El veïnat del Poble-sec decideix el futur dels edificis de les Tres Xemeneies

L’Ajuntament de Barcelona ha iniciat un procés participatiu per debatre els usos dels edificis de les Tres Xemeneies per tal de revertir l’actual situació de degradació

El veïnat del Poble-sec decideix el futur dels edificis de les Tres Xemeneies
El veïnat del Poble-sec decideix el futur dels edificis de les Tres Xemeneies

L’Ajuntament de Barcelona ha iniciat un procés participatiu per tal de debatre els nous usos que haurien de tenir els edificis que es troben al costat de les Tres Xemeneies. L’objectiu principal és revertir l’actual situació de degradació d’aquests edificis i millorar el seu entorn.

Aquest procés va començar el passat mes de novembre i és tan sols la primera part d’un procés que tindrà dues fases. Aquesta segona fase serà promoguda pel Pla de Barris i es farà un procés per a la dinamització dels espais públics de l’entorn dels edificis i el parc de les Tres Xemeneies.

Els edificis de les Tres Xemeneies van ser construïts per FECSA i tenen la qualificació urbanística de “Serveis Tècnics” que permet ubicar sistemes d’instal·lacions de subministrament d’energia elèctrica. Quan FECSA va deixar d’utilitzar els edificis els va vendre i des que es va produir el canvi de titularitat aquests han estat sense activitat gairebé deu anys.

Antoni Reig, president de la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec explicava que aquest procés és molt positiu pel barri, però el que més els preocupa “és la plaça perquè està necessitada des de fa molt de temps i així ho estem reclamant. Cal una intervenció urgent i van passant els anys i allà continuen els problemes acumulats en aquell espai públic”.

El president de la Coordinadora explicava que en el moment que aquests dos edificis recuperin “l’activitat social en forma de negoci o en forma d’espai dedicat a la ciutadania hi ha una nova oportunitat per recuperar la plaça” comentava Antoni Reig, que veu aquests edificis com una “oportunitat i un nou impuls per aquest espai ciutadà degradat”.

El consorci es troba treballant amb el privat les condicions de requalificació d’aquests dos edificis, que des de l’Associació de Veïns del Poble-sec creuen que s’haurien de destinar a la construcció d’oficines. “Portem molt de temps demanant la millora de la plaça com dels edificis i volem que s’activi tota aquesta zona” comentava Sergi Gàzquez, president de l’Associació de Veïns del Poble-sec.

La gerent del Districte de Sants-Montjuïc, Aida Guillén, expressava que “la transformació és molt necessària i el fet de tenir aquests edificis tancats degrada aquest espai”. La gerent explicava que el privat “assistirà a totes les sessions que es facin perquè puguin escoltar al veïnat perquè la proposta final ha de sortir d’aquest procés participatiu”.

La sessió inicial de presentació es va fer el passat 23 de novembre i la segona sessió de debats temàtics estava prevista que se celebrés el passat 13 de desembre, però va ser cancel·lada.