Uns 200 veïns debaten a Sants amb Ada Colau com aconseguir que l'habitatge sigui un dret

Les Cotxeres de Sants van acollir dissabte al matí, una jornada de debat del Pla d'Acció Municipal sobre l’habitatge a la ciutat. Els veïns es van dividir en quatre grups de treball per fer les seves propostes: l’emergència habitacional, com fer efectiva la funció social de l’habitatge, l’habitatge assequible i la rehabilitació.

L'auditori del centre cívic de les Cotxeres de Sants van acollir, dissabte al matí, una jornada de debat del Pla d'Acció Municipal sobre l’habitatge a la ciutat, en què dos-cents veïns van participar activament fent les seves propostes, dividits en quatre grups de treball: l’emergència habitacional, com fer efectiva la funció social de l’habitatge, l’habitatge assequible i la rehabilitació.

Durant la jornada centrada en “l’habitatge com a dret”, van sorgir moltes propostes que quedaran recollides a la web decidim.barcelona, algunes d’aquestes demanen regular el preu del lloguer, donar ajudes a les promocions assequibles, impulsar cooperatives d’habitatge de cessió d’ús, o millorar les condicions i l’accessibilitat dels habitatges on viu gent gran sola, entre d’altres. La majoria dels assistents, van coincidir a reclamar una ampliació del parc públic de lloguer, una disminució del temps de resposta en cas d’emergència habitacional, fer arribar amb més intensitat a la ciutadania la informació sobre els ajuts que ofereixen les administracions en matèria de rehabilitació i accés a un habitatge i aconseguir que els preus del mercat privat siguin més assequibles. Una de les fórmules plantejades són les cooperatives d’habitatge i les propostes de cohabitatge.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va participar en el debat, recordant que l’habitatge és “una de les màximes prioritats per aquest govern”, per això “ha arribat el moment de tractar l’habitatge com a dret”. Colau va criticar el “fracàs de la mercantilització de l’habitatge”, per part de les administracions públiques en els darrers anys i va demanar fugir d’aquest model: “A totes les grans ciutats de l’estat no s’ha apostat per un parc públic de lloguer social i per alternatives habitacionals que considerin l’habitatge com un dret, abans que com una mercaderia” recalcava. Actualment, segons Colau, “les polítiques especulatives”, han estat producte “d’una mentalitat i cultura, on es va buscar una certa complicitat social, és a dir, una propaganda on es convencia a la població que mercantilitzar l’habitatge era un bon negoci per tothom”.

Per la seva banda, el regidor d’Habitatge, Josep Maria Montaner, va defensar la necessitat de buscar “noves formes de tinença en l’habitatge” com a alternativa a la propietat. Els desnonaments, sobretot al barri de la Marina i Poble-sec, és la principal problemàtica sobre la qual s’està treballant. Segons Núria Colomé, també s’estan promovent els habitatges compartits amb veïns que mai han pogut accedir a un habitatge. A més, a Sants-Montjuïc hi ha diverses afectacions urbanístiques, repartides pels diferents barris, “fa anys que hi són, i algunes s’estan començant a treballar”.

debathabitatgeambadacolaucotxeresdesantsabril2016-01

debathabitatgeambadacolaucotxeresdesantsabril2016-02

debathabitatgeambadacolaucotxeresdesantsabril2016-03

debathabitatgeambadacolaucotxeresdesantsabril2016-04