del districte que van participar organitzant activitats solidàries durant tot l’any inclouen: l’Associació Catalana Pro Persones amb Sordceguesa APSOCECAT, l’Associació Lúdica Sants, Niggurath, els Castellers de Sants, CE Handbol BCN Sants, Centre Montserrat Xavier, Club Petanca Sants, Col·lectiu d’Artistes de Sants, Croma 21-Teràpies, Escola Francesc Macià, Escola Jaume I, Escola Lloret, Escola Proa, Institució Montserrat, Institut Emperador Carles.

La jornada va tenir un gran èxit de públic i els organitzadors ja preparen l’edició de 2022. Elena i Edurne dels Tabalers i Diables de Sants van parlar de les activitats que han organitzat per la Marató i del que poden fer els que vulguin més informació: “només cal tenir ganes. Ganes de tocar el tabal, de venir a fer el diable, es posen en contacte amb nosaltres a través de les xarxes socials, i endavant.”

Joaquim Maria Manyalich, president de l’Associació de Veïns, Comerciants i Industrials, El Triangle de Sants, va parlar d’altres edicions de la Marató i de les diverses iniciatives de l’associació: “juntament amb El Secretariat som els organitzadors, des de fa deu anys, del que és la Marató, a Sants, Hostafrancs i la Bordeta.”

En nom del Col·lectiu d’Artistes de Sants, Joan Palleroles va compartir el que han estat fent els seus membres durant el confinament, i com han coordinat els seus esforços per participar en la Marató: “tenim una de les sales d’exposició de Centres Cívics més maques de Barcelona. L’art s’ha d’obrir a tothom.”

Jesús Salvador, de l’Associació Fotogràfica de Sants, Afosants, va animar tothom a participar en l’Associació, i va parlar de la importància de desenvolupar la creativitat per mantenir la bona salut mental: “la pandèmia ens ha ensenyat a veure les coses d’una altra manera, i a fer una col·laboració… Hem de fer pinya, perquè si no fem pinya, no sortirem d’aquesta.”

Marga, membre de Psicòlegs per la Independència i Coordinadora de l'Assemblea Nacional Catalana de Sants Montjuïc, que a la seva parada plantejaven la pregunta 'Què sabem sobre malalties mentals?', va destacar algunes de les dades sobre les malalties mentals, i va animar tothom a participar i a informar-se sobre el tema: “els serveis públics estan infradotats de professionals que puguin acompanyar això. I és molt penós, perquè si una societat emmalalteix, difícilment pot avançar.”

Magda, del Grup d'Opinió Àmfora, que té un espai regular a Sants 3 Ràdio, va parlar de les activitats del grup i de la importància de mantenir els lligams, participar en activitats, i fer barri: “si s’anima la gent a venir a l’Associació perquè fem moltes coses: sortides, museus, passejades, l’aula d’expressió… esmorzars…”

La presidenta del Districte de Sants-Montjuïc, Neus Munté, va remarcar l'associacionisme al districte, i la importància de les activitats locals per animar la participació popular a iniciatives com La Marató de TV3: “és una de les mesures més importants, que hi hagi més psicòlegs en el sistema públic, per tal que tothom hi pugui accedir a aquesta ajuda psicològica o a aquest tractament.”

L'Associació d'Artesans del barri de Sants, i en el seu nom Anna Pérez, qui a més a més de coordinar la fira artesanal d'aquesta Marató al districte també va participar amb la parada de Kivu Colors d'Àfrica, va parlar de la necessitat de fomentar l'artesania i apostar pel comerç local i de proximitat: “el comerç de proximitat és molt important perquè dones vida a projectes, a il·lusions, a creativitat kilòmetre zero, i que més que si el barri té una associació d’artesans, que més que el barri en pugui gaudir.”

Lluïsa Erill, presidenta del Secretariat d'Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta, va compartir les seves esperances de futur i la seva alegria en poder retornar a les activitats en viu per la Marató: “el barri no és res sense les entitats, i les entitats no som res sense les persones, els veïns i veïnes que formen les entitats. Som tots molt necessaris. I joc crec que els nostres barris que tenen aquesta tradició d’associacionisme, l’hem de seguir fomentant.”

La Coral Sant Medir va tancar les actuacions de la jornada amb un concert de nadales. El seu director, en Ramon Beltrán, va recordar que la música i cantar són activitats enriquidores i ajuden a la socialització, i va convidar els oients als seus propers concerts, en especial al del 13 de març al Palau de la Música Catalana. “Estem molt concentrats en aquest concert al Palau de la Música, i us esperem a tot. Recordeu, el 13 de març a les 17.30. D’aquí a res ja posarem a la venda les entrades.”

Per últim, Núria Esterri, del Secretariat d'Entitats i Joaquim Maria Manyalich, del Triangle, van valorar les activitats de les entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta per donar suport a la Marató d'aquest any, fent èmfasi en la necessitat de potenciar la bona salut mental en aquests moments tan difícils. I ja han començat a treballar per la següent Marató. “Hi ha molta solidaritat. Hi ha gent que passa, però no tothom. Sí, pensem que també aquesta temàtica ens toca a tots. La Marató està molt bé no només per recaptar sinó també per sensibilitzar, per comprendre un món, el de la salut mental, que a vegades és incomprès, estigmatitzat” comentaven.

Les entitats dels nostres barris sumen forces per la Marató de TV3
Les entitats dels nostres barris sumen forces per la Marató de TV3
Les entitats dels nostres barris sumen forces per la Marató de TV3
Les entitats dels nostres barris sumen forces per la Marató de TV3
Les entitats dels nostres barris sumen forces per la Marató de TV3
Les entitats dels nostres barris sumen forces per la Marató de TV3
Les entitats dels nostres barris sumen forces per la Marató de TV3
Les entitats dels nostres barris sumen forces per la Marató de TV3
Les entitats dels nostres barris sumen forces per la Marató de TV3
Les entitats dels nostres barris sumen forces per la Marató de TV3
Les entitats dels nostres barris sumen forces per la Marató de TV3