Es descobreix un dipòsit soterrat del segle XIX durant les obres de reurbanització del carrer Diputació a Hostafrancs

Tenint en compte la cronologia i el lloc on es va localitzar, el dipòsit podia tenir una relació amb l'Hostal Vell que va tancar l'any 1928. Amb una capacitat aproximada de 58.000 litres, el seu interior està revestit per rajoles ceràmiques policromades i es creu que havia emmagatzemat aigua. [[Vegeu fotos]]

Els operaris que treballen en les obres d'urbanització de l'obertura del carrer Diputació, entre els carrers Tarragona i Creu Coberta, han localitzat un dipòsit al subsòl. Davant les característiques singulars que presentava van avisar al  Servei d'Arqueologia de Barcelona, que va decidir fer-ne la documentació, en un treballs dirigits per l'arqueòloga Isabel Pereira.

El dipòsit d'uns sis metres de fondària té una forma troncocònica, amb una boca circular d'uns 70 centímetres de diàmetre i al fons té un diàmetre de 5,40 metres. El seu interior està revestit per rajoles ceràmiques policromades: "Les persones que van decidir construir aquest dipòsit i decorar-lo amb aquest material, ho van fer amb una certa gràcia, amb rajoles verdoses a una franja i d'altres de color blau en una altra franja", explica Josep Pujades, responsable d'intervencions arqueològiques del Servei d'Arqueologia de Barcelona.

Aquesta estructura del segle XIX tenia una capacitat aproximada de 58.000 litres i es creu que havia emmagatzemat aigua, ja que "hi ha altres tipus de líquids que tenyeixen la ceràmica i estava tot molt net", apunta Pujades. Tenint en compte la cronologia i el lloc on es va localitzar, el dipòsit podia tenir una relació amb l'Hostal Vell que va tancar l'any 1928: "Ara mateix, se'ns fa difícil entendre com funcionava el dipòsit, o el fet que tingués aquestes dimensions", afegeix l'arqueòleg.

Ja a principis de novembre, la Unitat de Subsòl dels Mossos d'Esquadra va accedir a l'interior per descartar l'existència de gasos nocius. Un cop documentat, el dipòsit s'ha omplert d'un material similar a la granulometria de la grava "per donar-li consistència i garantir la seguretat dels vianants, i evitar que s'enfonsi, ja que deixar un espai buit és un perill", explica Pujades. Durant els treballs de documentació s'ha fet una fotogrametria de l'interior del dipòsit per visualitzar-lo en imatges 2D i 3D.

La descoberta ha generat expectació entre el veïnat per la seva relació amb el passat hostafranquí. Tot i això, alguns historiadors del barri, com Agus Giralt creu que “s’ha pres una decisió molt ràpida” en cobrir l’estructura, i considera que “s’hauria d’haver estudiat millor i haver fet participar la gent del barri, ja que és un element que ajuda a explicar el nostre passat”. En aquest sentit, Giralt critica que “no es deixa temps al debat públic, i quan es fan saber aquestes descobertes, en la majoria dels casos, l’acció ja s’ha dut a terme per accelerar les obres”.

descobertadipositsoterratobrescarrerdiputaciohostafrancsfebrer2018-08

descobertadipositsoterratobrescarrerdiputaciohostafrancsfebrer2018-01

descobertadipositsoterratobrescarrerdiputaciohostafrancsfebrer2018-02

descobertadipositsoterratobrescarrerdiputaciohostafrancsfebrer2018-03

descobertadipositsoterratobrescarrerdiputaciohostafrancsfebrer2018-04

descobertadipositsoterratobrescarrerdiputaciohostafrancsfebrer2018-05

descobertadipositsoterratobrescarrerdiputaciohostafrancsfebrer2018-06

descobertadipositsoterratobrescarrerdiputaciohostafrancsfebrer2018-07

Fotos: Servei d'Arqueologia de Barcelona